Előfizetés

Látogatási tilalmat rendeltek el a Korányi-kórház minden osztályán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.25. 21:58
Korábbi felvétel
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A koronavírus-járványban kiemelt szerepet játszó intézetben próbálják ki a magyar lélegeztetőgépet. Nem tudni, hogy ez áll-e az intézkedés hátterében.
Látogatási tilalom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – tette közzé Facebook-oldalán csütörtök délután a kórház. Mint írták:
„Tájékoztatjuk az intézetünkbe látogatás céljából érkezőket, hogy betegeink védelme érdekében mától látogatási tilalom van érvényben minden osztályra kiterjedően. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!”

Az intézmény azt sem közölte, hogy várhatóan meddig tart a látogatási tilalom. Ennél részletesebb tájékoztatást egyelőre nem adtak az intézménynél érdeklődő hvg.hu-nak sem. Azt a Népszava írta még meg 2020. május 10-én, hogy az országos tisztifőorvos utasítása szerint a mentők a koronavírusos betegek ellátására korábban kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe, az egykori hivatalos járványkórházba, a Szent Lászlóba, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a kezelésre szoruló covidos betegeket. Szintén a koronavírussal kapcsolatos, hogy alig egy napja tette közzé ugyancsak a Facebook-on az intézet, hogy:
„Szigorú orvosi ellenőrzés alatt tartják majd a hazai lélegeztetőgép kórházi kipróbálását”.

A próbához alig egy hete toboroztak ápolókat a következő felhívással: „Ha kihívásként éled meg az új terápiák bevezetését, ápolási feladatainak elsajátítását (pl. ECMO), és nem riadsz meg COVID-os betegek ellátásától sem, akkor várunk csapatunkba!”

Heves budavári vita a korábbi kerületvezetés idején is létezett pavilonokról

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 20:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ellenzéki többség a járvány miatt a belföldi turistáknak kedvezne, a kormánypártok szerint „méltatlan bódékkal”.
Sándor Péterné Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő és az I. kerületi Budavári Lakosok Szövetsége nevű civil szervezet csütörtökön közös demonstrációt tartott a Kapisztrán téren. Az ellenzéki vezetésű képviselő-testület ülése előtt az ellen tiltakoztak, hogy kereskedelmi céllal, megfogalmazásuk szerint "bódékat" állítsanak fel a Várnegyed területén.  A "Budavár nem bódévár" elnevezésű helyi aláírásgyűjtési akciót támogatja az önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciója és a Fidelitas is. Sándor Péterné a demonstráción elmondta: a veszélyhelyzet idején a polgármester egyedül döntött arról, hogy két pavilont állíttat fel a Szentháromság téren a Mátyás-templom közvetlen közelében, illetve egyet a Gránit lépcsőnél. 
A tiltakozók szerint a lacikonyhákat működtető „bódék” nem méltók a Várnegyed, illetve a Mátyás-templom történelmi környezetéhez.

Sándor Péterné a képviselő-testületének ülésén csaknem ezer tiltakozó lakó aláírását mutatta be V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármesternek. A kormánypárti politikus azt javasolta, vonják vissza a Kereskedelmi pavilon 2020 elnevezésű pályázatot, amely kilenc hónapra engedélyezné a pavilonok felállítását.  
„Az előterjesztés álszent, az önkormányzat korábbi vezetése több alkalommal engedélyezte pavilonok felállítását”

– szögezte le viszont Csobánczy Gábor.

A Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik-Várunk Egyesület színeiben megválasztott alpolgármester hangsúlyozta: ebben az esetben sem bódékról, hanem pavilonokról van szó. Azok kialakítását egyeztették az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal, és a pályázat lebonyolítása végig átlátható volt. – Ugyan 37 étterem található a Várnegyedben, ezek közül csupán kettő működik a járványhelyzet miatt. Vagyis a pavilonok hiánypótló jelleggel teremtenek étkezési lehetőséget a jellemzően belföldi turistáknak – tette hozzá Csobánczy Gábor. A képviselő-testület ellenzéki többsége végül elutasította az indítványt, amellyel szemben  V. Naszályi Márta kifejtette: a járvány következtében megváltozott a Várnegyedbe látogató turisták összetétele, és mások az igényeik is.  
„A pályázat csak kilenc hónapra szól, ezt követően pedig a tapasztalatok alapján a lakosság bevonásával döntenek a pavilonok további sorsáról.”

– fűzte hozzá a polgármester.

Index-főszerkesztő: A garanciákról beszéltünk

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.06.25. 20:42

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha megállapodás születik a függetlenségről.
A garanciákról beszéltünk – közölte lapunkkal Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője csütörtök este azután, hogy a lap jövőjéről egyeztettek az Index.hu Zrt. vezetőségével. Dull az eddig elért eredményekről nem beszélt, csak annyit mondott, tájékoztatják majd a nyilvánosságot, amikor megállapodás születik a függetlenségüket garantáló működésről. Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a vezetőség megkezdte a konszolidációs terv előkészítését. – Az Index minden nyereségét a portál hirdetéseit kezelő Indamedia-csoport felé fennálló tartozásunkra fordítjuk – magyarázta lapunknak Bodolai, hogy miért szükséges a néhány tízmillió forint profitot termelő cég konszolidálása. A koncepciót Ződi Zsolt médiajogász vezetésével dolgozzák ki, aki a héten váltotta – a lelkiismereti okokból távozó – Pusztay Andrást a vezérigazgatói poszton. 
„Nem arra vagyok felvéve, hogy embereket küldjek el”

– jelentette ki a hvg360-nak Ződi Zsolt, aki állítja, az Index megmentésére érkezett Bodolai hívására. Megerősítette, hogy a szerkesztőséget nem bontja meg.

Mint arról korábban többször írtunk, az Index munkatársai közleményt adtak ki a héten arról, hogy veszélyben érzik függetlenségüket. Félelmeiket az váltotta ki, hogy Gerényi Gábor tanácsadóként olyan átalakítási tervet készített, ami alapján a szerkesztőség egyes rovatait cégekbe szervezték volna ki. Titoktartási kötelezettsége miatt Gerényi kezdetben hallgatott, csütörtök reggel viszont nyilvánosságra hozta – a cégvezetés szerint már elvetetett – terveit. Szerinte az Index márkaként alkalmas lett volna arra, hogy rovatait cégekbe szervezve, azokat külön is felfuttatva növelni tudja látogatottságát és értékesítési felületeit. Úgy tudjuk, a lap munkatársai attól tartottak: a szerkesztőség megbontása miatt könnyebben lehetett volna leépítést elrendelni, tőkét kivonni és a tartalmat befolyásolni.