Előfizetés

Őrizetbe vették az olajszennyezést okozó hőerőmű három vezetőjét

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.11. 15:05

Fotó: IRINA YARINSKAYA / AFP
Az olajtartályt, amely már 2018 óta javításra szorult volna, annak ellenére is tovább használták, hogy nem felelt meg az ipari biztonsági előírásoknak.
A hatóságok Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének igazgatóját, Pavel Szmirnovot, az üzem főmérnökét, Alekszej Sztyepanovot és helyettesét, Jurij Kuznyecovot vették őrizetbe, ipari létesítménynek a természetvédelmi szabályok megszegésével történő üzemeltetése címén – közölte szerdán az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). 
Nyikolaj Utkin, a Nornickel alelnöke és sarkvidéki leányvállalatának igazgatója az intézkedést indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.
A hőerőmű egyik tartályából május 29-én több mint 21 ezer tonna dízelolaj folyt ki. Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője elmondta, hogy a nyomozás megállapította: a tartály már 2018 óta nagyjavításra szorult volna, ám annak ellenére is tovább használták, hogy nem felelt meg az ipari biztonsági előírásoknak.
A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el Norilszkban és a Tajmir félszigeten. Az erőmű kazánüzemének vezetőjét, Vjacseszlav Sztarosztyint már akkor őrizetbe vették.
A környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) bejelentette, hogy a balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, az első vizsgálatok szerint. A hatóság rámutatott, hogy az erőmű területén még három hasonló tároló található, amelyek műszaki állapota nem ismert.
Korábban elhangzott szakértői vélemények és sajtójelentések nem zárták ki, hogy a süllyedést a korábban örökké fagyott megolvadása okozhatta. A klímaváltozásnak ez a hatása komoly problémákat okozhat a sarkkörön túl gazdasági tevékenységet folytató országoknak.
Dmitrij Kobilkin környezetvédelmi miniszter szerdán elrendelte egy tárcaközi bizottság létrehozását a Norilszk környéki ökoszisztéma további romlásának megakadályozása érdekében. A rendkívül helyzetek minisztériuma közölte, hogy nemzetközi egyezmény alapján 14 külföldi műhold által készített felvételeket kapott a helyszínről.
A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint több mint három évtizede a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben, azóta, hogy az amerikai Exxon Valdez tartályhajó 1989 márciusában balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.

Megölte az igazgatóhelyettest és gyerekeket is megsebesített egy túrócszentmártoni férfi Szlovákiában egy általános iskolában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.11. 13:35

Fotó: Szlovák Rendőrség
A támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.
Egy embert megölt, öt másikat - köztük gyerekeket is - megsebesített egy késes támadó az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) egyik általános iskolájában csütörtökön - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva. A támadás indítéka egyelőre nem ismert. 
A támadás során - a cas.sk hírportál információi szerint - az iskola igazgatóhelyettese életét vesztette, illetve a támadó az igazgatónőt, két tanárt és két gyereket is megsebesített.

A támadót, egy 22 éves túrócszentmártoni (Martin) férfit a helyszínre érkező rendőrök lelőtték. A sebesülteket a túrócszentmártoni kórházba szállították, állapotukról egyelőre nem érkezett jelentés. Az incidenst követően a szlovák belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány és a pozsonyi törvényhozás elnöke is a helyszínre utazott. A Parameter.sk azt írja, hogy a poszttraumatikus csoport is a helyszínre tart. A TV Noviny információi szerint a támadó kábítószer hatása alatt lehetett.

Előrehozott választásokkal betonozná be magát Macron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.11. 13:08

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
A francia elnök úgy érzi, hogy hiába kopott meg népszerűsége, most nincs ellenfele.
A Le Figaro információi szerint Emmanuel Macron egy videokonferencián lehetőségként említette lemondását, hogy aztán az előrehozott választásokon újra hatalomra jusson, írja a 24.hu. Macron arról beszélt, ezt a döntést heteken, hónapokon belül meghozhatja, ezzel kierőszakolva egy előrehozott választást. A stratégia azon alapszik, hogy egy lépéssel a vetélytársai elé kerülne. Azt mondta, biztos az újraválasztásában, mert jelenleg egyszerűen nincsen ellenfele, noha sokat veszített korábbi népszerűségéből.