Miskolc;Polt Péter;Fidesz-plakát;tiltott pártfinanszírozás;elfogultság;

2020-06-28 10:46:04

Nyomoz a rendőrség a közpénzből készült fideszes miskolci plakátok miatt

A városi kapitányság nem akart foglalkozni az üggyel, a kazincbarcikai rendőröknek nem voltak aggályai.

Elindult a nyomozás a miskolci Fidesz botrányos plakátnyomtatási ügyében - tette közzé honlapján szombaton az erről szóló nyilatkozatot az LMP Borsod-Abaúj-Zempén megyei alapszervezete. A megyei rendőr-főkapitányság határozatából kiderül, hogy

A város cégeit is átkarolta a fideszes polip

Mint a Népszava is megírta, a jelek szerint a polgármesteri hivatalt és a város cégeit, intézményeit polipként kihasználva választási kampányra költötte a miskolciak pénzét a helyi Fidesz.

A Miskolc Holding városi cég nemrég lezajlott belső vizsgálata alapján ugyanis kiderült, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban az Alakszai Zoltán jegyző (fideszes polgármesterjelölt) vezette városháza és a polgármester-jelöltségről betegsége miatt lemondott, de a helyi Fideszt továbbra is irányító Kriza Ákos vezette pártszervezet a város nyomdájából rendelt Fideszes kampányanyagokat, amelyeket a Miskolci Kulturális Központtal, illetve város egyik közalapítványával fizettették ki. A részletekről itt olvashat bővebben

A történtek miatt a Miskolci Holding szintén feljelentést tett,  az ügy eljutott Állami Számvevőszékig is.

A miskolci rendőrök kérték kizárásukat

A BAZ-megyei főkapitányság határozata felidézi, hogy az ügy megjárta a miskolci rendőrkapitányságot, a városi rendőrség azonban nem akart foglalkozni a fideszes plakátbotránnyal, és a nyomozásból való kizárását kérte. Hogy miért döntöttek így, azt már Polt Péter legfőbb ügyész és az LMP-s Ungár Péter levelezéséből tudhattuk meg.

Polt Ungárnak küldött  válasza alapján a városi kapitányság meglehetősen furcsán reagált  az LMP-s megyei elnök feljelentésére. A miskolci plakátügyben június 10-én feljelentés-kiegészítést rendeltek el – a Büntetőeljárási törvény szerint ezt akkor tehetik meg, ha a meglévő adatok alapján nem lehet dönteni az eljárás megindításáról, de elutasításáról sem – ugyanakkor elfogultságukra hivatkozva rögtön kizárásukat kérték az nyomozásból. Hogy miért nem vennének részt a vizsgálatban, az a levélváltásból nem derül ki.

Cikkünk megjelenése után a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság jelezte: a miskolci kapitányság az eljárásjognak megfelelően kérte kizárását nyomozásból, mivel az elfogultság látszatát is szerették volna elkerülni - nem azért jártak tehát el így, mert nem akartak foglalkozni az üggyel.