Előfizetés

Feloszlatták a rendőrséget, mégis megszűnt a bűnözés egy amerikai kisvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 18:50

Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Hetek óta forrong Amerika a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéshullámtól, amibe a rendőrség kezd beleremegni. A New Jersey-i Camdent megreformálta a rendvédelmi szervet, ami most jó példát jelenthet.
Az egyesült államokbeli kisváros hét éve a legerőszakosabb településként volt ismert, majd miután 2012-ben feloszlatták és újraszervezték a rendőrséget, a felére csökkent a bűnözés. Azóta a rendőrök szabadtéri partikat szerveznek a helyieknek, és saját maguk kopognak be hozzájuk, hogy bemutatkozzanak - írja az Index a CNN nyomán.   A különös reform most különösen jó példával szolgálhat az USA-ban, miután a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen utcára vonult tüntetők egyik fő jelszavává vált a rendőri költségvetés radikális csökkentése. Ezek az ötletek eddig a fősodorbeli politikában elképzelhetetlenek lettek volna, a rendvédelmi költségvetés évtizedek óta töretlenül nő. Egyébként az utóbbi időben reformtervek egyre több városban felmerülnek, Mineapolisban pedig a rendőrség teljes átalakítását követelik. 

Meghalt a burundi elnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 18:49

Fotó: AFP
A hírt a közép-afrikai ország vezetése a Twitteren közölte. Az 56 éves Pierre Nkurunziza váratlanul, szívinfarktusban halt meg.
A politikus 2005 óta volt hivatalban, mandátuma idén augusztusban járt volna le – írta meg az MTI. Épp hogy elhunyt, máris megtalálták az utódját, az 52 éves nyugalmazott tábornok, Evariste Ndayishimiye személyében, aki a kormányzó CNDD-FDD párt jelöltje volt a május 20-án rendezett választáson. Pierre Nkurunziza három cikluson át volt Burundi elnöke, rendszeresen az ellenzék elhallgattatásával vádolták. Az előző, 2015-ös elnökválasztás után véres zavargások törtek ki, miután Nkurunziza harmadszor is elnyerte az elnöki tisztséget, holott bírálói szerint nem is indulhatott volna. Az összecsapások miatt legalább 1200-an vesztették életüket és 400 ezren kényszerültek menekülésre - fejti ki a Magyar Távirati Iroda. Nkurunziza a mostani elnökválasztáson már nem jelöltette magát, kegyeltje, Evariste Ndayishimiye a voksok 68 százalékával nyert. Az alulmaradt ellenzéki jelölt vitatta a voksolás eredményét, de panaszát elutasította a burundi alkotmánybíróság. Az új elnököt a korábbi tervek szerint augusztusban iktatják be hivatalába. Megbízatása hét évre szól, és a jelenlegi szabályok szerint egyszer újítható meg. Az országban hétnapos gyászt hirdettek Pierre Nkurunziza halála miatt. 

Trump szerint antifa provokátor lehetett az az idős férfi, akit a rendőrök löktek fel egy buffalo-i tüntetésen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.09. 18:23

Fotó: MIKE DESMOND / AFP
A férfi eszméletét vesztve feküdt a földön, miközben füléből folyt a vér.
Összeesküvés-elméletet osztott meg Donald Trump Twitter-oldalán kedden. Az Egyesült Államok elnöke azt írta, hogy a 75 éves Martin Gugino, akit a rendőrök úgy fellöktek, hogy a férfi vérző fejjel feküdt a földön, antifa provokátor lehetett - írja a The Hill. A férfi épp egy rendőri erőszak ellen tiltakozó, George Floyd halála miatt tartott tüntetésen vett részt. Az esetről videófelvétel is készült, amelyen az látható, hogy két rendőr a földre löki az idős férfit, akinek az esés után folyik a vér a füléből. Eszméletét vesztette, kórházba kellett szállítani.
Donald Trump erre reagálva írta azt, hogy Martin Gugino egy antifa provokátor lehetett, és azután lökték el, hogy a rendőrségi kommunikációs eszközökben akart kárt okozni. Az elnök hozzátette, hogy a férfi nagyobbat esett, mint amilyen erősen meglökték.
„Megrendezhették?”

- tette fel a kérdést bejegyzése végén.

Az Egyesült Államok elnöke a szélsőjobboldali One America News Network (OANN) teóriáját idézte ezzel.
Az idős tüntetőt fellökő két rendőrt egyébként azonnali hatállyal felfüggesztették, vizsgálatot indítottak ellenük. Bírósági meghallgatásukon tagadták, hogy erőszakot követtek volna el a tüntetőn. Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.  (A 444 nyomán.)