Előfizetés

Itt a nyár, karbantartásokba kezd a MÁV több fővonalon is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.11. 17:11

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Korlátozások jönnek három vidéki nagyváros vasúti közlekedésében, a Nyugati felújítása miatt pedig gyökeresen átalakul több járat menetrendje.
Egész nyáron korlátozásokra kell számítani a ceglédi elővárosi, a debreceni és a szegedi fővonalakon is a Nyugati pályaudvarra vezető vasúti szakasz felújítása miatt - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint a ceglédi vonal pályahálózatának karbantartására a MÁV mintegy 4 milliárd forintot csoportosított át idén saját forrásból, hogy kevesebb legyen a műszaki hiba, pontosabbak legyenek a vonatok. 

Mindent borít a Nyugati felújítása

A Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújításával egyszerre, május közepén megkezdődtek az előkészítő munkák a pályaudvar és a Városliget elágazás közötti szakaszon. A következő fázisban, június 20-tól augusztus végéig jelentős módosítás lép életbe a karbantartás miatt - hangsúlyozták. Több járat indulási és célállomása megváltozik, a szegedi InterCity-k munkanapokon Zuglóból, hétvégén Kelenföldről fordulnak. A reggeli csúcsidőszakban nagyobb utasforgalom alakulhat ki Kőbánya-Kispest és a Nyugati pályaudvar között, az éjszakai vonatok esetében pedig a Nyugati helyett Zugló, illetve Kőbánya-Kispest lesz a végállomás.  A mostani karbantartás ideje alatt csak egy vágányt zárnak le, így a másikon folyamatosan biztosítják a közlekedést. Emellett elvégzik a Dózsa György úti híd és a Kacsóh Pongrác úti gyalogos aluljáró szigetelési munkáit, valamint az Erzsébet Királyné úti gyalogos aluljáró szegélyét meghosszabbítják és magasítják.

Valami történt: Orbán maszkot és bőrkesztyűt húzott

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.11. 16:04
Orbán is maszkot húzott a V4-ek 92. találkozóján
Fotó: Vivien Cher Benko
A miniszterelnök adott a védekezésre, igaz, a könyökpacsi most sem maradt el.
Úgy tűnik, hogy már Orbán Viktor is tart a koronavírus-fertőzés veszélyétől, vagy legalábbis a felelős védekezést számon kérő közvéleménytől. A miniszterelnök korábban következetesen fittyet hányt a mindenkitől elvárt másfél méteres védőtáv betartására, védőmaszkot pedig csak elvétve viselt.
Ám most változott a helyzet. Orbán Viktor csütörtökön, a 92., morvaországi Lednicén tartott V4-csúcson már fekete védőmaszkot és bőrkesztyűt viselt - így könyökpacsizott vendéglátójával, Andrej Babis cseh kormányfővel. 
Mint a Miniszterelnöki Sajtóiroda fotóján is közzétett fotókon is látható, a találkozó minden vendége – így Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is – maszkot viselt.
Ezt viszont akkor sem vették le, amikor egy aprósüteményekkel megrakott tárgyalóasztalhoz ültették őket, így Orbán Facebook-oldalán kommentelőkben jogosan merülhetett fel, hogyan ehettek maszkon keresztül.

Távozik a Pécsi Tudományegyetem kancellára

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.11. 15:00

Fotó: Google Street View
Utódlásról a későbbiekben születik döntés.
2020. szeptember 1-jei hatállyal távozik Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellára, aki ezt a posztot 2015 óta töltötte be - közölte Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az elmúlt években az egyetem előrelépett a nemzetközi rangsorokban, az intézményben jelentős fejlesztések valósultak meg kutatási területeken is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium köszöni a kancellár kiemelkedő munkáját. Utódlásról a későbbiekben születik döntés - zárul a rövid közlemény.