Előfizetés

Csaknem kétmillió forint pótdíjat fizetett be a bliccelések tavalyi rekordere

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.25. 08:15

Fotó: Népszava
Összesen 48-szor pótdíjazták a BKK járatain, a befizetések elmulasztása miatt nyolc végrehajtási eljárás indult ellene.
Közzétette a tavalyi pótdíjbefizetési toplistát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a csúcstartó csaknem kétmillió forintot fizetett be. A BKK kiemelte: a felsorolt összegek nem csupán fizetési elvárások, hanem már konkrét, teljesített befizetések. Ezek többségét jogi eljárásokat követően fizették be a pótdíjazott utasok. A toplista a következőképp alakul:
  • 1 915 388 forint
  • 1 635 135 forint
  • 1 030 250 forint
  • 948 735 forint
  • 930 889 forint
  • 920 351 forint
  • 858 109 forint
  • 850 691 forint
  • 824 801 forint
  • 794 142 forint
A közlemény szerint
a negatív rekordert összesen 48-szor pótdíjazták a BKK járatain, a befizetések elmulasztása miatt 8 végrehajtási eljárás indult vele szemben.

A kiszabott pótdíjak befizetésével töredékére lehetett volna csökkenteni a notórius bliccelő kiadásait, és a pótdíjazással járó adminisztrációt – teszik hozzá. Hangsúlyozzák: nem csak a közlekedési társaságoknak, hanem az utasnak is az az érdeke, hogy minél előbb rendezve legyen a kiszabott pótdíj. Bár a 8 ezer vagy a 16 ezer forintos kezdeti összegek elsőre soknak tűnnek, ennek ellenére nem éri meg halogatni a befizetést. „Nem érdemes abban reménykedni, hogy a pótdíjtartozás elévül, ugyanis a BKK ha kell, bíróságra viszi az ügyeket. Az eddigi pótdíjazási polgári pereket több mint 90 százalékában a BKK nyerte, ezekben az esetekben törvény szerint a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul” – írják, hozzátéve: a BKK igyekszik ügyfélbarát módon eljárni a pótdíjbefizetésekkel kapcsolatban, ezért lehetőséget biztosít a csekkes befizetésen kívül, az összeg banki átutalására, illetve a számlavezető bankfiókokban történő befizetésre. Ennek keretében fizetési emlékeztetőket küld ki, akár több havi részletfizetést is biztosít a pótdíjazottak számára, továbbá szeretné a közeljövőben lehetővé tenni a helyszíni pótdíjazáskor a bankkártyás fizetés. A BKK közleményében megjegyzi: a döntő többsége becsületesen megvásárolja az utazáshoz szükséges jegyeket. Emellett ugyanakkor sajnos minden évben vannak olyanok, akik nem csupán jegy, vagy bérlet nélkül utaznak, hanem figyelmen kívül hagyják a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is.

Eltemették a Deák téri késelés áldozatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 15:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A gyanúsítottak letartóztatását meghosszabbította a bíróság.
Miközben eltemették az áldozatokat, meghosszabbította a bíróság annak a három fiatalembernek a letartóztatást, akiket az egy hónappal ezelőtti Deák téri kettős gyilkossággal gyanúsítanak - írja a 24.hu. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a portál megkeresésére azt közölte, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és két hónappal meghosszabbította mindhárom fogvatartott letartóztatását. A végzés nem végleges.  Májusban két nagyrészt büntetett előéletű, 16 és 23 év közötti fiúkból álló tízfős társaság csapott össze egymással Budapesten a belvárosban. Cs. Krisztián többször is megszúrta az egyik fiút akit – miután a földre került – az egyik társa többször fejbe rúgott. A késelő a helyszínről távozó másik férfi után ment és mellkason szúrta. A rendőrök pár percen belül a helyszínre értek, de addigra már többen is elfutottak. A földön talált 16 éves és egy 21 éves fiú olyan súlyos szúrt sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életüket. A két áldozattól, M. Lászlótól hétfőn, míg K. Gergőtől szerdán vettek végső búcsút. A tömegverekedés után kilnec embert előállítottak, közülük egy lány kivételével mindenkinél kimutatott valamilyen drogot a gyorsteszt. A gyilkosságokkal gyanúsított Cs. Krisztián, valamint a két bűntársa, J. Marcell és J. Dániel is fogyasztott kábítószert a bűncselekmény előtt. Cs. Krisztiánt több emberen elkövetett emberöléssel, míg két barátját felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsították meg.  

Családtag végezhetett a lángoló süttői házban talált áldozatokkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 14:44
Két holttestet találtak a lángoló süttői házban, egyikükkel sem a tűz végzett
Fotó: police.hu
A tűzből csak egy fiatal férfi jutott ki élve, ő lett a bűnügy gyanúsítottja.
Égő családi ház miatt hívták május 16-án éjjel a rendőrséget Süttőről. A lángoló épületben hárman tartózkodtak, közülük csak egy 26 éves férfi szabadult ki súlyos égési sérülésekkel – a túlélő 30 éves nővére és egy 41 éves férfi életüket vesztették.
A tűzeset ugyanakkor a jelek szerint kettős gyilkosságot leplezett volna: a kiérkező igazságügyi szakértő szerint mindkét áldozatot megölték, a nyomozás során pedig gyorsan az egyetlen túlélőre terelődött a gyanú.
Bár a férfit sokáig kórházban ápolták, június 23-án már kihallgatható állapotba került A 26 éves SZ. Dávid ellen több emberen elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás, számonkérése után őrizetbe is vették (police.hu).