Előfizetés

Refluxot is okozhat a magas inzulinszint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.10. 14:14

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A számtalan kellemetlen tünete mellett az inzulinrezisztencia a refluxos panaszok előfordulását is növeli.
A reflux többek között gyomorégést, gyomorfájdalmat, maró érzést, savas szájízt és gyakori böfögést is okozhat, ám előfordulhat, hogy nem emésztőszervi panaszokban mutatkozik meg, hanem például krónikus köhögést, rekedtséget, torok köszörülést, gombócérzést, orrmelléküreg-gyulladást okoz – mondta Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR és PCOS specialistája.
Reflux esetén a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a torkot és a gégét is irritálja. Mivel ezek nem ellenállók a savassággal szemben, így gyakran jelentkeznek olyan tünetek, amelyek nem az emésztéshez, hanem a légutakhoz kapcsolódnak. 
A gyomor bejáratánál található „szelep” az alsó nyelőcső záróizma, aminek funkciója, hogy az étel keresztülhaladása után összehúzódjon és bezáruljon. Amennyiben nem zár teljes mértékben vagy túl gyakran nyílik ki, a gyomorsav visszarámolhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést, a nyelőcsőben maró érzést okozhat.
Sokan megfigyelték, hogy a refluxos panaszok gyakran akkor jelentkeznek, amikor az inzulinszintjük magasabb a kelleténél. Ez, főleg ha már a vércukorértékek is magasak, a záróizom elernyedését okozza, így az nem zár tökéletesen, ezért a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe – mondta Koppány Viktória, hozzátéve, hogy az inzulinszint normalizálásával a refluxos panaszok is megszűnnek.
Az inzulinszint csökkentésének, az inzulinrezisztencia kezelésének első lépése az életmód terápiája. A dietetikus által személyre szabott étrend alapja a megfelelő mennyiségű gyors és lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása. Fontos a rendszeres testmozgás is, ez csökkenti az inzulin- és glükózszintet, továbbá segíti a túlsúly leadását is. Bizonyos ideig szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, de az értékek javulása után a tabletták elhagyhatók.

Őrületbe kergethet az agykéregben keletkező „szoftverzavar”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.09. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Magyarországon körülbelül 400-450 ezer ember szenved fülzúgástól, de csak 5-10 százalékuk fordul szakemberhez.
Nagyjából annyi embernek zúg állandóan a füle, ahány cukorbeteget kezelnek Magyarországon. A betegek száma körülbelül 400-450 ezerre tehető, de csak 5-10 százalékuk fordul szakemberhez – mondta Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze.
A közhiedelemmel ellentétben a fülzúgás (tinnitus) nem a fül megbetegedése, hanem „az agykéregben keletkező „szoftverzavar”. Az agyban egy „program” szűri meg a felesleges zajokat, hangokat, ha ez meghibásodik, akkor zúgást hallunk a fülünkben. Ez az oka annak is, hogy a zúgás a teljes megsüketülés után is megmarad. Ugyan a fülzúgás gyakori jelenség, az esetek 90 százalékában veszélytelen tünet. A betegek mindössze 5-10 százaléka érzi úgy, hogy orvoshoz kell fordulnia.
A fülzúgás lehet szubjektív és objektív is. Előbbi belső fül eredetű, az általában magas frekvenciájú ciripelő, csengő vagy sípoló, folyamatos hangot csak az érintett hallja. De létezik olyan hangjelenség is, amit a környezetében lévők is hallhatnak; az objektív fülzúgásért a fülben található izmok rendellenes működése felelős.
A fülzúgással kapcsolatos tévhit az is, hogy a saját véráramot érzékeljük, bár bizonyos esetekben igaz. Ha a halántékcsontban vagy annak környékén vérbőség alakul ki az erekben kialakuló vérnyomásprobléma miatt, az pulzáló jellegű fülzúgást okozhat, de ez viszonylag ritkábban fordul elő, és nehezebben is kezelhető.
A fülzúgást a mindennapjainkban gyakran jelenlévő, minket körülvevő történések okozzák elsősorban. Generálhatja a fület ért károsodás, például koncert vagy a fül- és fejhallgatók miatti zajártalom. Kialakulhat egy stresszesebb időszakot, halálesetet vagy akár párkapcsolati problémát követően is. Ilyenkor érdemes pszichológust is bevonni a kezelésbe. Orvosi szempontból mindössze a betegek 5-10 százaléka tapasztal életminőség romlást, és bár a zúgás visszafordíthatatlan károkat nem okoz, szükség van kezelésre.  

Mossuk vagy ne?

A „helyes fültisztítás” a fül-orr-gégész szakemberek előtt is vitatott kérdés. A fül öntisztuló szerv, amelyet sem pálcával, sem csattal, sem gyufával nem kell tisztogatni. A legnagyobb ellensége a szappanos víz, amely a pH megváltoztatásával csökkenti a hallójárat bőrének fertőzésekkel szembeni ellenállását. A fültisztításnak, amely egy rossz szokás, semmi köze a fülzúgáshoz – hangsúlyozta a szakorvos. 

Ballonról érkezik a net Kenyában

Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.09. 13:32

Fotó: loon.com
Több tízezer ember számára biztosít netszolgáltatást Kenyában a Google ballonos cége, a Loon, a szolgáltatást több hónapnyi előkészület előzte meg.
Az elmúlt időszakban a Loon 35 ballont eresztett a sztratoszférába, ezzel körülbelül egy 80 ezer négyzetkilométeres területen vált elérhetővé az internet. Bár a léggömbös világhálóval már 2011 óta kísérleteznek, az eredetileg Google X-projektként induló kezdeményezés csak most jutott el odáig, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen, eddig csak vészhelyzetek idején alkalmazták – írja a qubit.hu. A szolgáltatást a Loon a Telkom Kenyával közösen kínálja a lakosságnak, ez a cég Afrika harmadik legnagyobb szolgáltatója. Ha sikeresnek bizonyul, a cég tovább terjeszkedne Afrikában, ahol nagy szükség is lenne az olcsó internetre: 2019-ben mindössze a kontinens 28 százalékának volt netkapcsolata, ott pedig, ahol egyáltalán hozzáférhető az internet, a lakosság nagy részének túl drága a szolgáltatás. Kenyában valamivel jobb a helyzet: az ország 48 millió lakosa közül 39 millióan már eddig is tudtak internetezni. A héliummal töltött léggömbök nagyjából 19 kilométeres magasságban lebegő adótornyokként működnek, egy ballon nagyjából 100 napig képes szolgálni, mielőtt vissza kellene ereszteni a földre. Nem mindegyik bírja ki ennyi ideig: 2014 óta legalább 17 léggömb zuhant le, a legutolsó épp Kenyában. A Loon biztosította az internethozzáférést a tavalyi perui földrengés után is, novemberben pedig bejelentették, hogy az amazonasi esőerdők elszigetelt területeire is eljuttatják majd az internetet. Kenya után Mozambik lehet a következő afrikai ország, ahol a cég elindítja a szolgáltatását, itt a Vodafone-nal közösen építik majd ki a hálózatot. 

Elon Musk műholdjai

A Starlink, a SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el. Az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás csaknem 4 milliárd ember számára valósulhat meg. Amennyiben elég nagy sávszélességet tudnak a projektben biztosítani, a versenyképes lehet a földi internetszolgáltatókkal szemben is. Jelenleg több mint 400 műhold helyezkedik el Föld körüli pályán.