Előfizetés

„Balesetveszélyes” a makói tornatanár vasalódeszkás mutatványa, ezért lépett fel ellene a tankerület

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.13. 17:55

Fotó: Youtube/Zsoman YT
A Klebelsberg Központ kérte a tankerületi központ vezetőjét, hogy vizsgálja felül döntését, mert az eljárásával nem értettek egyet, de az igazgató ezt nem tette meg.
A Klebelsberg Központ (KK) közleményben reagált a makói tornatanár ügyére. Azt írták, hogy a Makói József Attila Gimnázium testnevelő tanárával kapcsolatban az intézményvezető és a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, mint fenntartó hozott döntést. A Hajnal Gabriella által vezetett KK közölte, hogy a tankerülettől kapott tájékoztatás alapján a videó miatt szülői bejelentés érkezett a tankerülethez.
„A tankerületi központ arra hivatkozott, hogy a videóban látható gyakorlat balesetveszélyes, ha azt a gyerekek utánozni akarják. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ emiatt döntött úgy, hogy munkáltatói intézkedéssel él”

– olvasható a közleményben.

A KK, miután értesült a történtekről, kérte a tankerületi központ vezetőjét, hogy vizsgálja felül a korábbi döntését, mert az eljárásával nem értettek egyet. A tankerületi igazgató azonban ezt nem tette meg. Hozzátették, hogy a Klebelsberg Központnak, mint középirányítónak nincs munkáltatói jogköre egyetlen pedagógus esetében sem, ezekkel az iskolaigazgatók, illetve a kinevezés és megszüntetés esetében a tankerületi igazgatók rendelkeznek. Az ügy előzménye, hogy Vezsenyi László pedagógus a digitális oktatás kezdetekor készített egy humoros videót, amelyen egy vasalódeszkán tanította úszni diákjait. A tankerület ezután elvette tőle a csoportjait, így nem taníthat, és töröltették vele a videót. A tanár írásbeli fegyelmit kapott, amelyben felettesei azt állították, hogy „az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott”. Kötelezték rá, hogy naponta elkészítse az aktuális tananyagot, és elküldje azt a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának, miközben órát nem tarthatott. A CitizenGo petíciót indított Vezsenyi László érdekében, amelyet már több mint 24 ezer ember írt alá.

584 oldalon keresztül számolnak be Áder elmúlt három évéről

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.13. 17:41

Fotó: Népszava
Tematikus bontásban mutatja be a köztársaság elnök tevékenységét.
Beszámoló jelent meg Áder János államfő második megbízatásának első három évéről. Az internetes évkönyv a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapjára került fel szombaton – tájékoztatta a KEH az MTI-t. Az elnöki hivatal sajtóigazgatósága közölte: Áder János az általa nyolc évvel ezelőtt teremtett hagyományhoz igazodva jelentette meg a kiadványt.      Az Elnöki beszámoló ötszáznyolcvannégy oldalon, tematikus bontásban mutatja be a köztársasági elnök tevékenységét. Olyan fejezetekben mutatja be az államfő munkáját, mint A teljesítmény megbecsülése, a Normativitás, a Tisztelet és lelki kiegyezés, az Új gesztusok, a Magyar érdekek képviselete és a Környezeti fenntarthatóság. A teljesítmény megbecsülése fejezetben Áder János beszámol a többi között a 2018-as Semmelweis-emlékév megnyitásáról, a Corvin-lánc és a Szent István-rend átadásáról, találkozásáról a Szilícium-völgyben dolgozó magyar kutatókkal, a Nemzeti Táncszínház megnyitójáról, illetve koszovói látogatásáról a KFOR-kontingensnél. A Normativitás tematikán belül szót ejt például azokról a jogszabályokról, amelyeket visszaküldött az Országgyűlésnek, azokról, amelyekkel kapcsolatban alkotmánybírósági kontrollt kért, de azokról is, amelyeknek – alapos mérlegelés után – a kihirdetését kérte – teszik hozzá. A köztársasági elnök számos megemlékezésen rótta le kegyeletét – derül ki a Tisztelet és lelki kiegyezés fejezet beszámolóiból, míg az Új gesztusok címszó alatt szót ejt például határon túli diákok fogadásáról és a Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia Társadalmi Bizottságának alakuló üléséről. A Magyar érdekek képviselete fejezetben kitér a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírására, látogatására Csángóföldön, valamint találkozóira a szomszédos országok államfőivel. A Környezeti fenntarthatóság fejezetben az elnök beszámol részvételéről az ENSZ vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó ülésén, valamint a tavaly októberben, Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozóról.

Vasalódeszkás oltárról posztolt a pécsi lelkész, így reagált a makói tornatanár ügyére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.13. 16:17

Fotó: Youtube/Zsoman YT
Petíció indult a pedagógus érdekében.
Ócsai Zoltán, a Pécsi Evangélikus Egyházközség lelkésze is reagált Facebook-oldalán a vasalódeszkán úszást oktató, és emiatt megbüntetett makói tornatanár ügyére. A lelkész a képen egy vasalódeszkán kialakított oltár mögött áll, szertartáskönyvvel a kezében pózol mosolyogva – vette észre a hvg.hu.
„– Nem mersz vasalódeszkás képet feltenni! – Fogd meg a söröm!”

– írta kommentként a fotóhoz a lelkész.

Ócsai Zoltán azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy mindenki úgy értelmezi a képet, ahogy akarja, ő csak az esetre reagált.
– Humor nélkül nem érdemes bármibe belefogni

– tette hozzá.

A lelkész megfogalmazása szerint azért posztolt, mert tetszett neki a tanár videója, és nem szereti a vaskalapos megoldásokat. Ám semmilyen politikai vagy más ideológiát nem akart a bejegyzése mögé tenni. Megjegyezte, hogy a karanténidőszak alatt az egyházközségben többször is posztoltak humoros képeket, hogy oldják a feszültséget a hívek körében, és erre még az idős vagy konzervatívabb hívők is pozitívan reagáltak.
– Ismerem az egyházunk vezetőit, tudom, hogy van humoruk

– válaszolta arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a kép miatt esetleg a makói tanárhoz hasonlóan őt is retorziók érik.

Vezsenyi László, a makói gimnázium testnevelés tanára a digitális oktatás kezdetekor készített egy humoros videót, amelyen egy vasalódeszkán tanította úszni diákjait. A tankerület ezután elvette tőle a csoportjait, így nem taníthat, és töröltették vele a videót. A pedagógus írásbeli fegyelmit kapott, amelyben felettesei azt állították, hogy „az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott”. Kötelezték rá, hogy naponta elkészítse az aktuális tananyagot, és elküldje azt a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának, miközben órát nem tarthatott.    A CitizenGo petíciót indított Vezsenyi László érdekében. Közleményük szerint sokukat felderítette a tanár videója, a petícióval – amelyet már több mint 20 ezer ember írt alá – támogatásukat akarják kifejezni.