Hunguest Hotels;Erzsébet-program;Mészáros Lőrinc;

2020-06-26 07:43:23

Szépen keresett a rászorulók üdültetésén Mészáros Lőrinc, és még reklámra sem kellett költenie

Építőipari és turisztikai megbízásokat is hozott a konyhára az "állami nyaraltatás".

Az Erzsébet-program elmúlt nyolc évében másfél millió ember jutott ebben a keretben pihenési lehetőséghez. A nyaraló családok, a nyugdíjasok és a gyerekek mellett van még egy nyertese az Erzsébet-programnak: Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc, akinek a program évről évre hatalmas megrendeléseket jelent - írja a 24.hu.

Ez egyúttal építőipari megbízásokat is jelentett, hiszen például Mészárosék Fejér B.Á.L Zrt. nevű családi cége és a Szabadics Zoltán tulajdonában lévő Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. konzorciuma összesen 21,58 milliárd forintért újítja fel a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokat. Emellett turisztikai munkákat is hozott, mivel az Erzsébet-programban résztvevő szálláshelyek jelentős része a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.-é.

A kedvezményes üdülésre nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékossággal élők és fogyatékossággal élő gyereket nevelő családok pályázhatnak. A nyaralóknak jellemzően néhány tízezer forintot kellett fizetniük, a fennmaradó részt a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) téríti meg a szálláshelyeknek.

Ez a szálláshelyeknek már csak azért is jó üzlet, mivel úgy jutnak garantált számú vendéghez, hogy még reklámra sem kell költeniük.

A balatonvilágosi Club Aligát és a keszthelyi Hullám Szállót is a Hunguest Hotels üzemeltette. A hvg.hu információi szerint a két szálloda összesen 490 millió forinthoz jutott, de mindez csak egy része annak az összegnek, amelyhez a Hunguest Hotels jutott tavaly az Erzsébet-programmal.

A társaság múlt évre vonatkozó mérlege szerint a program lebonyolításához kapcsolódóan 2019. évben 1,2 milliárd forintot meghaladó árbevételt realizáltak.

A kiegészítő mellékletben megjegyezték, hogy 

Ez alátámasztja a Népszava értesüléseit, miszerint az idősek szociális üdültetése lassan elhal. Erre utal, hogy míg az idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-programban, tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalhatott kedvezményesen szállást.

A Hunguest Hotels egyébként tavaly erős évet zárt: magyarországi eredményeik 2,3 milliárd forinttal 19,7 milliárd forintra nőttek, a külföldi értékesítéseik szűk egymilliárd forinttal ugrottak meg.

A szállodalánc 26,8 milliárd forintos összesített forgalma mellett 3,1 milliárd forintos adózott eredményt könyvelhetett el.