Előfizetés

Tüntetők próbálták ledönteni Andrew Jackson volt amerikai elnök lovasszobrát

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 12:10

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
A rendfenntartók paprikaspray-vel távolították el a tömeget a Lafayette térről.
Tüntetők megpróbálták ledönteni Andrew Jacksonnak, az Egyesült Államok hetedik elnökének bronz lovas szobrát a Fehér Ház közelében hétfő éjjel. A tiltakozók áttörtek a Lafayette téren álló műalkotást körülvevő kordonon, majd azt firkálták a talapzatára, hogy „szemét gyilkos”. Néhányan felmásztak a szoborra, és köteleket tekertek köré, hogy ledöntsék, amikor a rendőrség közbelépett. A rendfenntartók paprikaspray-vel távolították el a tömeget a térről. Andrew Jackson 1829 és 1837 között vezette az Egyesült Államokat. Populista stílusa miatt sokan Donald Trump jelenlegi elnökhöz hasonlítják. A George Floyd halála, a rasszizmus és a rendőri túlkapások miatt tüntető emberek azért vették célba szobrát, mert kegyetlenül bánt az őslakosokkal. A demokrata párti Jackson nevéhez kötődik az a kitelepítési határozat, amelynek nyomán az amerikai kormány több ezer őslakost kényszerített távozásra ősi földjeikről. Sokan út közben meghaltak. Trump hétfőn a Twitteren azt írta, hogy többeket őrizetbe vettek a „gyalázatos vandalizmus” miatt. Az elnök figyelmeztetett, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében akár tíz év börtönbüntetés is járhat a hasonló bűncselekményekért. David Bernhardt belügyminiszter közleményében hangsúlyozta: nem engednek az anarchistáknak, helyreállítják a közrendet, és igazságot szolgáltatnak. Az elmúlt hónapban világszerte tüntetésekre került sor a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A megmozdulások kiváltó oka egy 46 éves fekete férfi, George Floyd halála volt. Floyd május 25-én Minneapolisban vesztette életét, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt. Floydot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. A gyilkosságot követően indult tüntetéshullám ismét felerősítette azokat a követeléseket, amelyek Amerika rabszolgatartó és az őslakosokat elnyomó korszakával kapcsolatos emlékművek eltávolítását szorgalmazzák.

Kijevi házrobbanás: ötre nőtt a halálos áldozatok száma

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 10:46

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
A kilencemeletes éületben vasárnap az előzetes vizsgálatok alapján gázrobbanás történt.
Megtalálták egy férfi holttestét a romok alatt keddre virradóan, vele együtt ötre emelkedett a vasárnap Kijevben történt súlyos házrobbanás halálos áldozatainak száma – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. A Facebookon közzétett közlemény szerint az 1976-os születésű férfi holttestét egy szomszédja azonosította. Az elhunyt férfi volt az utolsó, aki eltűnt a robbanás után, és feltételezték, hogy a romok alatt lehet. A negyedik áldozatot pár órával korábban találták meg a mentést végzők. Velük együtt a tragédiának öt halálos áldozata lett, két nő és három férfi – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. Öten sérültek meg a katasztrófában, három embert mentettek ki élve a romok alól, és 23 bent rekedt személyt evakuáltak a házból. A kilencemeletes házban vasárnap az előzetes vizsgálatok alapján gázrobbanás történt, aminek következtében több emeleten – a negyediktől a nyolcadik szintig – a detonáció epicentruma körül a lakások homlokzati része beomlott, és leszakadtak az erkélyek. Több lakás belsejében is súlyos károk keletkeztek. Korábbi hírek szerint a robbanás a hetedik szinten történt. Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes közlése szerint 40 lakás olyan mértékben károsodott, hogy helyreállításuk lehetetlen, teljesen le kell őket bontani.

Maduro: Kész vagyok eszmecserét folytatni Trumppal kölcsönös tisztelet alapján, amikor a szükség úgy hozza

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 09:31
Nicolás Maduro venezuelai elnök
Fotó: MARCELO GARCIA / AFP
A venezuelai elnök azt mondta: ugyanúgy, ahogyan 2015-ben tárgyalt Joe Biden akkori amerikai alelnökkel, tárgyalhat Trumppal is.
Nicolás Maduro venezuelai elnök kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel, ha kölcsönös tisztelet alapján zajlik a párbeszédük. Maduro az AVN venezuelai hírügynökségnek hétfőn nyilatkozva mondta ezt. Úgy fogalmazott: ugyanúgy, ahogyan 2015-ben tárgyalt Joe Biden akkori amerikai alelnökkel, tárgyalhat Trumppal is.
„Amikor a szükség úgy hozza, kész vagyok eszmecserét folytatni Donald Trumppal kölcsönös tisztelet alapján”

– közölte Maduro.

Trump az Axios amerikai hírportálnak adott minapi interjúban azt mondta, hogy megfontolna egy tárgyalást Maduróval.
„Talán meggondolom... soha nem elleneztem találkozókat”

– fogalmazott.

Az interjúban azonban semmiféle előfeltételt nem támasztott a megbeszélésnek. Hétfőn a Twitteren pontosította nyilatkozatát, megjegyezve:
csakis azért találkozna Maduróval, hogy megvitasson vele egyetlen kérdést, a távozását a hatalomból.

Az Axios szerint egy esetleges tárgyalás Maduróval teljes fordulat lenne a venezuelai elnök elmozdítását célzó „maximális nyomásgyakorlás” politikájában. Washingtoni vezetők, köztük Mike Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter rengeteg energiát fektettek Juan Guaidó ellenzéki vezető támogatásába, és Washington elismerte őt ideiglenes államfőnek. A venezuelai belpolitikai és gazdasági válság tavaly januárban súlyosbodott, miután Guaidó – akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányhoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta – Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánította magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében arra az időre, amíg meg nem tartják a szabad választásokat. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú külföldi szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően. Az olajjövedelmeiből korábban meggazdagodó Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságában tengődik, amelyet tovább mélyít az egészségügyi rendszer szétesése és a gyógyszerhiány a koronavírus-járvány közepette.