Előfizetés

Autómentesítik Bécs belvárosát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.19. 15:50

Fotó: Johann Schwarz/APA-PictureDesk / AFP
A forgalomcsillapítással, amelyet még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósítanak, az osztrák főváros közelebb kerül ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon.
Nagyrészt megszűnik az átmenőforgalom, így a bécsi belváros csendesebb, jobb levegőjű és összességében élhetőbb lesz az osztrák főváros által elfogadott, új forgalomcsillapítási koncepció szerint – közölte Bécs város külképviseleti és kommunikációs irodája.
​A lehető legtöbb autót kitiltó intézkedésekkel tehermentesítik a belvárost, az osztrák főváros ezzel újabb lépést tett a fenntartható és klímabarát közlekedés felé, és még közelebb jutott ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon. A döntés előtt hosszasan egyeztettek a kerületi polgárokkal és vezetőkkel, mert olyan megoldásra törekedtek, ami a lehető legtöbb ember javát szolgálja – írták. 
A járműforgalmi tilalom alól mentesülnek többek között a belvárosi lakosok, a fogyatékossággal élők és a korlátozás nem vonatkozik közösségi közlekedési járművekre, taxikra és azokra, akik akkor dolgoznak az első kerületben, amikor már nem lehet tömegközlekedni – például rendőrök, orvosok. Kerékpározni természetesen továbbra is szabad. 
Ha minden a tervek szerint halad, az elérhető harmincszázalékos forgalomcsökkenés jelentősen hozzájárul a károsanyag-kibocsátás és a zajszennyezés visszaszorításához a belvárosban. Fontos szempont az is, hogy több parkolóhely áll majd az ott lakók rendelkezésére, miközben összességében csökken a várakozó autók száma és nő a szabadon felhasználható tér. A belvárosi forgalomcsillapítást még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósítják – olvasható a közleményben.

Koronavírus: csökkentette a készültségi szintet a brit kormány

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.19. 14:15

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékeljék a járványkészültséget.
Az eddigi magasról közepes szintre csökkentette pénteken a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző riasztási szintet. A brit egészségügyi minisztérium bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének – Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi negyedikről a harmadik szintre mérsékelje a járványkészültséget. A tisztifőorvosok szerint ugyanis mind a négy országrészben folyamatosan csökken a koronavírus-fertőződési esetek száma, bár a járvány még nem ért véget. A pénteken életbe léptetett harmadik készültségi szint hivatalos meghatározása szerint
a koronavírus okozta Covid-19-járvány továbbra is jelen van az Egyesült Királyságban, de már lehetséges a vírus terjedésének megfékezését célzó korlátozások és az emberek közötti távolságtartást előíró szabályok fokozatos enyhítése.

A májusban bevezetett ötfokozatú járványriasztási rendszer legalacsonyabb, zöld fokozata azt jelzi, hogy a Covid-19 betegséget okozó új koronavírus nincs már jelen Nagy-Britanniában. A skála legmagasabb, vörös riasztási szintje ugyanakkor olyan kritikus helyzetet jelezne, amelyben érdemi kockázattá válna, hogy a brit egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal. Az eddigi negyedik – narancssárga – szint azt jelezte, hogy a koronavírus-járvány gyorsan terjedt az Egyesült Királyságban, és megvolt annak a kockázata, hogy a terjedése exponenciálissá válik. Boris Johnson brit miniszterelnök már májusban bejelentette, hogy a lakosság áldozatvállalásának köszönhetően „lépésről lépésre” el lehet indulni a negyedik riasztási szintről a harmadik – citromsárga – fokozat felé. Matt Hancock egészségügyi miniszter a készültségi szint csökkentésének pénteki bejelentése után, a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy a kormány járványellenes intézkedési terve hatékony, a fertőződési ráták gyors ütemben csökkennek, sikerült megvédeni az állami egészségügyi ellátórendszert (NHS), és az ország most már kezd talpra állni. A brit kormány ugyanakkor már a készültségi szint mérséklése előtt hozzákezdett a járvány megfékezését célzó, csaknem három hónapja bevezetett korlátozások enyhítéséhez.
  • június elején kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük,
  • részlegesen megindulhatott a tanítás is az általános iskolákban, hétfőn pedig az összes olyan angliai üzlet is kinyithatott, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít,
  • és feloldották azt az előírást is, amelynek alapján korábban csak élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy alkalommal testmozgás végett lehetett rövid időre kilépni az utcára, illetve akkor, ha valakinek sürgős orvosi ellátásra volt szüksége,
A nagy-britanniai Covid-19-járvány március végi, április eleji csúcspontján többször is meghaladta a napi ezret a halálos áldozatok száma, és voltak olyan napok, amikor háromezernél több koronavírus-beteget kellett kórházba vinni. A halálozások napi számának átlaga jelenleg kétszáz alatt jár, és naponta 400-450 beteget vesznek fel a kórházak koronavírus-tünetekkel. Nagy-Britanniában eddig több mint 300 ezer koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal, a halálos áldozatok száma meghaladja a 42 ezret.

Egy nap alatt 921 új fertőzöttet találtak Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.19. 13:14

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP/NurPhoto
Az egészségügyi miniszter közölte nem zárta ki, hogy egyes régiókban ismét szigorítások lesznek.
Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre megint rekordot döntött az újonnan regisztrált betegek száma – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A közölt adatok alapján
az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 921 új esettel 34 984-re nőtt, az elhunytaké 19 újabb halálos áldozattal 985-re emelkedett, miközben eddig 16 033-an gyógyultak meg a betegségből, közülük 586-an az elmúlt napon.

Az egészségügyi alkalmazottak közül eddig már 5877-en fertőződtek meg, és közülük még csak 3548-an gyógyultak meg. A járvány kitörése óta 9767 Covid-19 beteg szorult kórházi ellátásra, 343-at kellett közülük lélegeztetőgépre kapcsolni. Az országban eddig 542 247 PCR-tesztet és 115 494 antitestszűrést végeztek el. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt napban a legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészből jelentették, Lviv megyéből 142-őt és Rivne megyéből 121-et, továbbá a fővárosból, Kijevből 92-őt, Kárpátaljáról 78-at, az ország legfertőzöttebb területéről, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből pedig 76-ot. Kijev az ország második legfertőzöttebb területe – a mutatókban alig marad el Csernyivci megyétől –, eddig 4176 esetet azonosítottak, közülük 96-an haltak meg és 1332-en gyógyultak meg. Kárpátalján 1960-an betegedtek meg a járvány kitörése óta, közülük 53-an hunytak el és 833-an győzték le a kórt. A miniszter szavai szerint
már csaknem tíz napja tart, hogy folyamatosan egyre magasabb számú a fertőzöttek napi növekménye az országban.

Ismételten arra kérte a lakosságot, hogy viseljenek szájmaszkot, figyeljenek a távolságtartásra és használjanak fertőtlenítőszereket. Közölte: a tárca kezdeményezni fogja, hogy fokozzák az ellenőrzést azokon a helyeken – főként szupermarketekben és közlekedési eszközökön – ahol nem tartják be a kötelező szájmaszkviselést és távolságtartást.
Nem zárta ki, hogy egyes régiókban ismét szigorítások lesznek, rámutatva arra, hogy Ukrajnában úgynevezett adaptív karantén van érvényben, azaz területenként eltérő korlátozásokat lehet bevezetni.

Szavai szerint nőtt a kórházi ellátásra szorulók száma az országban, ezáltal a kórházi ágyak kihasználtsága is, de pontos adatokat nem közölt.