Előfizetés

Szerény 4,2 milliárdért épül a kínai orvoslás tanszéke a Semmelweis Egyetemen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 19:01

Fotó: Zhang Weitang / AFP/Xinhua News Agency
Autófelvonó, mélygarázs, két nagy előadóterem is tartozik a VIII. kerületbe tervezett komplexumhoz.
A Laki Épületszobrász Zrt. alakíthatja ki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara számára a Hagyományos Kínai Orvoslási tanszéket, a Budapest VIII. kerületében lévő Vas utca 17. számú épület átalakításával, illetve bővítésével. A vállalási ár nettó 4 milliárd 276 millió forint.  A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben - írja a dokumentumot először kiszúró Napi.hu.
Az épület alatt két pinceszint, a földszint felett pedig 5 emelet található. Épül 3 személylift és a mélygarázshoz egy autó felvonó. A mélygarázsban 21 autó fér el. Az épületben lesz 2 demonstrációs terem 2 vizsgálóval, 3 kezelő helyiség gyógynövénytárral, továbbá egy 178 fős és egy 305 fős előadóterem, továbbá három 50 fős tanterem és 10 labor is - ismerteti a tanszék tervezett felépítését a hírportál.  A nyertessel június 15-én kötött szerződést a BMSK. A másik ajánlattevő - a Laterex Építő Zrt. - érvénytelen ajánlatot adott be. A kormány idén májusban  5 milliárd 981 millió forintot hagyott jóvá a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának, a Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg beruházására. A Szentkirályi utcai épület a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe kerül. Az állami támogatásból az idei költségvetést 1 milliárd 88 millió forint terheli, a nagyobb hányadot a jövő évi büdzsében kell szerepeltetni.

Pintér és Kásler sem árulja el, mire költik a járványalapból kapott százmilliárdokat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.24. 18:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Helyettesek válaszoltak, akik szó szerint ugyanazt a reakciót küldték az ellenzéki felvetésre.
Összesen 426 milliárd forintot osztottak szét három minisztérium között a járvány elleni védekezés jegyében – írtuk meg még májusban, Varju László parlamenti levelezése alapján. A DK politikusa Tállai András belügyi államtitkártól tudta meg a horribilis számot: az is kiderült, hogy az összegből a Belügyminisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma részesült, ám hogy a tárcák milyen feladatokra, mekkora összeget költöttek, kivel szerződtek, azt az államtitkár nem tartotta fontosnak hozzátenni. 
Varju nem is hagyta annyiban, a kedvezményezett tárcák vezetőitől próbálta megtudni, mire és mennyit szánnak. A három megkeresettből eddig kettő, az Emmi és a belügy reagált – Kásler Miklós és Pintér Sándor helyett szokás szerint államtitkárok feleltek, méghozzá tökéletes összhangban: 
„A védőeszközök beszerzéséről és a védekezés menetéről a kormány tagjai a Parlamentben rendszeresen beszámoltak. A magyar emberek és a kormány összefogásának köszönhetően Magyarország sikerrel zárta a vírus elleni védekezés első szakaszát. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a baloldal ebben az összefogásban nem vett részt, a védekezést és a védekezés vezetőit folyamatosan támadta, és alaptalan hazugságokat terjesztett”

- írta Kontrát Károly belügyi és Rétvári Bence Emmi-államtitkár is. A válasz látványosan zárja ki a magyar emberek közösségéből a baloldalt, és mossa össze az állam és a kormány szerepét, ám továbbra sem derül kibelőle, hogy mire is mentek el a kérdéses százmilliárdok.
Így csak sejthetjük, hogy ezekből szállították légi hídon Kínából Magyarországba a védőmaszkok és kesztyűk millióit, vagy éppen a célnak nem mindig megfelelő lélegeztetőgépeket. A Járványügyi Védekezési alapban április 6-án  egyébként összesen 633,5 milliárd forint volt – az összegbe pedig beletartozott az önkormányzatoktól teljesen elvont gépjárműadó 34 milliárdja is. 

Pert nyert Pikó András az Origo ellen

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.24. 18:26
Pikó András, Józsefváros polgármestere
Fotó: Népszava
A lap szerint Pikó Józsefváros vezetőjeként megemelte saját fizetését. Az nem számított, hogy a polgármesteri bért törvény rögzíti.
Első fokon sajtópert nyert Józsefváros polgármestere az Origo ellen: Pikó András Facebbok-oldalán számolt be a fejleményből, a posztban pedig a döntés hátterét is ismertette. 
„Amikor az Origo nevű fideszes propagandagyár néhány hónappal ezelőtt azt írta, hogy polgármesterként első dolgom volt, hogy megemeltem a saját fizetésemet, természetesen sajtó- helyreigazítási pert indítottam. A múlt héten ezt a pert első fokon megnyertem, az ítélet nem jogerős. Újabb hazugságról bizonyosodott be, hogy semmilyen alapja nem volt. A polgármesternek járó illetmény és költségtérítés összege törvényi úton került rögzítésre, amely összeg kötött, azt megemelni sem a polgármester, sem a képviselő-testület nem jogosult” - írta Pikó.

A volt újságíró, kerületi vezető hozzátette, hogy a hazugság a gyengék fegyvere, ám rajta és csapatán ez a fegyver nem fog.  Az Origónak  nem kell a szomszédba mennie egy elvesztett sajtóperért: mint a Magyar Hang észrevette, a kormánymédia tavaly összesen 80 eseteben veszített el 158 sajtó-helyreigazítási perből. A legtöbb per (33) az Origo ellen indult, ezekből a portál el is veszített 25-öt, négy esetben részben, a többiben teljesen helyt adott a bíróság a keresetnek.