Orbán most az egyenruhásoknak ígérte meg, hogy soha, de soha nem hagyja őket magukra

Publikálás dátuma
2020.06.27. 11:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tiszteket avatott a miniszterelnök a vár kebelében.
Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavatóján. Az emelkedettnek szánt beszéd azonban csak részben volt köszönőviszonyban a valósággal. (Például kérdés, mit lehet kezdeni a fenti alapállítással azok után, hogy Orbán Viktor 2011-ben deklarálta: senkit nem hagyunk az út szélén, majd a rezsim mégiscsak otthagyta a devizahitelesek zömét, a leszakadt térségekben élőket, illetve semmit nem tett a dolgozói szegénység terjedése ellen.)
Mindenesetre a kormányfő a budai Várban, a Kapisztrán téren tartott ünnepségen - ahol 102 hallgató tett tiszti esküt a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt - egy ellentétpárral nyitott: a szétzuhanó Nyugatot, és a rend Magyarországát állította szembe. Azt mondta, az egyenruhásokra váró jövő nem ígérkezik egyszerűnek, meglepő és felkavaró dolgok történnek ugyanis: jómódú országok egészségügyi rendszerei omlottak össze néhány nap alatt, gazdag országok indultak el a pénzügyi összeomlás irányába, példátlan erőszakhullám perzsel végig nagyvárosokon. A fegyveres szervezeteket megalázzák az utcán és a politikában is, a közrend őreit rasszistának minősítik, az egyenruhások iránti közmegbecsülést köztéri szobrokkal együtt döntik le, "az állam és a törvény kivonul az utcáról" - fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta ugyanakkor: Magyarország nem ilyen ország, és nem is lesz ilyen. És "önök biztosak lehetnek abban, hogy mi sohasem fogjuk magukra hagyni az egyenruhásainkat", akiket megbecsülés, tisztelet illet, mert "vásárra viszik a bőrüket a mi biztonságunkért és az otthonaink békéjéért" - nyomatékosította a hallgatók előtt. Arról is biztosította a friss tiszteket, őket, hogy szolgálatuk minden percében érezni fogják: "Magyarország önök mögött áll". 
Arra a miniszterelnök nem tért ki, hogy a rossz szolgálati körülmények és a szerény díjazás okán alig sikerül határvadászt toborozni a déli határra. Ahogy azt sem részletezte, hogy sok rendőr lendületesen szerel le, ugyanis az állam nem fizeti ki, azt sem, ami jár - miközben túlterheli az egyenruhásait. És azt sem pertraktálta a kormányfő, hogy a rendőröknek tett anyagi ígértekből semmi sem teljesült, viszont a "mögöttük álló kormányzat" megnehezítette a kilépésüket. Orbán Viktor inkább a hazaszeretet tagadhatatlan fontosságáról beszélt. (Az ünnepségen a kormányfő mellett jelen volt Pintér Sándor belügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszter, továbbá a tábornoki kar.)

Ők esküdtek

Az NKE Rendészettudományi Karáról 70-en a rendőrségnél, 11-en a katasztrófavédelemnél, 21-en pedig a büntetés-végrehajtási szervezetnél kezdik meg szolgálatukat. A koronavírus-járvány a tisztjelölt hallgatók életébe is számos új kihívást hozott. A távoktatás mellett szolgálatteljesítési kötelezettségeiknek is eleget kellett tenniük, két és fél hónapon keresztül a veszélyhelyzetből adódó rendészeti feladatokat láttak el. A most végzetteké az első olyan alapképzéses évfolyam, amely 2017-ben már a Ludovika Campuson kezdte meg tanulmányait. Szintén 2017-ben kezdődött meg az átállás a hároméves tisztképzésről a négyévesre, emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak idén nem bocsát ki pénzügyőr tisztet az egyetem - közölték. 

Ismét tíz fölött van az új fertőzöttek száma, de halálos áldozat nincs

Publikálás dátuma
2020.06.27. 09:59

Fotó: Rehman Asad / AFP / NurPhoto
Egyre kevesebb az aktív fertőzött, továbbra is fontos a maszkviselés.
Tizenegy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4138 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte szombaton a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal. Az elmúlt egy napban a koronavírus okozta betegség következtében nem halt meg senki, így a járvány kezdete óta változatlanul 578 ember vesztette életét. Összesen 2681-an gyógyultak meg, és péntekhez képest az aktív fertőzöttek száma héttel csökkent: ők 879-en vannak. A tájékoztató oldal továbbra is kiemeli, hogy az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg még  174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11 ember van még lélegeztetőgépre kötve. Emlékeztetnek: Megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség.  A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt.
Szerző

Egy jól kereső drogdíler vallomása az ördögi körről, no meg az érzelmi ürességről

Publikálás dátuma
2020.06.27. 09:36

Fotó: Shutterstok
Veszekedő szülők, idősebb barát, pénz az anyagra – élet a társadalom perifériáján.
Amire szükségem van, az mind megvan: van autóm, egy jó albérletem, nyaralni is el tudok menni, és mondjuk a legújabb iPhone-t sem okoz gondot megvenni – mondta a noizz.hu portálnak álnéven adott interjújában egy drogdíler, aki „nehéz” életéről panaszkodva azt is mondta:
„Érzelmileg viszont teljesen ki vagyok égve. Valamit valamiért.”

 A Petiként nyilatkozó kábítószerkereskedő szerint családja miatt kezdett el drogozni, szüleinek otthoni veszekedései miatt 13 éves korában menekült el egyre gyakrabban otthonról és kezdődött el már több mint tízéves „karrierje”.  van a hátam mögött. Egy nála 6 évvel idősebb sráccal „kezdett el lógni”. 
„Vele rúgtam be először, ő adta az első szál cigit a számba, és rajta keresztül ismerkedtem meg a fűvel, majd később a komolyabb szerekkel is”

– sorolta Peti.

Mint mesélte, egyre több és több anyagra volt szüksége ahhoz, hogy jól érezz magát, ez viszont sokba került. Azt, hogy napi szinten 10-20 ezer forintot költsön drogokra gimnazistaként nem engedhette meg magának.  Hozzátette: 
„Éppen ezért szép lassan elkezdtem a droggal kereskedni is – amikor drogról beszélek, azalatt elsősorban a füvet értem, ezen kívül még herbállal speedel és ekivel kereskedem néha, a keményebb drogok nálam nem játszanak.”

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fiú ugyan azt mondta, hogy koránt sem él olyan nagy lábon dílerként, mint az a filmeken látható, de szerinte az anyagozáshoz „nem elég havi 180 nettó”, annál többet végzettség nélkül pedig nem nagyon lehet összegyűjteni egy hónapban. Azt állítja, volt sok minden, az újságkihordótól kezdve, az éjszakai kidobón és péken át, az árufeltöltőig, de életviteléhez szükséges módon egyikből sem tudott igazán megélni. – Általában dél körül kelek. Az első dolgom ébredés után, hogy elszívok egy spanglit. Ezután általában lemegyek edzeni egy közeli terembe, majd olyan 5 óra fele megebédelek. Ezután durrantom a második rakétát, és indul is a meló: személyes talik a város különböző pontjain, árubeszerzés, továbbítás – de ezt most nem részletezném. A nap végeztével pedig átjön pár haver, vagy én megyek át hozzájuk és iszogatunk, bandázunk, jól érezzük magunkat – mutatta be Peti egy napját.  A díler azt állítja, többször is megpróbált kiszakadni ebből az ördögi körből, eddig már négyszer volt „rehabon”, de valahogy mindig visszacsúszott. Támogatás nélkül – mint mondja –, nem megy. Ennek ellenére fogadkozik:  
„Előbb-utóbb ki akarok szállni a drogbizniszből, majd valami normálisból élni. Ugyanakkor a váltás hogyanjára még nem jöttem rá (...) a társadalom perifériáján élni sosem volt és sosem lesz egyszerű, de én szeretem a kihívásokat.”

Szerző