Handó Tünde emberéből nagyon fontos bíró lett, és azonnal letagadta Handó Tündét

Publikálás dátuma
2020.06.08. 19:51

Fotó: LADJANSZKI MATE
Besoroltak a NER-be a fővárosi bírák.
A Fővárosi Törvényszék (FT) jelenlegi megbízott elnökének a pályázatát támogatta az FT véleménynyilvánító összbírói értekezletének többsége tegnap a Groupama Arénában a törvényszék elnöki posztjára pályázók közül. A bírói fórum résztvevőinek 51,46 százaléka Tatár-Kis Péter, míg 49,4 százaléka a másik aspiráns, Fazekas Sándor pályázata mellett szavazott. Egy lapunk által megkérdezett bíró szerint az eredmény azt jelzi, hogy beérett Handó Tünde műve, s az eddig ellenálló, a bírói függetlenséget képviselő fővárosi bírák a NER hivatalnokaivá váltak. Megírtuk, az FT-nek több mint két éve nincs rendes, hat évre kinevezett elnöke. Fazekas 2012 és 2018 között már betöltötte a tisztséget, s hiába pályázott kétszer is a fővárosi bírák kétharmados támogatásával, az OBH előző elnöke, Handó Tünde eredménytelennek nyilvánította a pályázatokat. Tavaly nyáron Handó Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát, Tatár-Kist, a Balassagyarmati Törvényszék elnökét bízta meg egy év határozott időre az FT vezetésével. Tatár-Kis ezt most azzal „hálálta meg”: az Arénában mondott beszédében letagadta, hogy aláírta volna azt a tavaly év végi levelet, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott Handónak. Tatár-Kis azt állította, a levelet nem látta, nem írta alá, s amikor az készült, Stockholmban volt képzésen. Bírósági forrásunk szerint Tatár-Kis vagy nem mondott igazat a bírói fórum előtt, vagy etikai vétséget követett el, hogy több mint fél éve nem jelezte, nevét helyette valaki odahamisította az iratra. A bíróságok központi honlapja szerint az értekezleten 585 bíró jelent meg, ami a fővárosi bírói kar 78,6 százalékát jelenti, s az elektronikus titkos szavazás során 581 voksot adtak le. (A két jelölt együttes támogatottsága azért lehet 100 százalék feletti, mert egy bíró akár mindkettejüket is támogathatta, vagy egyiküket sem.)
Az FT közigazgatási kollégiumának vezetői posztjára egyedül pályázó Rácz Krisztina 82,44, a munkaügyi kollégium vezetésére ugyancsak egyedüliként pályázó Ilyés-Farkas Gabriella pedig 88,81 százalékos támogatottságot kapott. A két kollégiumvezető kinevezése nem is kérdéses, ám Tatár-Kist és Fazekast előbb meghallgatja Senyei György, az OBH elnöke, aki dönt a pályázatról. Neki most több lehetősége is van: a legvalószínűbb, hogy kinevezi a bírák többsége által támogatott Tatár-Kist, de dönthet Fazekas mellett is, ekkor azonban az Országos Bírói Tanács (OBT) egyetértésére van szükség, hiszen eltér a bírák véleményétől. Végül dönthet úgy is, hogy eredménytelennek nyilvánítja az FT elnöki posztjára kiírt pályázatot, ahogyan korábban elődje, Handó több ízben is megtette.
Szerző
Témák
bírók

Egy elképesztő férfi maradványaira bukkantak (videó)

Publikálás dátuma
2020.06.08. 19:40

Fotó: Népszava
Épen marad kőládasírt tártak fel a Bécsi útra tervezett hatalmas irodaház telke alatt.
Egy fiatal férfit temethettek az ezekben a napokban feltárt római kori temető épen talált kőládasírjába a mai óbudai Bécsi úton – mondta Vámos Péter, az Aquincumi Múzeum ásatásvezető régésze az Index hétfőn közzétett videójában. A szakember arról beszélt, hogy Az aquincumi katonaváros nyugati temetőjében vagyunk, a Bécsi út 68-84. szám alatti nagy összevont telken zajlik egy úgynevezett megelőző feltárás. Ide egy hatalmas irodaházat építenének, azonban az építkezéssel megbontanák a temető sírjait. – A beruházás előtt ezt törvény szerint is kötelességünk feltárni – hangsúlyozta a régész, aki lépésről lépésre közvetítette az ásatáson résztvevő szakemberek munkáját. Mint mondta, nagyon ritka a most épen előbukkant zárt sír, mert általában ezeket már akkor vagy később kirabolták, megbolygatták. Amikor a kőládasír tetejét sikerült ledönteni, látszott, a sír betömődött, vélhetően az esővíz, az erózió hatására.  – Ez egy átlagosnak tekinthető késő római csontvázas temetkezés – mondta Vámos Péter a régészek kezei közül kirajzolódó maradványokról. Bemutatta, hogy fiatal férfi egyik ujjpercére egy vasgyűrűt húztak, a lába mellől egy erősen töredezett üvegpohár került elő, valamint egy hagymafejes „fibula”, ami egy köpenyszerűséget foghatott át az eltemetett férfi vállán. Végül hozzáfűzte: a mostani feltárás segít abban az apró mozaikokból összeálló kép megalkotásában, hogy minél többet tudhassunk meg a római korban Pannóniában élt emberekről, társadalmi életükről, szokásaikról és mindennapjaikról. 
Szerző

Tóth Bertalan: Kásler alkalmatlan, és ezen az sem változtat, hogy most a rendőrökre bízzák az egészségügyet

Publikálás dátuma
2020.06.08. 18:38
Tóth Bertalan
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hétfőn a jövő évi költségvetésről folyik a vita a parlamentben.
A parlament hétfői plenáris ülésének egyik fő témája a 2021-es költségvetés, a napirend előtti felszólalások is erre fókuszáltak. Elsőként Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szólalt fel. Emlékeztetett arra, hogy vasárnap itthon és világszerte a rasszizmus áldozataira emlékeztek. Leszögezte, hogy ez a dolgunk és kötelességünk, mivel lassan 12 éve, hogy a roma-ellenes gyilkosságok megkezdődtek, és azok is áldozatok, akik nem jutnak jó oktatáshoz, jó munkalehetőségekhez, igazságszolgáltatáshoz vagy szociális biztonsághoz. Megfogalmazása szerint a Fidesz az állam politikájának rangjára emelte az általa folytatott gyűlöletpolitikát, amelyet egyre kézzel foghatóbb célpontok ellen alkalmaz. Amíg korábban az például a multikra irányult, nem fájt annyira. Ezt szembeállította azzal, hogy Hoppál Péter fideszes politikus közösségi oldalán egy karikatúra miatt a Népszavát bezárással fenyegette meg a Népszabadság mintájára. Tordai Bence szerint a gyűlölet áttevődött a menekültekre, most pedig már a magyarországi romák a célcsoport. A 2021-es költségvetési terv kritikájában elmondta, hogy az alapjövedelmet be kell vezetni, és be kell ruházni a jól képzett munkavállalókba, a szociális biztonságba és a környezetvédelembe. Dömötör Csaba (Fidesz) államtitkár szerint a kormány a szélsőség minden formáját elutasítja. Úgy véli, büszkék lehetünk arra, hogy megfeleződött a romák között a munkanélküliség. Közölte, hogy a költségvetésben 16 százalékkal több támogatás jut az önkormányzatoknak. Álláspontja szerint ez nem kivéreztetés, hanem többlettámogatás. Karácsony Gergelyt kritizálva kitért a Pesti úti idősotthonra, majd megjegyezte, hogy teljes kudarcba fulladt a Lánchíd felújítása. Döntésképtelenséget, halogatást és másra mutogatást emlegetett az ellenzék kapcsán. Keresztes-László Lóránt (Párbeszéd) a költségvetési tervről azt mondta, hogy a kormány ismét nem azt teszi, amiről beszél. 
- A számok azt mutatják, hogy az a bosszú és a bizonytalanság költségvetése

- jelentette ki.

Leszögezte, hogy erőteljes helyi gazdaságra, patrióta, zöld gazdaságra van szükség, az LMP erre vonatkozó módosításokat nyújt be a költségvetéshez. Tállai András (Fidesz) államtitkár közölte, hogy a 2021-es költségvetés fő tétele a gazdaság és a munkahelyek védelme, egy jó kormány pedig ennek a kihívásnak meg tud felelni úgy, hogy nem vesz el a családoktól, nincs a költségvetésben megszorítás, nem csökkennek a fizetések, nyugdíjak. Szerinte ez a költségvetés ilyen, és a gazdaságvédelmi források újra növekedési pályára állíthatják az országot 2021-ben. Vadai Ágnes (DK) szerint csak itt nincsen érdemi válságkezelés Európában. Az eddigi kormányzati intézkedéseket nem a magyarokért hozták, hanem az olyan „haverokért”, mint Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Garancsi István. Úgy véli, tönkreteszik az ellenzéki önkormányzatokat, és jó néhány kormánypártit is.
- Maguktól egy Tankcsapda-rendeletre futotta

- jegyezte meg.

Felsorolta, hogy kormányközeli focicsapatok hány milliárdot kaptak az elmúlt években, illetve külföldi templomfelújításra és beruházásokra mennyit költött az ország. Megemlítette a határon túli papok fizetésemelését is, majd közölte, hogy ezzel szemben nem kapnak a gyógyszerészek, az idősotthonok ápolói és a szociális szféra dolgozói a félmilliós bérkiegészítésből. Kásler Miklós mondatait ostobának nevezte. 
- Nem az a baj, hogy Magyarország segít, hanem az a baj, hogy azoknak nem segít, akik ezeket a pénzeket összeadták a költségvetésben

- állapította meg.

Dömötör Csaba válaszában felsorolta, mikor, mennyi béremelés volt a szociális szférában, és beszélt a munkahelyteremtő támogatásokról is. Szerinte az ellenzék azért kampányol, hogy a kormány minél kevesebb uniós pénz felett rendelkezhessen.
- Amint az várható volt, önök két lábbal szálltak bele az új nemzeti konzultációs kezdeményezésbe

- mondta.

A politikus nem értette, hogy miért álságos megkérdezni a magyarokat a kérdésekről. Tóth Bertalan (MSZP) szerint Magyarország, illetve az egészségügy újjáépítésére van szükség. Álláspontja szerint fatális hiba volt a járvány elleni védekezésben a betegeket kórházból hazaküldeni, másrészt hogy szinte teljesen megszűnt a szakellátás. Kijelentette, hogy az egészségügyért felelős miniszter alkalmatlan, és ezen az sem változtat, hogy „most a rendőrökre akarják bízni az egészségügyet”. Úgy véli, a szociális dolgozók is megérdemlik a bérkiegészítést. Megjegyezte, hogy erre nincs pénz, miközben erőmű-vásárlásra, tűzijátékra jut. Rétvári Bence (KDNP) államtitkár költségvetési számokról beszélt, illetve a baloldali kormányok egészségpolitikai számait emlegette. Kitért Korózs Lajos szocialista képviselő videójára, amelyen egy mentőszolgálatos munkatárssal beszélt. 
Rétvári Bence közölte, hogy Németh Athina nevű személy nem dolgozik mentőtisztként Magyarországon, és az elmúlt időszakban sem dolgozott.

Jakab Péter (Jobbik) azzal kezdte, hogy „önök megint hazudtak, milyen meglepő”. Egy évvel ezelőtt benyújtott egy javaslatot a vidéki fizetések felzárkóztatására, akkor azt elutasították. A friss adatok azonban továbbra is azt mutatják, hogy egy szabolcsi dolgozó lényegesen kevesebbet keres egy budapestinél. A politikus közölte, hogy a magyar vidék végletesen kezd leszakadni a fizetéseket tekintve, miközben az árakban nincs különbség. Az élelmiszer, a rezsi ugyanolyan drága, így a vidék kiürül, aki marad, annak marad a közmunka, vagy még az sem.  Orbán Balázs (Fidesz) államtitkár ismét a baloldali kormányok intézkedéseiről beszélt, például a 13. nyugdíj elvételéről, vagy az IMF-hitelek felvételéről. Aki dolgozott, azt agyondolgoztatták, és a baloldali önkormányzatok szerinte azóta is ezt az elvet követik, amihez a Jobbik is felzárkózott, például azzal, hogy Ózdon óvónők fizetését csökkentették. Azt javasolta az ellenzéknek, hogy találjanak ki valamit, különben a végén 
„mehetnek haza a balettba ugrálni”.

uhász Hajnalka (KDNP) üdvözölte a múlt heti ukrán külügyminiszteri találkozót. Úgy fogalmazott, hogy a szomszédságpolitika a 21. században azt jelenti, hogy meglássuk, miben vagyunk különbözőek, illetve hasonlóak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában a szomszédos országokkal való kapcsolattartásról és a kölcsönös tisztelet jelentőségéről beszélt. Úgy látja, szomszédságpolitikánkat sokkal nagyobb körültekintéssel kell kialakítanunk, mint más országoknak. Elmondása szerint az a cél, hogy a határon túli magyar közösségeket a szomszédos országok is erőforrásként kezeljék. Elismerően szólt Igor Matovic szlovák kormányfőről is. Kocsis Máté (Fidesz) közölte, hogy Magyarország sikeresen zárta le a járvány elleni védekezés első szakaszát. Úgy véli, most van itt az ideje az új nemzeti konzultációnak, amely szerinte egy már bevált eszköz arra, hogy az emberek elmondják a véleményüket. Közölte, hogy az egyetértési pontokra a járvány elleni védekezés miatt is szükség van.  Szijjártó Péter szerint Magyarország védekezése sikeresebb volt számos más európai országnál, ezért köszönetet mondott az orvosoknak, tanároknak, rendőröknek. Összefoglalta, hogy miről szól majd a 9. nemzeti konzultáció. Kitért Soros György örök-kötvényeire, és hozzátette, hogy „ebbe nyilvánvalóan soha nem fogunk belemenni”. Közölte, hogy a 13 pontos konzultáció kérdéseit hétfő délután hozzák nyilvánosságra a kormány Facebook-oldalán.
Szerző