Előfizetés

Ferenc pápa beszélgetéseit is lehallgatta az argentin titkosszolgálat

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.15. 15:17

Fotó: HANDOUT / AFP
A hírszerzés megfigyelés alatt tartotta Jorge Ruben Lugones püspököt, ellenőrizte bankszámláit, hitelkártyáit és lehallgatta telefonbeszélgetéseit, amelyeket többek között az egyházfővel folytatott.
Egyre nagyobb hullámokat ver az argentin titkosszolgálat (AFI) körül kirobbant botrány: egy püspöknek a katolikus egyházfővel folytatott beszélgetéseit is lehallgathatták. A Kathpress katolikus hírügynökség hétfőn a Pagina 12 argentin napilap vasárnapi számára hivatkozva közölte, hogy a hírszerzés megfigyelés alatt tartotta Jorge Ruben Lugones püspököt, ellenőrizte bankszámláit, hitelkártyáit és lehallgatta telefonbeszélgetéseit, amelyeket a többi között Ferenc pápával folytatott.
A lap úgy tudja, az AFI Mauricio Macri konzervatív elnök hivatali ideje alatt (2015-2019) érdeklődött Lugones társadalmi szervezetekkel kapcsolatos tevékenysége iránt, illetve, hogy a püspök esetleg Ferenc pápa politikai bizalmasának szerepét tölti-e be.

Argentína a 2018-ban Buenos Airesben tartott G20-csúcstalálkozó előtt mintegy 500 helyi és külföldi újságíró után kémkedett, kormánykritikus és kormánybarát kategóriákba sorolva őket. Az újságírókat emellett további alcsoportokba osztották be, például aszerint, hogy ki abortuszpárti, illetve ki szimpatizál az akkor hatalmon lévő Macri Cambiemos nevű kormánypárttal. A megfigyeltek listáján külföldi hírügynökségek és televíziók 61 tudósítója is szerepelt a Telam helyi hírportál szerint.

Iskolai terrortámadást akadályozott meg az orosz titkosszolgálat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.15. 15:07
Munkában az FSZB
Fotó: STR / AFP
A merényletre készülő kamasznál pokolgépet és 64 Molotov-koktélt is találtak.
Őrizetbe vettek az orosz hatóságok egy 15 éves fiút, aki robbantásos merényletet tervezett egy volgográdi iskola ellen - közölte hétfőn a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a gyanúsítottnak lehettek cinkosai. A tanulótól egy házi készítésű robbanószerkezetet, továbbiak előállításához szükséges alkatrészeket, vágófegyvert és 64 Molotov-koktélt foglaltak le -írja a távirati iroda. A fiú azt állította, hogy üres telkeken akart elszórakozni a készítményeivel, a nyomozás azonban azt feltételezi, hogy egy iskolai alkalmazottal és egy tanulóval kapcsolatos személyes konfliktusát Április 22-én a szibériai Tyumeny megyében vettek őrizetbe egy 18 éves tanulót, aki szintén iskola ellen szándékozott fegyveres támadást elkövetni. A gyanúsítottól egy vadászpuskát, lőszert, két vadászkést, ammónium-nitrátot, kommunikációs eszközöket és az internetről letöltött bombakészítési útmutatókat foglaltak le. A bűncselekmény elkövetésének szándékát mind az őrizetbe vett tizenéves, mind szemtanúk megerősítették. 
Április 16-án, az ugyancsak szibériai Krasznojarszkban fogtak el egy iskolai ámokfutásra készülő, 2006-os születésű fiatalt. Tőle egy lefűrészelt csövű vadászpuskát, lőszert és több saját készítésű csőbombát vettek el. A naplójában megtalálták a támadás tervét is. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára április 10-én az Uráli Szövetségi Körzet vezetőivel folytatott videokonferencián kijelentette, hogy a biztonsági szervek egyedül abban a régióban három iskolai ámokfutást akadályoztak meg 2019 folyamán. Beszámolója szerint a kamaszok arra készültek, hogy fegyverrel és saját készítésű bombákkal támadjanak osztálytársaikra és tanáraikra.    "A fiatalkorúak deviáns magatartásához hozzájárul a kábítószer-fogyasztásnak, az öngyilkosságnak és a bűnözői szubkultúrának a közösségi médiában zajló propagálása" - mondta Patrusev. Mint mondta, a fiatalok körében emiatt "fokozott érdeklődés" alakul ki a "schoolshooting" (iskolai lövöldözés) és a Columbine iránt. A tisztségviselő, aki korábban volt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója is, ezzel a Colorado állambeli Columbine középiskolájában 1999. április 21-én történt ámokfutásra utalt, amikor két tizenéves lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el. Patrusev arról is szólt, hogy felerősödött az Oroszország elleni "információs agresszió", amelynek célja a radikális eszmék és a terrorizmus dicsőítése és a társadalom szétszakítása. Elismerte, hogy a vagyoni rétegződés, a korrupció, az igazságtalanság, az életszínvonal-csökkenés és a munkanélküliség növeli az elégedetlenséget a fiatalok körében. Szavai szerint az államnak ezzel kapcsolatban nemcsak a korosztály megvédése a feladata, hanem erkölcsi értékrendjének alakítása is.  Az FSZB március 23-án is egy iskolai ámokfutást megakadályozásáról számolt be. Akkor a szolgálat a távol-keleti Szahalin szigetén vett őrizetbe egy 2002-es és egy 2003-as születésű tanulót, akiket azzal is megvádoltak, hogy terrorizmusra, valamint tömeggyilkosságra és öngyilkosság elkövetésére buzdítottak az interneten. Akkor egy lefűrészelt csövű vadászfegyvert, hozzá való lőszert, egy ipari detonátort, feltételezhetően házi készítésű robbanószerkezeteket, robbanóanyagokat, kommunikációs eszközöket és egy naplót foglaltak le, benne az iskola elleni fegyveres támadás tervével.

Cseh diplomatákat utasított ki Oroszország

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.15. 12:50
A cseh követség épülete Moszkvában
Fotó: Evgenya Novozhenina / AFP/Sputnik
A két érintett nevének közlésére az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán korábban bekérette a moszkvai cseh nagykövetet.
Moszkva nem kívánatos személynek minősített két cseh diplomatát, akiknek két napon belül el kell hagyniuk Oroszországot – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. A két érintett nevének közlésére az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán korábban bekérette a moszkvai cseh nagykövetet. Oroszország intézkedése válasz arra, hogy június elején Prága utasított ki két orosz diplomatatát, egy cseh politikusok elleni állítólagos mérgezéses merényletkísérlet ügyében kirobbant botrány miatt. Andrej Babis cseh miniszterelnök június 5-én jelentette be két orosz diplomata kiutasítását. A döntést azzal indokolta, hogy a két érintett tevékenységével kárt okozott a cseh-orosz kapcsolatokban. A kormányfő szerint az orosz titkosszolgálat egyik Prágában dolgozó embere azzal próbált meg lejáratni egy másikat, hogy hamis információt szivárogtatott ki a cseh sajtónak. Eszerint márciusban egy orosz ügynök érkezett Prágába, hogy meggyilkoljon három cseh önkormányzati politikust.
Ivan Konyev marsall szobrának mennie kellet
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A cseh médiában megjelent értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia. Az első a cseh fővárost a náci megszállás alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát távolíttatta el egy prágai térről, a második a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról neveztette el a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, a harmadik pedig Reporyje központjában emlékművet állíttatott a második világháború idején a nácikkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, akik a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban kilátásba helyezte, hogy Moszkva „tükörintézkedéssel” fog reagálni, vagyis arányos választ ad a kiutasításra, és hogy az „illetlen” és „barátságtalan” cseh lépést figyelembe fogja venni Csehországgal kapcsolatos irányvonalának alakításakor. Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója „hitvány és aljas provokációnak” nevezte a történteket.
Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója
Fotó: Aleksey Nikolskyi