Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete;járvány;munkaruha;meztelenség;

Bugyiban mutatták meg a gyermekvédelmi szociális intézményekben dolgozók, milyen munkaruhát kaptak a járvány idején

Alsónemű lenne az uniformis, ha azt „vennék fel”, amit az állam vagy a munkahely biztosított nekik.

Csak néhány papírlap takarja a gyermekvédelmi szociális intézményekben dolgozók testét – ezzel a kampányfotóval figyelmeztet a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók munkaruha-ellátásának évek óta húzódó problémájára.

„Megkértük a dolgozókat, hogy készítsenek magukról fényképet abban a munkaruhában, amit a munkáltatójuk biztosít számukra és küldjék el nekünk. A képek jól szemléltetik, hogy „Covid előtt” és „Covid alatt” munkaruha nélkül kellett ellátni a fokozottan egészségkárosító feladatokat a gyermekeket és az időseket gondozó személyzet nagy többségének” – írja közleményében a szakszervezet.

Az érdekvédők rámutatnak arra az amúgy nyilvánvaló tényre is, hogy az óvónők, szociális munkások, az idős és gyermekotthonok dolgozói szociális- és gyermekvédelmi területeken dolgozók épp úgy ki vannak téve a nagyfokú fertőzésveszélynek, mint az egészségügyben dolgozó ápolók, orvosok.

Mint írják, bár a munkaruházatot jogszabály szerint a munkáltató köteles biztosítani, ha a feladat ellátása a ruházat nagyfokú szennyeződésével jár, a közvetlen állami fenntartású szociális intézmények 40 százalékában nem biztosítja a munkáltató, illetve az állam a munkaruhát.

A gyermekvédelem területén a telephelyek 70 százalékában munkaruházat nélkül állnak helyt a dolgozók a mindennapokban – állítja a BDDSZ.

A szervezet így országszerte 450 munkahely alkalmazottjainak nevében lép most fel, és kérdi: meddig marad így ez a jogsértő helyzet a „Covid után” – vagy az állam esetleg lép,  és végre megvédi dolgozóit a fertőzésveszélytől, a munkaruházat jogszabályi garanciáinak és fedezetének biztosításával.