Előfizetés

Egy 37 éves, alapbetegség nélküli férfi a járvány újabb hazai áldozata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.10. 09:42
Képünk illusztráció
Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
A keddi adatokhoz képest háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma, 10 új betegről tudnak.
"Mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4027 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma" – írja a koronavírus-járványról tudósító kormányzati oldal. Azt nem teszik hozzá, hogy ez háromszoros növekedést jelent a kedden közölt adatokhoz képest, hiszen akkor csak három új fertőzöttet regisztráltak.
A fertőzésnek egy újabb áldozata is van: egy 37 éves férfi, akinek az eddig rendelkezésre álló információk szerint nem volt ismert alapbetegsége

- olvasható a portálon. Ezzel 551 főre emelkedett az elhunytak száma, 2355-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1121 fő. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 60 százaléka a gyógyultak 47 százaléka budapesti. 344 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.
A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el - a járványügyi készültség fenntartására pedig szükség van, hiszen a koronavírus továbbra is itt van és fertőz, olvasható a portálon.

Ha közeli tengerben akar csobbanni, akkor önnek kötelező Szijjártó Péter videója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.10. 09:20

Fotó: AFP
Már mindenki a Facebookról szól az emberekhez, a horvát-magyar határ megnyitását is a közösségi médiában harangozta a külügyi tárca vezetője.
Ha akarja, alant megnézheti a kicsit döcögős, izgalmas mondatszerkezeteket produkáló minisztert, de itt a lényeg: Orbán Viktort tegnap felhívta a horvát miniszterelnök, és megállapodtak, hogy kinyitják a határt. (Azaz korlátozás nélkül lehet utazni péntektől.)

Karácsonyt nem érdekli a tiltó határozat: lesz hajléktalanszálló a Városházán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.10. 08:48
Az előtérben Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Semmirekellő szívtelenség” a főpolgármester szerint, hogy a kormányhivatal a turizmusra hivatkozva tiltotta meg a szálló kialakítását.
„Micsoda semmirekellő szívtelenség ez. Még a járvány sem hív elő belőlük semmiféle együttérzést, szolidaritást, belátást? Semmit?”

 - dühöngött Facebook-oldalán Karácsony Gergely.
A kifakadás annak szólt, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala kedden megtiltotta a fővárosnak, hogy átmeneti hajléktalanszállót alakítsanak ki a Városháza épületében. A kormányhivatal részben arra hivatkozott, hogy műemléki épületről van szó, világörökségi védett övezetben helyezkedik el, és Belváros-Lipótváros kerületi építési szabályzata sem engedné a változtatást – de azt is kihangsúlyozták, hogy „... az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete.”
Karácsony szerint a döntés inkább arról szól, hogy a Fidesz nem áll le legkiszolgáltatottabb, leggyámoltalanabb emberek elleni hajszával. Korábban ugyanis fideszes csepeli politikusok háborodtak fel látványosan, Németh Szilárddal az élen azon, hogy a fővárosi önkormányzat a saját tulajdonú csepeli ingatlanában akart hajléktalanszállót kialakítani.  Pont Némethék tiltakozása miatt merült fel az ötlet, hogy a tervezett menedékhelyet a Városházán alakítsák ki.
Karácsony Gergely átlátszó hazugságnak tartja, hogy hajléktalanoktól a turistákat óvják - a turistákat, akik pont a járvány miatt nincsenek a városban.
„A határozatot természetesen megtámadjuk, a szállót kialakítjuk, a hajléktalanokat pedig megóvjuk nem csak a járványtól, de a szívtelenség és az érzéketlenség politikájának képviselőitől is”- írta a főpolgármester.

Azt is hangsúlyozta, hogy a menedékhelyre éppen a járványveszély és a várhatóan bekövetkező második hullám miatt lenne szükség, az új helyszínnel ugyanis csökkenthető lenne a fővárosi szállók zsúfoltsága.