Előfizetés

Mosolygós Gyurcsánnyal hekkelték meg a konzultációs plakátokat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.28. 13:36
Gyurcsány fejével hekkelték meg a nemzeti konzultációt
Fotó: olvasói fotó / Népszava
Megtévesztő hadművelet: DK elnökének portréja virít több fővárosi hirdetőoszlopon is, a nemzeti konzultáció hívatlan vendégeként.
Ismeretlenek Gyurcsány Ferenc fotóját ragasztották a koronavírusról szóló nemzeti konzultáció több fővárosi plakátjára, több olvasói levelet kaptunk a plakáthekkelésről.
Az egyik Népszavának küldött kép a Harminckettesek terén készült – a hirdetőoszlopon Gyurcsány mosolygós képét a „Te országod, A te hangod” - felirat alá illesztették. A DK elnökének portréja kiugrik a plakáton látható több tucatnyi reklámarc közül, így úgy tűnhet, mint a Gyurcsány Ferenc szeretne konzultálni a koronavírusról a lakossággal – vagy a kormány a DK vezetőjével.
olvasói fotó
Fotó: Népszava
Nem ez az első alkalom, hogy valaki próbálja meghekkelni a kormány 13 pontos, a koronavírus mellett sorosozó-migránsozó új kérdőívét. Hadházy Ákos és Szél Bernadett elkezdte összegyűjteni a már kipostázott konzultációs ívek anonim, személyes adatok nélküli nyomtatványait – és kérik a konzultációs folyamattal egyet nem értők segítségét is.
Akciójuk eddig sikeres volt, Hadházy a Klubrádiónak elmondta, hogy Jászberényben két óra alatt 500 ilyen lapot gyűjtöttek be egy pult mellett állva, de várják a névtelenül beküldött lapokat egy alapítványi címre is.
A gyűjtögetéshez időközben csatlakozott a Momentum, az MSZP és a DK, országszerte számos helyszínre települtek ki, ahol személyesen lehet leadni a konzultációs íveket. A kormányt láthatóan zavarja a konzultációs ívek alternatív begyűjtése, erre utal, hogy támadásba lendült médiájuk is: a Magyar Nemzet arról írt, hogy az akcióval törvényt sérthetett Hadházy, és idézték Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság (NAIH) elnökét, aki adatvédelmi szempontból aggályosnak nevezte az akciót, mondván, Hadházyék adatbázisépítésre használhatják fel (az amúgy hangsúlyozottan név és személyes adat nélkül kért) íveket.

Nyomoz a rendőrség a közpénzből készült fideszes miskolci plakátok miatt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.28. 10:46
Kampányplakátok Miskolcon
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
A városi kapitányság nem akart foglalkozni az üggyel, a kazincbarcikai rendőröknek nem voltak aggályai.
Elindult a nyomozás a miskolci Fidesz botrányos plakátnyomtatási ügyében - tette közzé honlapján szombaton az erről szóló nyilatkozatot az LMP Borsod-Abaúj-Zempén megyei alapszervezete. A megyei rendőr-főkapitányság határozatából kiderül, hogy
a kazincbarcikai rendőrök hűtlen kezelés vétsége gyanújával nyomoznak a történtek miatt, a helyi LMP-s vezető, Mezei Attila feljelentése nyomán

A város cégeit is átkarolta a fideszes polip

Mint a Népszava is megírta, a jelek szerint a polgármesteri hivatalt és a város cégeit, intézményeit polipként kihasználva választási kampányra költötte a miskolciak pénzét a helyi Fidesz. A Miskolc Holding városi cég nemrég lezajlott belső vizsgálata alapján ugyanis kiderült, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban az Alakszai Zoltán jegyző (fideszes polgármesterjelölt) vezette városháza és a polgármester-jelöltségről betegsége miatt lemondott, de a helyi Fideszt továbbra is irányító Kriza Ákos vezette pártszervezet a város nyomdájából rendelt Fideszes kampányanyagokat, amelyeket a Miskolci Kulturális Központtal, illetve város egyik közalapítványával fizettették ki. A részletekről itt olvashat bővebben.  A történtek miatt a Miskolci Holding szintén feljelentést tett,  az ügy eljutott Állami Számvevőszékig is.

A miskolci rendőrök kérték kizárásukat

A BAZ-megyei főkapitányság határozata felidézi, hogy az ügy megjárta a miskolci rendőrkapitányságot, a városi rendőrség azonban nem akart foglalkozni a fideszes plakátbotránnyal, és a nyomozásból való kizárását kérte. Hogy miért döntöttek így, azt már Polt Péter legfőbb ügyész és az LMP-s Ungár Péter levelezéséből tudhattuk meg.
Polt Ungárnak küldött  válasza alapján a városi kapitányság meglehetősen furcsán reagált  az LMP-s megyei elnök feljelentésére. A miskolci plakátügyben június 10-én feljelentés-kiegészítést rendeltek el – a Büntetőeljárási törvény szerint ezt akkor tehetik meg, ha a meglévő adatok alapján nem lehet dönteni az eljárás megindításáról, de elutasításáról sem – ugyanakkor elfogultságukra hivatkozva rögtön kizárásukat kérték az nyomozásból. Hogy miért nem vennének részt a vizsgálatban, az a levélváltásból nem derül ki.
Vagyis a helyi rendőrség abban sem volt biztos, hogy a történtek miatt nyomozás kellene induljon, de azt már előre tudták, hogy elfogultak lennének az eljárás során.

Cikkünk megjelenése után a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság jelezte: a miskolci kapitányság az eljárásjognak megfelelően kérte kizárását nyomozásból, mivel az elfogultság látszatát is szerették volna elkerülni - nem azért jártak tehát el így, mert nem akartak foglalkozni az üggyel.

3 beteg meghalt, néggyel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.28. 09:39
Illusztráció
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Ezzel 581 főre emelkedett az elhunytak száma, 2685-en már meggyógyultak.
Mindössze 4 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4142 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Három beteg hunyt el, ezzel 581 főre emelkedett az elhunytak száma, 2685-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 876 fő - írj a kormányzati tájékoztatási honlap.  Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 172 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.    Az oldal adatai szerint 2551-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 271 194.     Hangsúlyozták: megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt - teszik hozzá.   Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (1975) és Pest megyében (617) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (376), Komárom-Esztergom (307), Zala (262) és Csongrád-Csanád megye (112), a sor végén pedig Békés és Tolna megye áll (13).