Bugyiban mutatták meg a gyermekvédelmi szociális intézményekben dolgozók, milyen munkaruhát kaptak a járvány idején

Publikálás dátuma
2020.06.22. 11:22
Képünk illusztráció
Fotó: ROLF VENNENBERND / AFP
Alsónemű lenne az uniformis, ha azt „vennék fel”, amit az állam vagy a munkahely biztosított nekik.
Csak néhány papírlap takarja a gyermekvédelmi szociális intézményekben dolgozók testét – ezzel a kampányfotóval figyelmeztet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruha-ellátásának évek óta húzódó problémájára. „Megkértük a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra és küldjék el nekünk. A képek jól szemléltetik, hogy „Covid előtt” és „Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének” – írja közleményében a szakszervezet.
Az érdekvédők rámutatnak arra az amúgy nyilvánvaló tényre is, hogy az óvónők, szociális munkások, az idős és gyermekotthonok dolgozói szociális- és gyermekvédelmi területeken dolgozók épp úgy ki vannak téve a nagyfokú fertőzésveszélynek, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, orvosok.
Mint írják, bár a munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a feladat ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár, a közvetlen állami fenntartású szociális intézmények 40 százalékában nem biztosítja a munkáltató, illetve az állam a munkaruhát.
A gyermekvédelem területén a telephelyek 70 százalékában munkaruházat nélkül állnak helyt a dolgozók a mindennapokban – állítja a BDDSZ.

A szervezet így országszerte 450 munkahely alkalmazottjainak nevében lép most fel, és kérdi: meddig marad így ez a jogsértő helyzet a „Covid után” – vagy az állam esetleg lép,  és végre megvédi dolgozóit a fertőzésveszélytől, a munkaruházat jogszabályi garanciáinak és fedezetének biztosításával.
Szerző
Frissítve: 2020.06.22. 12:32

A százéves magyar rendőrség is felfedezte a Facebookot

Publikálás dátuma
2020.06.22. 10:55
A rendőrség is felfedezte magának a Facebookot
Fotó: Magyar Rendőrség /Facebook
Elstartolt a hivatalos magyar rendőrségi oldal, alig 12 év kellett a felület felfedezéséhez.
Június 22-én reggel nyolckor megjelent az első tartalom a magyar rendőrség frissen létrehozott, hivatalos Facebook-oldalán. A köszöntőben hangsúlyozzák, hogy ez nem csak egy közleményeket publikáló felület lesz, hanem annál jóval személyesebb: „Nem csak híreket osztunk meg, történeteket mesélünk el. Eseteket, amik fontos tanulsággal bírhatnak, érdekesek vagy netán még szórakoztatók is. Beszélünk munkánk szépségéről és kihívásairól, kollégáink napi hőstetteiről, próbatételeiről” – írják az oldal szerkesztői.
Az oldalt egyelőre mintegy 400-an követik, miközben a nem hivatalos, de hasonló tematikájú Facebook-oldalaknak akár közel 20 ezer követője is lehet. A friss profil arra is emlékeztet, hogy éppen száz éve jött létre az állami magyar rendőrség, ami egységesítette az addig városonként is eltérő vezetésű, egyenruhájú rendvédelmi erőket.
A rendőröktől eddig sem volt idegen a közösségi média, hiszen használták a Youtube-ot, a Twittert és az Instagramot. Az viszont furcsa, hogy a talán legnagyobb elérésű Facebookot csak most találták meg, 12 évvel a magyar nyelvű felület megjelenése után. A pontosság kedvéért tegyük hozzá: sok megyei kapitányság és a BRFK eddig is működtetett saját profilokat, Facebook-oldalakat.
Az új oldalon marcona képű rohamrendőrök képével hirdetik a profil moderálási elveit – például azt, hogy az üzleti célú kommenteket, más oldalak reklámjait törlik a felületről. Ennek némileg ellentmond, hogy a rendőrök testpáncélján látható C.P.E felirat nem egy bevetési egység, hanem egy katonai és rendőrségi felszereléseket gyártó finn cég nevének rövidítése.
Szerző

Az MSZP kezdeményezi, hogy rendkívüli eljárásban tárgyalják a rászoruló családok kedvezményes üdülési lehetőségére vonatkozó javaslatot

Publikálás dátuma
2020.06.22. 10:48

Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK
Hamarosan eldől, fontos-e a magyar kormánynak és a Fidesznek a magyar családok jóléte – mondta Molnár Zsolt.
A következő napokban, hetekben eldől, hogy kinek fontosak a magyar családok, kinek fontos, hogy a magyar gyerekek üdülhessenek – mondta Molnár Zsolt hétfőn, az Emmi épületénél tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP pártigazgatója, budapesti elnöke kiemelte: „tudható, hogy a magyar kormány és a mögötte álló Fidesz eddig 83,5 milliárd forintot osztott szét a Kisfaludy program jogcímén szállásfejlesztésre, és a következő 10 évben közel 600 milliárd forintot fog újra szétosztani”. Felidézte: az MSZP múlt hétfőn egy törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy ezeknek a támogatásoknak az 50 százalékát a szálláshelyek a következő 10-15 évben arányosan szétosztva adják vissza a magyar állam számára vendégéjszakában. Ezeket a vendégéjszakákat pedig a nemzeti üdültetési program nyilvános pályázaton osztaná szét a rászoruló családoknak, a gyermekét egyedül nevelő családoknak, a fogyatékkal élő gyermekeket egyedül nevelő családoknak, de legfőképpen azoknak, ahol a családfenntartó a koronavírus elleni védekezésben az élen járt – vagyis rendvédelmi, szociális, egészségügyi és oktatási dolgozók számára. Hozzátette, az MSZP szerdán kezdeményezi, hogy a házbizottság rendkívüli eljárásban már a jövő héten tárgyalhassa a magyar országgyűlés ezt a törvényjavaslatot, ehhez pedig a szerdai ülésen szükséges a magyar kormánypártok hozzájárulása. Így a következő napokban eldől, hogy valóban fontos-e a magyar kormánynak és a Fidesznek a magyar családok üdülése, jóléte. Molnár Zsolt egy Nemzeti üdülési program feliratú táblával a kezében kiemelte: kiderül, hogy ez a tábla egyenlőre a kezükben marad, vagy a méltó helyére kerül, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a falára.
Szerző
Témák
üdülés Emmi MSZP