Előfizetés

Garnitúraváltás: 20 milliárd forintért rendelt bútorokat a kormány

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.12. 16:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kartámla nélküli széktől a bőrbevonatos, faberakásos főnöki fotelig mindenféle típusból vásárolna a kormányzati beszerző központ. De megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is.
Óriási bútorbeszerzésre írt ki pályázati felhívást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF): a szervezet összesen 20 milliárd forint értékben szerezne be irodabútorokat, a következő három évben - derül ki abból a dokumentumból, ami pénteken jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.
A tervezett keretszerződés leírása alapján a KEF országos beszerzésben gondolkodik – a teljesítés helyszínének ugyanis Közép-Magyarországot, Észak-Magyarországot, a Dunántúlt és az alföldi régiót is megjelölték.
Belenéztünk a dokumentum mellékletébe: a 47 oldalas leírás szerint a főigazgatóság két kormányzati alapcsomag, az általános és a magas igényességi fokozatú irodabútorok beszerzésében gondolkodik, és  megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is. Az általános igényességi kategóriába belefér a támla, karfa vagy kárpit nélküli szék is, a magas fokozat leírásában viszont már olyan elvárásokkal találkozhatunk, minthogy „ a fém és fa alkatrészek felületkezelése a bútor magas igényességi fokozatához illő (pl. fém esetén krómozott, polírozott vagy eloxált) legyen (...) a forgórészek ötágú lábcsillaga megfelelően felületkezelt fémből vagy természetes fával burkolva készüljön (…) a kárpitos bevonó anyag valódi bőr vagy nagy értékű szövet legyen”. 
Az ajánlati felhívás nem csak a bútorok minőségi paramétereit szabja meg pontosan, de sajátosan testhez álló feltételeket is támaszt a pályázókkal szemben 
„Alkalmas AT (ajánlattevő - a szerk.), amennyiben rendelkezik az ajánlati felhívás feladásától visszafele számított 3 évben, de legfeljebb hat éven belül megkezdett legalább 7 db, összesen nettó 371 000 000 HUF összértékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referenciával, melyből: — 1 db. legalább nettó 150 000 000 HUF értékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referencia kell legyen”

 – áll a kiírásban. Nehezen érthető, hogy a KEF miért legalább hét darab, összesen 371 millió forint értékű szolgáltatást kér referenciaként, – miért nem 372 milliót, vagy 369 milliót. Ráadásul a pályázónak elég csak egy, 3 éves tapasztalattal rendelkező bútoripari kereskedőt és egy 3 éves tapasztalattal bíró faipari mérnököt foglalkoztatnia a tender elnyeréséhez.
Az ajánlatokat július 27-i bontják fel; a jelek szerint nem kell nagyon meglepődnünk, ha 20 milliárdos tendert egy, a megszabott minimumfeltételeknek centire pontosan megfelelő vállalkozó nyeri majd meg.

Ötmilliárdot kapnak a tartalékos honvédok, akiket a koronavírus sorozott be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.12. 15:00
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kormány a gazdaságvédelmi keretből csoportosított át milliárdokat a speciális önkéntes egység fenntartására.
A meglévő önkéntes tartalékos rendszer részeként speciális önkéntes tartalékos kategóriát vezet be a kormány, de hogy mi lesz benne a speciális, azt egyelőre nem közölte– írja a hvg.hu. Bár a lap nem említi, ebbe a kategóriába azok a katonák tartoznak, akik a koronavírus-járvány következtében veszítették el munkájukat, és jelentkeztek a sereg féléves, újabb fél évvel meghosszabbítható képzésére.
A célra idén 3, jövőre 2 milliárd forintot fordítanak, és ezt a költségvetés „gazdaságvédelmi programok” című részéből veszik el A csütörtök este közzétett kormányhatározat címe ugyanis ez:
A Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásához kapcsolódó honvédelmi munkaerőpiaci helyzet fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról.

A hírportál felidézi, hogy az önkéntes tartalékos rendszert már nem sokkal a 2010-es kormányalakítás után létrehozták, bár későbbi hírek szerint nem volt könnyű feltölteni a tervezett létszámot. A kormány arról is döntött, hogy bevezeti „a szerződéses állományú katonák egyszeri szerződéskötési díját”. Erre ugyanabból a forrásból idén 92 millió, a jövő évtől évente 115 millió forintot tesznek félre. Ennek részletei sem szerepelnek a határozatban, például hogy ki kapja – a mostani vagy csak a jövőben szerződő katonák – és hogy mekkora összegben. 

Müller Cecília: Két gyerek is van az új fertőzöttek között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.12. 13:38

Fotó: Botár Gergely / kormany.hu
Ők a korábban már fertőzöttként nyilvántartott családtagjaiktól kaphatták el a vírust.
Ismeretlen támadók Müller Cecília országos tisztifőorvos és az általa vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nevében péntek e-mailben kínáltak ingyenes védőeszközöket egészségügyi szakembereknek, intézményeknek – jelezte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. Elmondta: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a magyartalanul írt, hamis, ránézésre sem hivatalos levél ügyében nyomozást indított, s kérik, senki se nyissa meg azt, és a mellékelt űrlapot se töltse ki.
A Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt kéri, hogy aki ilyen e-mailt kapott, továbbítsa azt a csirt@nki.gov.hu címre, ezzel segítve a nyomozó hatóságok munkáját.

Müller Cecília, akit láthatóan nem rendített meg a feltehetően adathalász célú támadás, a péntek reggel már ismertté vált járványügyi adatokkal kapcsolatban kiemelte: a koronavírus-járvány kezdete óta ugyan már meghaladta a négyezret a beazonosított fertőzöttek száma, folyamatosan nő azoké, akik már meggyógyultak (2447). Utóbbiak jelenleg már jóval több mint kétszer annyian vannak, mint az aktív fertőzöttek (1051). Nem meglepő, hogy az országos tisztifőorvos újságírói kérdésre most már határozottan úgy válaszolt, hogy az emberek ezután nyugodtak köszöntsék egymást a Magyarországon szokásossá vált kézfogással. A járvány kirobbanása után kifejezetten kerülni ajánlott üdvözlés tehát most már szabad. Hamarosan arról is döntés várható:
„Az idősotthonok lakói számára megnyitják a lehetőséget az intézményi épületek elhagyására.”

A pénteki 14 új fertőzöttről szólva ismertette, hogy közülük ketten fiatalkorúak: egyikük 11, másikuk 15 éves. Ők a korábban már fertőzöttként nyilvántartott családtagjaiktól, szüleiktől kaphatták el a vírust, de állapotuk jó.  Újdonság még, hogy öt megyében, Baranyában, Bács-Kiskunban, Somogyban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Tolnában már nincs aktív fertőzött. Sőt, az NNK környezetegészségügyi laboratóriumának Budapest egészére kiterjedő szennyvízvizsgálatai alapján a következő két hétben nem várható a fertőzöttségi szint emelkedése. A szennyvízben kimutatott úgynevezett kópiaszám egy nagyságrenddel csökkent, a közeljövőben pedig vidéken is zajlanak majd ilyen vizsgálatok.

Védőnők és határátlépők

Az országos tisztifőorvos – mivel az elmúlt hetekben megszokott rend szerint az operatív törzsnek a hétvégén már nem lesz tájékoztatója – megemlékezett a minden évben június 13-án tartandó, most szombatra eső Magyar védőnők napjáról. Kiemelte, hogy a hazai védőnői hálózat 105 éves múltra tekint vissza, és míg 1915-ben a cél a gyermekhalandóság csökkentése volt, ma már a védőnők a fogamzástól kezdve nemcsak a szülésig, hanem tovább is segítik a gyermekeket, a nőket, az édesanyákat a fejlődésben, a nevelésben.    Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának munkatársa a járványhoz kapcsolódó rendőrségi intézkedési- és karanténadatok ismertetését követően elmondta: a Magyar Közlönyben megjelent és péntek reggel nyolc órától hatályba lépett a határátlépésről szóló kormányrendelet módosítása, amely lehetővé teszi az osztrák, a cseh, a német, a szlovák és most már a horvát állampolgárok számára is, hogy Magyarország területére korlátozások nélkül beléphessenek. Azokra a magyar állampolgárok pedig, akik az említett országokból lépnek be hazánk területére, szintén nem vonatkoznak már járványügyi korlátozások.