Előfizetés

Fizethet a kormánymédia, amiért brit ügynöknek állította be Krekó Pétert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 14:57

Fotó: Népszava
A kérdéses cikk szerzője olyan „bizonyítékokra” hivatkozott, amiknek forrását sem ismerte.
Nem jogerősen a Figyelőt, az Origót és 888.hu-t is elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék, amiért tavaly januári cikkükben, illetve cikkszemléjükben valótlanul vádolták meg külföldi titkosszolgálati tevékenységgel Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját – írja pénteki közleményében a szervezet. 
  A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, hogy a figyelo.hu ( lap főszerkesztője akkor Lánczi Tamás volt) kiadója megsértette Krekó Péter jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor 2019. január elején megjelent „Kinek dolgozik Krekó Péter?” című cikkében valótlanul állította a felperesről, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt. A G. Fodor Gábor főszerkesztő által vezetett 888.hu és az Origo szintén lehozták a fenti cikk állításait, ezért ezen oldalak kiadóját is elmarasztalta a bíróság.  
A bíróság az alpereseket kötelezte arra, hogy az említett cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák ott minimum 30 napig, illetőleg a cikk elérhetőségéig. A bíróság ezen felül az alpereseket sérelemdíj megfizetésére is kötelezte.  
Mint a Political Capital megjegyzi, a kormány által irányított médiában megjelent cikkek színvonalát és megalapozottságát híven jellemzi az ítéletből vett idézet:
„A bíróság felhívására az alperes képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem tud nyilatkozatot tenni arra vonatkozóan, hogy az általa csatolt bizonyítékoknak mi a forrása”.

A napokban írtunk arról, hogy nem jogerősen Pikó András józsefvárosi polgármester is sajtópert nyert az Origo ellen: a kormányközeli lap azt állította, hogy Pikó pozícióba kerülése után azonnal megemelte saját fizetését – a probléma csak az, hogy a polgármesteri fizetések nagyságát törvény állapítja meg és írja elő, erről nem is dönthetett volna a kerületvezető.

Elfogadták a bulinegyedben a csendrendeletet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 14:39

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem jött ez jókor a koronavírus-járvány után éledező vendéglátósoknak.
Csütörtökön szigorú csendrendeletet fogadott el Erzsébetváros közgyűlése a bulinegyedben. Ennek értelmében a meghatározott területen kívül eső VII. kerületi üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között - írja a Portfolio.hu. Most, amikor éppen újraéledeznek a koronavírus-járvány után a vendéglátóhelyek, a VII. kerületi önkormányzat elfogadta, hogy az önkormányzat területén található üzletek - meghatározott esetek és a szállodákban működő üzletek kivételével - 
24 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A rendelet egyaránt vonatkozik a vendéglátóhelyként és a boltként működő üzletekre is. A kivételek:
  • ha nincs vendéglátói tevékenység, akkor a boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.
  • A vendéglátóhelyeknél pedig Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis jelen esetben kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva, ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól.
Az adott területen belüli vendéglátóhelyeknek a kérelem benyújtásához olyan kritériumokat kell teljesíteniük például, hogy a vendégeik nem vihetnek ki szeszesitalt az utcára, a mosdók használatát a nem vendégeknek is ingyenesen biztosítani kell, nem végezhetnek göngyölegmozgató tevékenységet 22 és reggel 6 óra között, mérniük kell a zajszintet és takarítaniuk kell az utcát.

Habony Árpád emberét sejtik a Pesti Hírlap környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 13:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy domainnév utalhat a kapcsolódásra.
A korábban Habony Árpád cégét igazgató Keresztesi Péter napilap kiadására alapított kft.-t, és úgy tűnik, köze lehet az ingyenes napilaphoz, a Pesti Hírlaphoz - írja a hvg360.hu.   Keresztesi Péter, aki legutóbb a kormányfői tanácsadó, Habony Árpád kiadóvállalatát, a Modern Media Groupot igazgatta, egészen addig, amíg az be nem olvadt a kormányközeli médiaholdingba, a KESMA-ba. Keresztesi korábban a kormányzati tanácsadó cég, a Századvég marketing- és kommunikációs igazgatója volt.  A most létrehozott Schwartz Group Hungary Kft. a cégbejegyzés alapján elsősorban napilap kiadásával foglalkozik. Keresztesi e-mail-címe a globalpost.hu nevet tartalmazza. Ezt a domainnevet pedig az a londoni Global Post Ltd. regisztrálta, amely Milkovics Pál médiavállalkozó érdekeltsége. Ő a Pesti Hírlap egyik tulajdonosa. A Pesti Hírlapnál két hónapja jelentették be, hogy a járvány miatt újabb befektetőt vontak be a lap kiadásába, méghozzá a Köves Slomó rabbihoz kötődő Brit Media Kft.-t.