Előfizetés

Újabb forintmilliárdokat öntenek a városligeti Magyar Zene Házába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.25. 16:23
Magyar Zene Háza
Fotó: ligetbudapest.hu
Egy éven belül több mint 20 százalékkal nőtt az immár 23 milliárdos kivitelezési költség.
Tovább drágult a Magyar Zene Háza kivitelezése, 17 milliárdról előbb 19 milliárdra, most pedig 23 milliárd forintra nőtt a városligeti létesítmény kivitelezési költsége – fedezte fel csütörtökön az uniós közbeszerzési értesítőben a napi.hu. A tender módosítását az ajánlatkérő, állami tulajdonú  Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. kezdeményezte. Az indokolás szűkszavú:
„Olyan körülmények adódtak, amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre.”

A portál emlékeztetett: a Magyar Zene Háza generálkivitelezési munkáit a – közbeszerzéseken sikeres, a WHB és az Épkar tulajdonában lévő – Magyar Építő Zrt. nyerte el. A nyertessel 2018. augusztus 22-én kötött szerződést a Városliget Zrt. A vállalási ár akkor 17 milliárd 499 millió forint, a kivitelezési idő pedig 380 munkanap volt. Az épület bruttó szintterülete 10 637 négyzetméter. A költségek tavaly ősszel – az üvegár emelkedése miatt – 19,2 milliárd forintra nőttek. A mostani módosítással a nettó kivitelezési költség pontosan 23 milliárd 42 millió forint.

Hétfő reggeltől mind az öt közúti határátkelőt megnyitják Ukrajna és Magyarország között

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 15:32
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A külügyminiszterek megállapodása alapján jelentősen csökkenhet a határátlépési várakozási idő.
Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar-ukrán határon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kijevben az ukrán partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. A két miniszter azt követően beszélt újságírók előtt, hogy hét év kihagyás után ismét ülést tartott a magyar-ukrán gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi vegyes bizottság. Az értekezlet megtartásáról a két miniszter jegyzőkönyvet írt alá. Szijjártó Péter elmondta, hogy a határátkelők a jelenlegi utazási szabályok fenntartása mellett nyílnak meg. Kiemelte, hogy azért fontos ez, mert jelenleg az egyetlen nyitva tartó átkelőnél, Záhony és Csap között hosszú várokozás tapasztalható. Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének külön kérése és kezdeményezése volt Budapest felé a többi átkelő megnyitása is, amiről sikerült megállapodni az ukrán féllel. A technikai kérdésekről a határrendészeti szervek vezetői jelenleg egyeztetnek - tette hozzá a miniszter.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyal Kijevben 2020. június 25-én
Fotó: KKM/- / MTI

Elkészült az első magyar koronavírus-gyorsteszt

Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.25. 14:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Rövid idő alatt tömegek szűrésére alkalmas, de a gyorsteszteknél sokkal megbízhatóbb és több információval szolgáló eljárást dolgozott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint a CMC Déli Klinika.
A teszt laboratóriumonként mintegy három óra alatt legalább ötszáz ember vizsgálatát teszi lehetővé, és nem csak azt mutatja meg, hogy a páciens szervezete termelt-e ellenanyagot, hanem azt is, mennyit és milyen minőségűt. Ez utóbbiak azért fontosak, mert nélkülözhetetlen információk a vakcina gyártásához. A CMC Déli Klinika – amelyben érdekelt lapunk tulajdonosa, Leisztinger Tamás – hónapok óta biztosít lakossági és vállalati vírusteszt-lehetőségeket. Áprilistól pedig, tudtuk meg a klinika vezérigazgatójától, Balázs Annától, már elkezdték az ellenanyag-termelés pontos, számszerű mérését is azoknál a pácienseiknél, akik tünetmentesen, vagy enyhe-középsúlyos tünetekkel estek át a koronavírus-fertőzésen. Ezeknek a méréseknek azért nagy a jelentősége – tette hozzá a szakember –, mert a hatékony vakcina előállításához rendkívül fontos információ például az, hogy mennyi és milyen ellenanyag képes legyőzni a vírust. Végül mára egy olyan eljárást dolgoztak ki a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködve, amely nemcsak az ellenanyag mennyiségét, hanem annak minőségét is képes pontosan meghatározni.
 Maga a teszt vérvétellel kezdődik. A levett vért egy speciális lemezre cseppentik, amely aztán egy laboratóriumba kerül, ahol az ellenanyagot nemzetközi standardokon alapuló, de „hazai páciensekre validált” megoldásokkal mutatják ki. Ez utóbbi leegyszerűsítve abból ered: a világon más és más hatása volt a járványnak, és ebben a szakértők szerint annak is szerepe lehetett, hogy eltérő módon reagálnak a vírusra egyes országok, térségek lakói. Emiatt – magyarázta Balázs Anna – a teszthez szükséges savókat kizárólag magyar páciensek vizsgálati mintáiból biztosítják, így az eredmények kifejezetten a hazai adottságokat tükrözik majd. A CMC Déli Klinika vezérigazgatója kitért arra is, hogy a tesztet kiegészítik olyan személyre szabott rizikófelmérésekkel is, amelyek eredményei segíthetnek megérteni „az ellenanyag termelés dinamikáját”, illetve azt, miért reagálnak másként az emberek a vírusra. – A teszt alapanyagai a hazai piacról beszerezhetőek és a tervezett gyártókapacitás is biztosítható Magyarországon. Ez azért fontos, mert a járvány egy újabb hulláma esetén nem kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe az ország – fogalmazott a klinika vezérigazgatója. A konkrét árak említése nélkül megjegyezte: már szervezik „a költséghatékony immunológiai teszt” ipari méretű gyártását, és reményeik szerint a járvány őszre prognosztizált második hulláma előtt elindulhat a termelés. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere „az első hazai Covid-teszt prototípusának” csütörtöki bemutatásakor az MTI jelentése szerint úgy fogalmazott: az eljárás kifejlesztésében résztvevők saját költségvetésből fedezték kutatásaikat, azonban a magyar államnak a kötelezettsége, hogy ezeket a továbbiakban felkarolja és messzemenően támogassa.