A főváros megtiltja a Lánchíd használatát a tűzijátékra

Publikálás dátuma
2020.06.24. 16:36

Fotó: Népszava
Szombattól 30 kilométer/órára csökken a megengedett sebességhatár.
Heteken belül kiírják a Lánchíd felújítására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárást, ezzel az elmúlt évek halogatása után elkezdődik végre a 171 éves híd felújítása – erősítette meg a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. A tender meghirdetésére vonatkozó előterjesztést ma megszavazta a közgyűlés. A városvezetés a Lánchíd terhelésének csökkentése érdekében már januárban kitiltotta az 5 tonnánál nehezebb járműveket az átkelőről. Februárban pedig kezdeményezte a kormánynál, hogy a Lánchíd felújításának várható költségeinek csak kis részét fedező állami hozzájárulást a hídszerkezet felújítására költhesse, közbeszerzés keretében. A kormány ezt eddig következetesen visszautasította. Az azóta eltelt időben a Budapest Közút Zrt., mint a Lánchíd fenntartója napi szinten ellenőrzi a híd állapotát, az észlelt hibákat kijavítják, hetente adnak jelentést a városvezetésnek. A fenntartó javaslatai alapján döntött most úgy a városvezetés, hogy a Lánchíd megóvása, védelme érdekében újabb intézkedéseket hoz. Június 27-től 30 kilométer/óra sebességkorlátozást vezetnek be a hídon. Mivel az elmúlt évek tűzijátékai is hozzájárultak a hídszerkezet egyes elemeinek rozsdásodásához, ezért mostantól a Lánchíd az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira nem használható. A Fővárosi Önkormányzat vezetése döntött arról is, megtiltja a híd használatát az augusztus 20-ai tűzijáték és állami ünnepség céljaira. 
2016-ban még a hídra is telepítettek tűzijátékot
Fotó: Népszava
Szerző

Egymilliárdos gázsielőleget osztott ki a kormány a művészek között

Publikálás dátuma
2020.06.24. 15:58
Détár Enikő színművész énekel a Köszönjük, Magyarország! program első előadásán, az orvosok tiszteletére rendezett Köszönjük Magyarország, Köszönjük Orvosok! című zenés szabadtéri esten a Szarvasi Vízi Színházban
Fotó: Rosta Tibor / MTI
A támogatásért produkciót is várnak, tízezer fellépést szerveznek meg az igénylőknek.
A koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradt mintegy háromezer művész kapott gázsielőleget, egyenként 300-300 ezer forintot a kormánytól. A Köszönjük, Magyarország! program résztvevőinek előadássorozata már el is kezdődött - mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az M1 csatorna szerdai műsorában.   "Egymilliárd forintot sikerült a célra átcsoportosítani a kulturális ágazatban. A gázsielőleget a nemzeti intézményeinken, így a Nemzeti Színházon, a Hagyományok Házán, a Petőfi Irodalmi Múzeumon keresztül osztottuk ki a művészeknek." Az államtitkár hangsúlyozta, nem segélyt osztani akartak, inkább előleget fizettek a művészeknek, és azt kérték tőlük, hogy a veszély elmúltával produkcióikkal szolgáltassák vissza azt. A Köszönjük, Magyarország! programban résztvevők, a könnyűzenészektől a néptáncosokig vállalták, hogy elmennek fellépni könyvtárakba, szabadtéri színházakba, illetve más kulturális helyszínekre.      "Készült egy adatbázis, amely az Országos Színháztörténeti Múzeum honlapján található, és ahonnan a kulturális szervezők felkérhetnek művészeket. Most van tízezer fellépési lehetőségünk, amellyel jól kell sáfárkodnunk. Az elkövetkező időszakban kis közösségi rendezvények és nagy gálák fognak megvalósulni" - tette hozzá Fekete Péter.
A gázsiosztogatást persze sajátos feltételekhez is köthették az arra kijelölt intézmények: nagy port kavart például, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Demeter Szilárd kizárólag trianoni témájú zeneművek komponálásáért nyújtott támogatást, míg az írókat, költőket és dramaturgok "gázsiját" nem kötötték ennyire egyértelmű kitételekhez.  A taopótló támogatásból kibűvészkedett kulturális mentőcsomagról itt írtunk korábban részletesebben.
Szerző
Frissítve: 2020.06.24. 18:05

Ellenzéki egyeztetést kezdeményez a társelnöki rendszerre átálló MSZP

Publikálás dátuma
2020.06.24. 15:45

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A szocialisták kongresszusa közös listát és miniszterelnökjelöltet szeretne, és a lehető legtöbb helyen előválasztást. Közben elstartolt a tisztújítás folyamata is: Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan párban indul.
Immár alkalmas az alapszabály arra, hogy az MSZP hatékonyan vehessen részt az ellenzéki együttműködés kialakításában – így foglalta össze azoknak a módosításoknak a lényegét Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes, amelyeket a szocialisták kongresszusának küldöttei megszavaztak (az igenek aránya 96 százalék volt, a nemeké 4 százalék). Így az MSZP azt kezdeményezi, hogy már nyáron kezdődjenek meg az egyeztetések arról, miként lehet előválasztásokat menedzselni akár 106 egyéni választókerületben; közös listát állítani, illetve megtalálni a legalkalmasabb közös miniszterelnök-jelöltet. És persze az együttműködési keretek kialakításán kívül szükség van egy közös vízióra is – a megállapodásokat és a programokat legkésőbb 2021 őszéig le kell zárni. Emlékeztetőül: a Népszava hétfői számában arról írt, hogy a többi ellenzéki párt arra vár, hogy az MSZP-ben is befejeződjön a tisztújítás, vagy legalább kiderüljön, hogy kivel érdemes egyeztetni a jövőről. Erre egyébként az alapszabály-módosítás részben választ is adott, ugyanis bevezette a társelnöki rendszert. Egyben felruházta számos hatáskörrel a többi ellenzéki beszélgető szocialista „tárgyalókat”, hogy azok tartalmi és személyi ügyekben egyaránt hatékonyan reagálhassanak különböző helyzetekre. A tárgyalók valószínűleg a társelnökök lesznek – és Tóth Bertalan, illetve Kunhalmi Ágnes (jelenleg választmányi elnök) be is jelentetett, hogy kéz a kézben indulnak a két vezető pozícióért. (Amelyikből egyiket kötelezően nőnek kell betöltenie). Az, hogy a jelenlegi elnök által kezdeményezett alapszabály-módosítást a küldöttek 96 százaléka támogatta, arra utal, hogy a páros sikerrel aspirál társelnöknek (illetve őket támogatja a választmányi elnöki posztért eséllyel induló Hiller István is). Persze hogy a tervekből mi válik valósággá, az a szeptember 19-ei tisztújító kongresszuson dől el. 
Szerző