Előfizetés

Harcias választ küldött a NATO Putyinnak, újrakezdődhet a rakétaverseny

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.17. 21:17
Az Avangard hiperszonikus rakéta kilövő állomása
Fotó: Sputnik/AFP
A nukleáris elrettentő képességek fokozásáról beszélt a NATO-főtitkár.
„Kiigazítja nukleáris elrettentő képességét” az észak-atlanti katonai szövetség, válaszul új, kiterjedt és növekvő nukleáris képességű orosz rakétarendszerek fejlesztésére- mondta szerdán Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, miután a szövetséges tagállamok védelmi miniszterei befejezték kétnapos videókonferenciájuk első munkanapját.      A főtitkár online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Oroszország növekvő nukleáris képessége biztonsági kérdéseket vet fel.Mint emlékeztetett, a nemrégiben kifejlesztett és telepített, új, SSC-8 típusú orosz rakétarendszer a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) megszűnéséhez vezetett - idézi szavait az MTI.
 Moszkva tovább folytatja harci képességének korszerűsítését, egyebek között hiperszonikus fegyverek gyártásával. A könnyen mozgatható és elrejthető rakétarendszere európai célpontokat képes elérni, modernizálja a kontinentális ballisztikus rakétáit is, valamint egy nukleáris hajtóművel rendelkező rakéta kidolgozásán fáradozik.
Az orosz nukleáris retorika célja a NATO-szövetségesek fenyegetése és megfélemlítése - jelentette ki.

"Miközben a szövetség folytatja a védelem és elrettentés területén végzett munkáját, nem követi Oroszország destabilizáló és veszélyes magatartását" - fogalmazott Jens Stoltenberg. Mint elmondta, az orosz lépésekre válaszul a védelmi miniszerek a politikai és katonai elemek kiegyensúlyozott csomagjában állapodtak meg, amely egyebek mellett a lég- és rakétavédelem, illetve a hagyományos katonai képességek megerősítését foglalja magába.   Stoltenberg arra is emlékeztetett, hogy a NATO a hidegháború vége óta 90 százalékkal csökkentette nukleáris arzenálját Európában, és nem szándékozik újabb szárazföldi nukleáris rakétákat telepíteni Európába  
Vlagyimir Putyin szerdán egy orosz tévécsatorna adásában beszélt arról, hogy az orosz haderőnél már alkalmazott hiperszonikus fegyver – az Avangard interkontinentális rakétarendszer - mása hamarosan megjelenik más katonai nagyhatalmak arzenáljában is; Oroszország azonban szerinte lépéselőnyben van, és mire versenytársai felzárkóznak, az oroszoknál meglesz a hiperszonikus rakéták elleni védekezés eszköze. 

Legalább háromezer sértettje van a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.17. 20:19

Fotó: Shutterstock
Az adatok még nem véglegesek, miután október 31-ig meghosszabbították a jelentkezések időpontját, és az egyházi archívumokban lévő dokumentumok feltárása még folyamatban van.
Legalább háromezer sértettje van a francia katolikus egyházon belüli pedofil ügyeknek 1950 óta a francia püspöki konferencia által a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság vezetője szerint. Az elmúlt hetven évben a szexuális bántalmazások elkövetőinek száma a francia egyházon belül nem kevesebb mint 1500 - jelentette ki szerdán Jean-Marc Sauvé bizottsági elnök, aki korábban az államtanács, a legmagasabb francia közigazgatási és jogi szervezet alelnöke volt. Kiemelte, hogy ez az első ilyen jellegű becslés Franciaországban. Elárulta azt is, hogy a munka kezdetekor személyes meggyőződése volt, hogy sokkal több áldozata volt a pedofil ügyeknek. A francia püspöki konferencia azután döntött a független bizottság felállításáról, hogy Lyonban 2016-ban az egyházmegye több tagja, köztük Franciaország akkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt. Az egyházi vezetőt első fokon elítélték, majd a fellebbviteli bíróság felmentette, de a bíboros visszavonult érseki tisztségétől. A CIASE rövidítésű 22 tagú független egyházi bizottság vezetésére szándékosan világi embert kért fel az egyház. A testület - amelynek feladata a papok és az egyházi emberek által elkövetett szexuális bántalmazási ügyek kivizsgálása az 1950-es évektől kezdve - tavaly felhívást tette közzé arról, hogy a francia katolikus egyház keresi a szexuális visszaélések áldozatait, akik e-mailben, levélben vagy telefonon jelentkezhettek. Egy év alatt mintegy 5300 hívás érkezett, de feltétezhetően egy-egy ember többször is jelentkezett. A bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok még nem véglegesek, miután október 31-ig meghosszabbították a jelentkezések időpontját, és az egyházi archívumokban lévő dokumentumok feltárása még folyamatban van, amit az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatti általános karantén alatt fel kellett függeszteni. A CIASE várhatóan 2021 őszére készíti el a végleges jelentését. 

Járványgóccá változott egy német húsüzem, több százan fertőződtek meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.17. 18:02

Fotó: SASCHA SCHUERMANN / AFP
Több száz koronavírus-fertőzött dolgozót találtak egy németországi húsüzemben, az érintett járásban szerdán elővigyázatosságból bezárták az összes óvodát és iskolát. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban eddig 415 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A dolgozókat - 1050 embert - kedden tesztelték, és 600 vizsgálat eredményét kapták meg – írja az MTI.

Sok a családos a betegek között

Az üzemet leállították, a fertőzötteket karanténba küldték, a helyi egészségügyi hivatal elkezdte felkutatni kapcsolataikat. Sok családos ember van közöttük, ezért a közigazgatási egység - a Bielefeld melletti Gütersloh járás - valamennyi településén bezárták az óvodákat és az iskolákat, amelyek legközelebb a nyári szünet után, augusztus közepén fogadhatják a gyerekeket. A járás vezetőségének reményei szerint az óvintézkedésekkel sikerülhet megakadályozni, hogy a térség egészében fellángoljon a járvány.

Nem ez az első ilyen járványgóc

Az utóbbi hetekben számos németországi húsfeldolgozóban alakult ki fertőzésgóc, amiben szerepe lehet egyebek mellett annak, hogy üzemekben az új típusú koronavírusnak (Sars-Cov-2) kedvező módon alacsony a hőmérséklet, de annak is, hogy a dolgozók jelentős része kelet-európai vendégmunkás, akik általában fertőzésveszélyes környezetben, zsúfolt tömegszállásokon laknak. Az érintett cégnél - a több húsüzemet működtető Tönnies-holdingnál - dolgozó csaknem hétezer ember nagyjából fele alvállalkozói szerződéssel foglalkoztatott kelet-európai hentes és mészáros. A rheda-wiedenbrücki járványkitöréshez a járási közigazgatási hivatal szerint az is hozzájárulhatott, hogy a járványlassító utazási korlátozások lazítása után sokan rögtön hazalátogattak, és néhányan magukkal hozhatták a vírust otthonról. A Tönnies vezetősége az utóbbi hetekben tízezernél is több koronavírustesztet végeztetett el a dolgozók körében, hogy megelőzze a gócok kialakulását. A rheda-wiedenbrücki eset az eddigi legsúlyosabb.

Szerdán 345 új esetet találtak

 Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Ezek általában nagyobb összejövetelekhez, családi, vallási eseményekhez köthetőek, vagy munkahelyekhez, amelyekben nehezen oldható meg a biztonságos távolság betartása a dolgozók között, és más körülmények - például a hűtőházakban fenntartott alacsony hőmérséklet - is kedveznek a vírus terjedésének. Ilyenek a húsüzemek is. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) keddről szerdára 345 új fertőzöttről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 187 830 SARS-CoV-2-fertőzöttet mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 500-zal 173 600-ra emelkedett.A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8830 regisztrált fertőzött halt meg, ez harminccal több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5000 alatt van a 83,1 milliós országban.