Felcsút;Mészáros Lőrinc;Mészáros János;gyarapodás;

Ahol bejön az élet: több százmilliós osztalék jut Mészáros Lőrinc öccsének is

A milliárdos család cégein nem ejthet sebet a koronavírus-járvány sem.

Hasít a Mészáros Lőrinc öccse is, János, aki három cégéből 346 millió forintos rekordosztalékot lapátolt ki, további négy tulajdonában álló gazdasági társaságának tavalyi beszámolója pedig még nem is ismert – írta vasárnap az mfor.hu. Mészáros János héttagú cégbirodalma kisebbik részének 2019-es dokumentumai alapján a portál szerint megállapítható: ahogy a bátyja, a volt felcsúti polgármester évről évre gyarapodik, úgy követik őt az öccs vállalkozásai is. 

Az egyik legnagyobb cége az Agro-Felcsút Kft. az árbevételét egy év alatt 14 százalékkal tudta növelni: 2,8 milliárd forint után 3,2 milliárd forint folyt be a kasszába. A növekedés részleteire nem tértek ki, de az anyagjellegű és a személyi ráfordítások is növekedtek. A 23 alkalmazottat foglalkoztató cégnél az átlabér mintegy bruttó 237 ezer forint lehet, míg 2018-ban ez az adat 210 ezer forint volt. Az adatok szerint ugyan a társaság adózás után nyeresége „csak” 224,5 millió forint lett, némileg kevesebb az előző évi 238 milliónál, Mészáros János – egyedüli tulajdonosként – mégis rekordosztalékot, 150 millió forint utalhatott ki magának.

Az utolsó fillérig

Másik vállalkozásából, az elmúlt években megszerzett Herceghalom Interat Zrt.-ből a 2019-es eredmények után 100 millió forinttal dagadhatott a kisebbik Mészáros testvér zsebe. A társaság egyébként szintén jó évet zárt, a korábbi 1,9 milliárd forint után 3,1 milliárd bevételt könyvelt el, a tiszta nyereség az egy évvel korábbival csaknem azonos, 162 millió forint volt. Egy harmadik cég, az Adept Enviro Kft. szintén friss szerzemény, a többihez képest egész kicsinek számít, hiszen mindössze 341 milliós árbevételre tett szert tavaly. Ebből maradt 95,9 millió forint adózott nyereség, amit az utolsó fillérig kivett osztalékként Mészáros Lőrinc öccse.

A három cégből tehát összesen 346 millió forint osztalékot lapátolt ki magának Mészáros János.  A társaságok záróértékelése szerint a koronavírus-járvány nem érinti a vizsgált cégek rövid távú pénzügyi- és likviditási helyzetét, de lényegesen nem befolyásolja az üzleti működést sem.