Előfizetés

Őrületbe kergethet az agykéregben keletkező „szoftverzavar”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.09. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Magyarországon körülbelül 400-450 ezer ember szenved fülzúgástól, de csak 5-10 százalékuk fordul szakemberhez.
Nagyjából annyi embernek zúg állandóan a füle, ahány cukorbeteget kezelnek Magyarországon. A betegek száma körülbelül 400-450 ezerre tehető, de csak 5-10 százalékuk fordul szakemberhez – mondta Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze.
A közhiedelemmel ellentétben a fülzúgás (tinnitus) nem a fül megbetegedése, hanem „az agykéregben keletkező „szoftverzavar”. Az agyban egy „program” szűri meg a felesleges zajokat, hangokat, ha ez meghibásodik, akkor zúgást hallunk a fülünkben. Ez az oka annak is, hogy a zúgás a teljes megsüketülés után is megmarad. Ugyan a fülzúgás gyakori jelenség, az esetek 90 százalékában veszélytelen tünet. A betegek mindössze 5-10 százaléka érzi úgy, hogy orvoshoz kell fordulnia.
A fülzúgás lehet szubjektív és objektív is. Előbbi belső fül eredetű, az általában magas frekvenciájú ciripelő, csengő vagy sípoló, folyamatos hangot csak az érintett hallja. De létezik olyan hangjelenség is, amit a környezetében lévők is hallhatnak; az objektív fülzúgásért a fülben található izmok rendellenes működése felelős.
A fülzúgással kapcsolatos tévhit az is, hogy a saját véráramot érzékeljük, bár bizonyos esetekben igaz. Ha a halántékcsontban vagy annak környékén vérbőség alakul ki az erekben kialakuló vérnyomásprobléma miatt, az pulzáló jellegű fülzúgást okozhat, de ez viszonylag ritkábban fordul elő, és nehezebben is kezelhető.
A fülzúgást a mindennapjainkban gyakran jelenlévő, minket körülvevő történések okozzák elsősorban. Generálhatja a fület ért károsodás, például koncert vagy a fül- és fejhallgatók miatti zajártalom. Kialakulhat egy stresszesebb időszakot, halálesetet vagy akár párkapcsolati problémát követően is. Ilyenkor érdemes pszichológust is bevonni a kezelésbe. Orvosi szempontból mindössze a betegek 5-10 százaléka tapasztal életminőség romlást, és bár a zúgás visszafordíthatatlan károkat nem okoz, szükség van kezelésre.  

Mossuk vagy ne?

A „helyes fültisztítás” a fül-orr-gégész szakemberek előtt is vitatott kérdés. A fül öntisztuló szerv, amelyet sem pálcával, sem csattal, sem gyufával nem kell tisztogatni. A legnagyobb ellensége a szappanos víz, amely a pH megváltoztatásával csökkenti a hallójárat bőrének fertőzésekkel szembeni ellenállását. A fültisztításnak, amely egy rossz szokás, semmi köze a fülzúgáshoz – hangsúlyozta a szakorvos. 

Ballonról érkezik a net Kenyában

Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.09. 13:32

Fotó: loon.com
Több tízezer ember számára biztosít netszolgáltatást Kenyában a Google ballonos cége, a Loon, a szolgáltatást több hónapnyi előkészület előzte meg.
Az elmúlt időszakban a Loon 35 ballont eresztett a sztratoszférába, ezzel körülbelül egy 80 ezer négyzetkilométeres területen vált elérhetővé az internet. Bár a léggömbös világhálóval már 2011 óta kísérleteznek, az eredetileg Google X-projektként induló kezdeményezés csak most jutott el odáig, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen, eddig csak vészhelyzetek idején alkalmazták – írja a qubit.hu. A szolgáltatást a Loon a Telkom Kenyával közösen kínálja a lakosságnak, ez a cég Afrika harmadik legnagyobb szolgáltatója. Ha sikeresnek bizonyul, a cég tovább terjeszkedne Afrikában, ahol nagy szükség is lenne az olcsó internetre: 2019-ben mindössze a kontinens 28 százalékának volt netkapcsolata, ott pedig, ahol egyáltalán hozzáférhető az internet, a lakosság nagy részének túl drága a szolgáltatás. Kenyában valamivel jobb a helyzet: az ország 48 millió lakosa közül 39 millióan már eddig is tudtak internetezni. A héliummal töltött léggömbök nagyjából 19 kilométeres magasságban lebegő adótornyokként működnek, egy ballon nagyjából 100 napig képes szolgálni, mielőtt vissza kellene ereszteni a földre. Nem mindegyik bírja ki ennyi ideig: 2014 óta legalább 17 léggömb zuhant le, a legutolsó épp Kenyában. A Loon biztosította az internethozzáférést a tavalyi perui földrengés után is, novemberben pedig bejelentették, hogy az amazonasi esőerdők elszigetelt területeire is eljuttatják majd az internetet. Kenya után Mozambik lehet a következő afrikai ország, ahol a cég elindítja a szolgáltatását, itt a Vodafone-nal közösen építik majd ki a hálózatot. 

Elon Musk műholdjai

A Starlink, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el. Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás csaknem 4 milliárd ember számára valósulhat meg. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is. Jelenleg több mint 400 műhold helyezkedik el Föld körüli pályán. 

Hatékonyan gátolja a koronavírus fertőzőképességét a magyar kutatók által kifejlesztett gyógyszer

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 12:05

Fotó: ARNE DEDERT / AFP
Egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettek, amely felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amellyel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen.
Minden eddig itthon vizsgált készítménynél hatékonyabban gátolja az új típusú koronavírus fertőzőképességét a magyar kutatók által kifejlesztett fehérjealapú gyógyszer – mondta Kacskovics Imre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem természettudományi karának dékánja, az immunológiai tanszék vezetője a Növekedés.hu-nak adott interjúban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) égisze alatt működő gyógyszerfejlesztési konzorcium vezetője hozzátette: a kezdetektől olyan hatóanyagban gondolkodtak, amely egyaránt képes semlegesíteni a vírust, valamint megelőző védelmet is nyújt, tehát alkalmas a passzív immunizálásra is. Ehhez egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettek, amely felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amellyel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen – ismertette. Kacskovics Imre az interjúban elmondta, a hatóanyagot az elkövetkező hónapokban kísérleti állatokban fogják vizsgálni. Ezzel párhuzamosan megkezdték az európai engedélyeztetéséhez, illetve a klinikai vizsgálatokhoz szükséges eljárás előkészítését is. Meglátása szerint a klinikai vizsgálatokat legkorábban 2021 végén, 2022 elején lehet elkezdeni. A dékán azt is elmondta, hogy terveik szerint a hatóanyagot intravénás vagy a bőr alá adott injekció formájában lehet majd beadni. Miután a véráramba kerül, megjelenik a tüdőszövetben, sőt a tüdő léghólyagocskáiba is bekerül. Éppen arra a területre érkezik, ahová a fertőzést követően a koronavírus is bejut, tehát megakadályozza, hogy a vírus megfertőzze a sejteket – olvasható az interjúban.