Bethlen Gábor Alap;RMDSZ;Erdély;alapítvány;Orbán;

Majdnem egymilliárdot küld Orbán Viktor egy RMDSZ-közeli alapítvány beruházásaira

Már korábban is milliárdok áramlottak az Iskola Alapítványhoz, ezúttal két ingatlanra kaptak közpénzt.

Magyarország „külpolitikai és diplomáciai érdekeinek érvényesülésével” indokolja a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, hogy 962,8 millió forintot utaljanak az erdélyi Iskola Alapítvány számára.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet egy csíkszeredai és egy tusnádfürdői ingatlanberuházáshoz biztosít közpénzt, 565 milliós és 397,8 millió forintos tételekben. A forrást Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átutalnia a Bethlen Gábor Alapnak, innentől pedig Semjén Zsolt felel majd a keret célba juttatásáért.

Hogy az Iskola Alapítvány felújítana, esetleg vásárolna a magyar közpénz-keretből, az a kormányrendeletből nem derül ki, ám az tudható, hogy

az alapítvány az elmúlt években már milliárdokat kapott az Orbán-kabinettől hasonló célokra.

A könyvkiadással, erdélyi oktatás- és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet eddig több tételben 4,82 milliárd forintot kapott a Bethlen Gábor Alapon keresztül, ebből a pénzből vásárolták meg a nagyváradi szecessziós Sonnenfeld-palotát, Kolozsváron pedig egy 1320 négyzetméteres ingatlanegyüttest.  

Mint a Maszol korábbi cikkéből kiderül, a felvásárlásokat a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége jelentette be. Nem csak ez a közlemény jelzi a párt és az alapítvány szoros kapcsolatát: a szervezetet 1996-ban maga az RMDSZ alapította. Arra már az Átlátszó Erdély hívta fel a figyelmet, hogy az alapítvány kuratóriumi elnöke Nagy Zoltán Levente, aki egyben az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor kabinetfőnöke is.

Az alapítvány és a párt ugyanakkor egymástól független jogi entitásoknak számít.

Az Átlátszó emlékeztet arra is, hogy 

az RMDSZ 2018-ban 26 millió lejt kapott a román kormánytól, az Orbán-kabinet viszont ugyanabban az évben 63 millió lejnek megfelelő forrást küldött az Iskola Alapítványnak.

Felmelegített viszonyok

A romániai magyar párt és az Orbán-kormány viszonya kezdetben fagyos volt, de ez később annyira megenyhült, hogy Orbán Viktor tavaly már kifejezetten kérte az erdélyi magyarokat, hogy az RMDSZ listájára szavazzanak a parlamenti (EP-) választáson. Kelemen Hunor egy sepsiszentgyörgyi román-magyar ifjúsági találkozón pedig az MTI szerint azt  mondta, „Nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni. A románok is megtehetnék a határokon túl élő román közösségekért, amit a magyar kormány tesz a határokon túl élő magyarokért. Mi a saját bőrünkön érezzük, milyen, amikor a magyar kormány kiáll mellettünk. A támogatások, a befektetések Romániába érkeznek, itt maradnak, és ez nemcsak a magyaroknak jó, hanem mindenkinek”– fejtegette az RMDSZ elnöke.