Előfizetés

Vascsővel törték el egy biciklis bordáját a szegedi hipermarket előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.12. 10:25
Illuszráció
Fotó: Népszava
Az ügyészség indítványozta a támadó letartóztatását.
A Szegedi Járási Ügyészség a letartóztatását indítványozta annak a helybeli férfinak, aki idén június 8-án, reggel fémrúddal verte hátba haragosát Szegeden, egy hipermarket előtt. Az ügyészség közleményében azt írja: a megalapozott gyanú szerint a férfi az áruház üvegvisszaváltó-helyiségében szóváltásba keveredett a sértettel. A vitát tettlegesség követte, azonban a biztonsági szolgálat munkatársai közbeléptek, és a dulakodókat a helyszínről eltávolították. A gyanúsított az üzletből kiérve magához vette egy korlát vascsövét, és azzal úgy megütötte a biciklijén éppen távozni készülő haragosát, hogy annak a bordája is eltörött. A felfegyverkezve elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés miatt indult eljárásban a járási ügyészség a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt a terhelt letartóztatására. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyezően, egy hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A végzés – a védelmi fellebbezések folytán – nem végleges.

Százmilliókat csalt ki egy férfi egy VI. kerületi kulturális intézménytől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.12. 10:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy állami hivatalnál is próbálkozott. Az ügyészség vádat emelt, egyelőre ismeretlen társai ellen a nyomozás folytatódik.
A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség két rendbeli – egy esetben kísérleti szakban rekedt – különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy erdélyi származású, 48 éves magyar állampolgárságú férfival szemben. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a férfi még 2016. nyarán – a nyomozásban ismeretlenül maradt – bűntársaival 360 millió forintot csalt ki egy VI. kerületi kulturális intézménytől, valamint mintegy 115 millió forintot próbált ugyancsak csalással megszerezni egy IX. kerületi székhelyű állami hivataltól, azonban ez utóbbi időben észlelte az elkövetők megtévesztési szándékát, így nem fizetett, hanem azonnal feljelentést tett. A csalásban az ügy vádlottjának a szerepe az volt, hogy az ismeretlen megbízói kérésére az egyik szolnoki postahivatalban olyan valótlan tartalmú ajánlott postai küldeményeket adott fel, melyben a sértetteknek szolgáltatást nyújtó két magyar cég úgy nyilatkozik, hogy a bankszámla számaik megváltoztak, és a korábbi számlaszámaik helyett a bejelentéstől kezdve egy újabb számlaszámra kérik az átutalásokat. Ez a bankszámlaszám ugyanakkor a bűncselekmény elkövetői által egy román cég nevében nyitott számla volt, amelyre az ily módon megtévesztett kulturális intézmény a 360 millió forintot át is utalta. A számláról a vádlott ismeretlen társai mintegy 6 millió forintnak megfelelő eurót még továbbutaltak, azonban a teljes összeget megszerezni már nem tudták, mert az időközben a bűncselekményt észlelő, megtévesztett kulturális intézmény és a kifizetés valódi jogosultja feljelentésére a számlavezető bank a számlát zárolta, így a csalási kár túlnyomó része megtérült. A vádlott cselekménye – a halmazati szabályokra figyelemmel – 2-12 év szabadságvesztéssel büntethető. A férfi további, egyelőre ismeretlen társai ellen – azonosításuk és elszámoltatásuk érdekében – a nyomozás tovább folytatódik.   

Hasba szúrt egy férfit, majd otthon átöltözött, és visszament a sörözőbe – Elfogták a rendőrök (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.12. 09:26

Fotó: police.hu
Előtte robbantással fenyegetőzött, amiért nem akarták egy másik vendég számlájára írni az utolsó italát.
A rendőrség közleményében felidézi: még 2019. július 12-én késő este Szarvason, egy söröző előtt emberölés kísérletéig fajult egy szóváltás. Egy férfi italozott a vendéglátóhelyen és közben külföldi munkalehetőségről beszélt egy vendéggel. Az utolsó italát nem tudta kifizetni, ezért azt mondta a pultos nőnek, hogy írja annak a számlájára, akivel beszélgetett. A nő ezt nem akarta megtenni, mire a férfi kiabálni kezdett, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a sörözőt. Közben bizonygatta, hogy otthon milliói vannak, csak a sörözőbe nem akart sok pénzt vinni. Eközben kiment az utcára, ahol szóváltásba keveredett a pultos nő élettársával, aki azért szólította meg, mert hallotta, hogyan beszélt a nővel. Vitatkoztak, a két férfi kölcsönösen bántalmazta egymást, és F. Krisztián késsel hasba szúrta a pultos nő élettársát és elmenekült a helyszínről. Hazament, átöltözött, majd újra visszament a sörözőhöz. A rendőrök a tanúktól kapott információk alapján így is felismerték és elfogták. A megszúrt férfi életveszélyes állapotban került kórházba, életét csak az azonnali műtéti beavatkozás mentette meg. A gyanúsított is megsérült, ő a dulakodásban könnyű sérüléseket szenvedett. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a letartóztatásban lévő 36 éves szarvasi F. Krisztiánt emberölés kísérlet bűntett, míg a konfliktus időközben felépült másik résztvevőjét garázdaság vétség elkövetésével gyanúsítja. A rendőrség a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és a büntetőeljárás iratait 2020. június 11-én továbbította a Békés Megyei Főügyészségre.