Előfizetés

Megbírságolta a rendőrség a Mi Hazánk pártigazgatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 17:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Árgyelán János az indoklás szerint megszegte a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokat, amikor részt vett a „kegyeleti megemlékezésnek” mondott demonstráción.
150 ezer forintra bírságolta a rendőrség a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatóját, Árgyelán Jánost, amiért részt vett a pártnak a Deák téri kettős gyilkosság miatt tartott demonstrációján, amelyet a párt „kegyeleti megemlékezésként” hirdetett meg – derül ki a Mi Hazánk Mozgalom közleményéből. Azt írták, hogy „a rendőrség veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok megszegése szabálysértés elkövetésére hivatkozik, holott maszkban és a szükséges távolság betartásával gyülekeztek a részvevők, ellentétben a rendőrökkel”. Árgyelán Jánost május 28-án a Mi Hazánk Mozgalom demonstrációja előtt fél órával igazoltatták a rendőrök a Dohány utcában. A Mi Hazánk 18 órára hirdetett vonulásos megemlékezést az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai irodájától, amelyet azonban megközelíteni sem lehetett, mivel a rendőrség hermetikusan lezárta az utca azon szakaszát, ahol az ORÖ irodája található. A rendőrök a megemlékezésre érkezőket hazaküldték, sokakat igazoltattak, többektől elvették a zászlókat, transzparenseket, összesen 34 embert jelentettek fel. Eljárást indítottak a párt két országgyűlési képviselője, Dúró Dóra és Apáti István ellen is, akik lemondtak mentelmi jogukról. Május 22-én hajnalban a Deák Ferenc téren két, fiatalokból álló társaság összeverekedett. Egy 18 éves férfi a nála lévő késsel két sértettet megszúrt, akik a földre estek. Az egyik földön fekvő sértettet egy 19 éves férfi még többször megrúgott, miközben egy másik 19 éves férfi támogatólag volt jelen. A két megszúrt fiatal a helyszínen életét vesztette.  Toroczkai László pártja ezt követően hirdetett felvonulást és „kegyeleti megemlékezést”. A két halálra késelt fiatal egyike Újpest-szurkoló volt: a demonstráció szervezésében szurkolói csoportok is részt vettek. A demonstrációról tájékoztatták a rendőrséget, de azt hivatalosan nem jelentették be.

Meghalt Hajós Terézia újságíró

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.16. 15:50

Fotó: Shutterstock
Az MTI egykori tudósítója 72 éves volt.
Életének 72. évében június 10-én elhunyt Hajós Terézia újságíró, a Magyar Távirati Iroda egykori munkatársa – tudatta a család. 
Az újságíró a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-rajz szakán végezte felsőfokú tanulmányait. Az 1970-es évek elejétől az 1980-as évek végéig pedagógusként dolgozott, tanári pályája nagy részét Veszprémben töltötte. Később a médiában helyezkedett el, először a kiskunhalasi Halasi Tükör, majd a Bács-Kiskun megyei Petőfi Népe munkatársa lett. Az MTI-nél 1998-tól 2008-as nyugdíjazásáig a Tolna és Bács-Kiskun megyei tudósítói feladatokat látta el.
Hajós Terézia búcsúztatása június 26-án 14 órakor Kiskunhalason, a római katolikus temetőben lesz.

Gulyás Gergely: Szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.16. 15:49
Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor, b-j) a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslat végszavazása után az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A járványügyi készültség viszont marad.
A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére, azt kérik, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján, az Országházban. A tárcavezető kiemelte, mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. – A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a kormány továbbra is tájékoztatja a járványügyi helyzetről a parlamentet.
– A járványügyi készültség nem hasonlítható a korábbi veszélyhelyzethez, döntően szakmai intézkedésekről van szó

– mutatott rá.

Hozzátette, a kormány még nem döntött a vásárlási szabályok módosításáról.        Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány. Ennek három oka van: a kiválóan felkészült szakemberek tudása, az emberek fegyelmezettsége, amellyel betartották az operatív törzs kéréseit, továbbá az, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket, gyorsan cselekedett. A parlament kedden fogadta el 192 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt a törvényt, amelynek értelmében az Országgyűlés felkéri a kormányt a március 11-én elrendelt veszélyhelyzet feloldására. A kabinet korábban azt közölte, hogy amennyiben Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök aláírja a jogszabályt, akkor pénteki ülésén dönt a veszélyhelyzet feloldásáról. 135 igen, 54 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett elfogadták az átmeneti rendelkezéseket tartalmazó törvényt is. Az átmeneti rendelkezések értelmében a kormány saját hatáskörben ezen túl is elrendelhet úgynevezett egészségügyi válsághelyzetet, ami azt jelenti, hogy korlátozhatja az állampolgárok mozgásszabadságát, bezárathat rendezvényeket, és így tovább. Az átmeneti rendelkezések tartalmazzák például a hitelmoratórium fenntartását év végéig, vagy a vállalkozások adókönnyítéseit. Az ellenzék nem támogatja a kormányzati előterjesztést, mivel abban szerinte elfogadhatatlan kitételek is szerepelnek (többek között a szakszervezetek szerint a munkavállalók jogainak további szűkítése történik, vagy a kormány felhatalmazást kap például, hogy az egészségügyi válsághelyzetben fegyverhasználati joggal vesse be a hadsereget). A Helsinki Bizottság, az Amnesty International és a Társaság a Szabadságjogokért korábban szemfényvesztésnek nevezték a felhatalmazási törvény visszavonására vonatkozó kormányzati ígéretet. – Ha a törvényjavaslatokat ebben a formában elfogadják, az a kormány újabb határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzását teszi lehetővé, és ezúttal már a minimális alkotmányos garanciák sem érvényesülhetnek – írták. Hétfőn egyébként megalakult az operatív törzsön belül a járványügyi bevetési egység, amelynek vezetője az országos helyettes tisztifőorvos. A különféle adminisztratív szolgálati eljárások mellett az egység, ha szociális vagy egészségügyi intézmény érintett, látogatási tilalmat rendelhet el. Ugyanakkor a pontosan kijelölt területen dönthet akár a kijárási korlátozásról, védőfelszerelések kiosztásáról, terület lezárásáról, egyben a honvédség közreműködését is kérheti a fertőtlenítések végrehajtásában.