Előfizetés

A Duna a következő napokban tetőzik, tovább árad a Tisza

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 14:02

Fotó: Népszava
A Tiszalökig tartó szakaszon az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések lehetnek.
Folytatódni fog a Tisza vízszintjének emelkedése, míg a Duna a következő napokban tetőzik majd – közölte a Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-vel. Mint írták, a Dunai hazai szakaszán levonuló árhullám valamennyi állomásnál fokozat alatt tetőzik az elkövetkező napokban. A budapesti tetőzés szerdán az éjszakai-hajnali órákban várható, kevéssel 500 centiméter alatt. A Tisza legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, lejjebb pedig folytatódik a vízszintek emelkedése. Ezek hatására a folyó Tiszalökig tartó szakaszán az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések valószínűsíthetőek. Lejjebb Kisköréig az I. fokú szintet megközelítő vagy azt kismértékben meghaladó vízállás várható. A Tisza mellékfolyói közül a Túron az I. fokot kissé meghaladó, a Körösök vízrendszerén pedig azt megközelítő vízállás a valószínű. Közölték azt is: a Duna vízgyűjtő bajor és osztrák területein fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de a Tisza fontos vízgyűjtő területein továbbra is folytatódik a csapadékos időjárás. Az elmúlt időszak esőzései fokozatosan növelték a kezdetben erősen kiszáradt talaj víztartalmát, így egyre kevesebb csapadék szivárgott be a talajba. Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtő felső, határainkon túli területein újra jelentős, az előrejelzésekben szereplő értékeknél jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint ezen a területen szerda reggelig további jelentős mennyiség várható. Kitértek arra is: az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről. A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek. A szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát – áll a közleményben.

Fákat döntött ki, ágakat szakított le a viharos szél Hajdú-Bihar megyében

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.23. 13:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.
Fákat döntött ki, ágakat szakított le az erős szél Hajdú-Bihar megyében. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – közölte a katasztrófavédelem kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a debreceni Abigél utcában, a Pallagi úton és a Kristály utcában is kidőlt fa vagy leszakadt faág veszélyeztette a forgalmat, de a tűzoltók eltávolították azokat. A Szávay Gyula utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy harmincméteres fa megdőlt, és a forgalmat is veszélyezteti. Berettyóújfaluban, a Jegyzőkert utcában egy hatméteres ág hasadt le, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal avatkoztak be – áll a közleményben.

A főváros saját halottjának tekinti Bálint Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 13:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A „Bálint gazdaként” ismert szakembert számos szakmai díjjal tüntették ki. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének tulajdonosa, és Gyöngyös, illetve Budapest díszpolgára.
Bálint Györgyöt, Budapest díszpolgárát a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.
„A népszerű ismeretterjesztő, kertészmérnök, kutató, szakújságíró, közéleti személyiség 2009-ben kapta meg a Főváros elismerő címét a magyar kertkultúra, kertművészet népszerűsítésében, a környezettudatos szemlélet megismertetésében kifejtett több évtizedes felvilágosító, ismeretterjesztő és tudományos munkásságáért, valamint közéleti tevékenységéért”

– olvasható a közleményben.

Bálint György, akit az ország „Bálint gazdaként” ismert, vasárnap este halt meg. Júliusban ünnepelte volna 101. születésnapját. Tavaly nyáron a 100. születésnapja előtt adott interjút lapunknak, amelyet itt olvashatnak.