Előfizetés

Habony Árpád emberét sejtik a Pesti Hírlap környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 13:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy domainnév utalhat a kapcsolódásra.
A korábban Habony Árpád cégét igazgató Keresztesi Péter napilap kiadására alapított kft.-t, és úgy tűnik, köze lehet az ingyenes napilaphoz, a Pesti Hírlaphoz - írja a hvg360.hu.   Keresztesi Péter, aki legutóbb a kormányfői tanácsadó, Habony Árpád kiadóvállalatát, a Modern Media Groupot igazgatta, egészen addig, amíg az be nem olvadt a kormányközeli médiaholdingba, a KESMA-ba. Keresztesi korábban a kormányzati tanácsadó cég, a Századvég marketing- és kommunikációs igazgatója volt.  A most létrehozott Schwartz Group Hungary Kft. a cégbejegyzés alapján elsősorban napilap kiadásával foglalkozik. Keresztesi e-mail-címe a globalpost.hu nevet tartalmazza. Ezt a domainnevet pedig az a londoni Global Post Ltd. regisztrálta, amely Milkovics Pál médiavállalkozó érdekeltsége. Ő a Pesti Hírlap egyik tulajdonosa. A Pesti Hírlapnál két hónapja jelentették be, hogy a járvány miatt újabb befektetőt vontak be a lap kiadásába, méghozzá a Köves Slomó rabbihoz kötődő Brit Media Kft.-t.

Idén még a balatonfüredi Anna-bál is elmarad

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.26. 13:45

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A 8. Balatonfüredi Prímásversenyt viszont megtartják, a bálozni vágyó 18 éves balatonfüredi lányokat pedig meghívják a jövő évi Anna-bálra.
Bár az Anna-bál elmarad, a 8. Balatonfüredi Prímásversenyt az Anna Fesztivál keretében július 21-én és 22-én megtartják. A versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják július 6-ig - tájékoztatta pénteken az MTI-t a rendezvény szakmai felelőse. 
- Az Anna-bál a járványhelyzet miatt elmarad, mivel nem tudták volna a megszokott színvonalon megrendezni, de a 8. Anna Fesztivál szabadtéri rendezvényeit július 21. és 25. között megtartják Balatonfüred városa és a Hagyományok Háza szervezésében. A prímásversenyen kívül lesz operagála, kórusok koncertje és operettműsor

- tette közzé közösségi oldalán Balatonfüred polgármestere, Bóka István.

Pál István Szalonna, a Balatonfüredi Prímásverseny szakmai felelőse a szervezőkkel azt közölte, hogy a versenyre minden, autentikus magyar népzenét játszó hegedűs pályázhat, aki a verseny napjáig betölti a 16. életévét, de még nem múlt el 35 éves. A versenyt a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartják. Minden prímás két kötelező és egy szabadon választott versenyszámmal versenyez, öt-öt perc időtartamban. Kötelező versenyszámként széki és gömöri összeállításokat adnak majd elő a versenyzők, szabadon választott műként pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak. A megmérettetés során a szervezők minden versenyző számára gondoskodnak a megfelelő színvonalú kísérő zenekarról. Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett további nyereménye pedig, hogy felléphet a 196. Anna-bálon. A zsűri tagjai a magyar népzene szakemberei lesznek: Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta. Július 22-én este 9 órától a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Pályázni július 6-án 12 óráig lehet a Hagyományok Háza honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével - tette hozzá. A versenyt Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke szervezi. A város honlapján azt írták, hogy az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményét mindenképp szerette volna megrendezni a város, ezért a végsőkig kivárt a döntéssel, de a jelenlegi környezetben nem lehet azt megtartani. Közölték, hogy bár a 195. Anna-bál elmarad, a bálozni vágyó 18 éves balatonfüredi lányok nem maradnak le a patinás eseményről, hiszen a város meghívja őket a jövő évi Anna-bálba.  

Nyáron is ingyen utazhatnak vonattal az iskolás csoportok tanulmányi kirándulásokra

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.26. 11:48

Fotó: Népszava
Az ingyenes vonatozás azonban csak meghatározott úti célok felkeresése esetén jár.
Nyárra is kiterjesztik az általános és középiskolai csoportok tanítási időben biztosított díjmentes vasúti utazási lehetőségét, mert a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az osztálykirándulások, tanulmányi kirándulások - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a díjmentes vasúti utazás az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali iskolai oktatásban részt vevő tanulói, és minden tizedik diák után egy kísérőnek biztosítható az iskola által szervezett csoportos utazáskor.
- Mivel a lehetőség célja a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismertetése, az ingyenes vonatozás a határozatban tételesen felsorolt úti célok felkeresése esetén jár

- tették hozzá.

A minisztérium a rendkívüli helyzetre tekintettel elrendelte, hogy a vasúttársaságok hétfőtől augusztus végéig biztosítsák az ingyenes utazást az iskolai csoportoknak a rendeletben felsorolt helyszínekre. - A kedvezménnyel az országos múzeumokat és tagintézményeiket, több mint harminc nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket lehet meglátogatni - olvasható a közleményben.