Előfizetés

„Ne akarjunk gyorsan fogyni, nem egészséges!”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.17. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Az elhízás veszélyes, de a gyors súlycsökkentést, ha sikerül egyáltalán, megsínyli a szervezet.
A túlsúly egy idő után betegségeket okozhat, ördögi körbe taszíthat. „Ha valaki a korábbinál kevesebbet tud mozogni, de az étkezési szokásai nem változnak, egyre kövérebb lesz. Az elhízás anyagcsere problémákat okoz, csökkenti az életévek számát és növeli a daganatos betegség kialakulásának kockázatát is. Nem beszélve arról, hogy ha bármilyen műtétre van szükség, sokkal nagyobb a rizikó az altatásnál és a beavatkozásnál is” – mondta Káposztás Zsolt, a Duna Medical Center sebésze. Az elhízás miatt nehezebbé válik a lélegzés, alvási apnoe is kialakulhat. Az asztma, a magas vérnyomás és a cukorbetegség előfordulása is fokozott, ami a szív komolyabb megbetegedéséhez vezethet.  
A hízásnak lehetnek endokrinológiai okai; bizonyos mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súly, de állhat a háttérben pszichológiai, lelki probléma is, és az egészségtelen, mozgáshiányos életvitel és a túlevés is gyakori okozója. A gyors fogyás viszont veszélyes lehet, különösen, ha 50-60, vagy még ennél is több kilótól próbálunk megszabadulni rövid idő alatt – mondta a szakorvos.
A túl gyors fogyás általában nem hoz tartós eredményt, viszont megviseli a szervezetet. Az anyagcsere változásai miatt módosulhat a cukor-, a szénhidrát- és a zsírok háztartása is. A gyors súlycsökkenés izomtömeg-veszteséggel is járhat. A drasztikusan alacsony kalória- és szénhidráttartalmú diéta lelassítja az anyagcserét is, amely a diétát követően is úgy marad. A vitaminok és nyomelemek bevitelének csökkenése gyengeséghez, az immunrendszer problémáihoz, hajhulláshoz, izomgörcshöz vezethet, és a folyamatos éhség kínzó lehet. A gyors és agresszív diéta miatt kialakult alultápláltság szívproblémák kialakulásához vezethet.
Drasztikus eredményre vezet ugyan, de az életmódváltást a csőgyomor műtéttel sem lehet megspórolni. A minimális vágással végzett, laparaszkópos beavatkozás során eltávolítják a gyomor 80-85 százalékát, kiveszik az éhséghormont termelő részt, így nemcsak a térfogata lesz kisebb, de kevesebb étel befogadására lesz képes és az étvágy is csökken. A beavatkozás utáni diétával együtt mozogni is el kell kezdenie a betegnek. Ezzel a módszerrel másfél-két év alatt 60-80 kilótól lehet biztonságosan és fokozatosan megszabadulni.
„Azt ne akarja senki, hogy gyorsan menjenek le kilók, mert az nem egészséges”

– hangsúlyozta a szakorvos.

Vérszegénység is okozhatja, ha „kiugrik” a szív

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.16. 14:14

Fotó: Yan Yan/XINHUA / AFP
A pulzus hirtelen megugrását, de lassú, fokozatos emelkedését sem ajánlott félvállról venni.
A szívverést a miocitáknak nevezett speciális izomsejtek munkája idézi elő. Amikor a sejtjeinknek több oxigénre van szüksége, az agy üzenetet küld a szívnek, hogy keményebb munkára „ösztönözze” a miocitákat, ennek következtében növekszik a percenkénti szívverések száma, vagyis emelkedik a pulzus – mondta Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
Bizonyos helyzetekben erősebben kezd dobogni a szív, „kiugrik” a pulzus. Ilyen jelenséget okozhat például egy érzelmi stresszhelyzet: rossz hír, hirtelen ijedtség vagy éppen lelkesedést kiváltó esemény hatására beindul a stresszreakció, aminek részeként emelkedik a pulzus. Fizikai aktivitáskor, ha intenzívebben mozgunk, a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Minél intenzívebb a mozgás, annál inkább emelkedik a pulzus. 
Az időjárás is felpörgethet; a párás, meleg idő keményebb munkára készteti a szervezetet, hogy le tudja hűteni magát. Hirtelen testhelyzetváltozás, egy gyors felállás is megemelheti a pulzust. Bizonyos gyógyszerek és egyes drogok, mint az ecstasy és a kokain is rövid idő alatt felgyorsítják a pulzust. Hormonális változások, például terhesség vagy menopauza alatt is észlelhetők átmenetileg megemelkedett pulzusérték.
Lassú, tartós pulzusszám emelkedést okozhat a mozgásszegénység, ülő életmód, a nem megfelelő étrend, egyoldalú táplálkozás, helytelen diéta, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, vérnyomás problémák és hosszú távú droghasználat, bizonyos vényköteles gyógyszerek szedése is.  
Emelkedett pulzus esetén javasolt a kivizsgálás, hiszen számos egészségi ok, betegség is állhat a háttérben. „Okozhat emelkedést például a vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyűt vagy más, szívet érintő problémák, abnormális pajzsmirigy vagy komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei.” Az úgynevezett béta-blokkolók nem biztos, hogy megoldás nyújtanak, ráadásul asztmás rohamot is kiválthatnak, ezért nem ajánlott magunknak választani pulzust szabályozó szert – hangsúlyozta a szakorvos.

Online tanítják a stroke tüneteinek felismerését a Semmelweis Egyetem orvosai

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 10:08
Képünk illusztráció
Fotó: Jessica Bordeau / AFP/BSIP
Az ingyenes rendezvényre az intézmény honlapján lehet jelentkezni.
Online tanítanak a stroke tüneteinek felismeréséről orvosok július 22-én, szerdán, a Semmelweis Egészségnapon – közölte a Semmelweis Egyetem szombaton az MTI-vel. Az első gyanús jelre mentőt kell hívni a stroke betegekhez, hogy legyen esély a maradandó károsodás elkerülésére – írták, hangsúlyozva: mindezt nehezíti, hogy az esetek 80 százalékában nem jár fájdalommal az agyi vérellátásban bekövetkező zavar. A közlemény szerint a civilizációs ártalmak által befolyásolt népbetegségek közül a legtöbb maradandó károsodást a stroke okozza. Az egyetem arra is felhívta a figyelmet, hogy népbetegségek listáján a szívinfarktust követően az agyi infarktus, a stroke okozza a legtöbb halálesetet és ez vezeti a tartós rokkantságot okozó megbetegedések listáját is. Az ingyenes online rendezvényre az egyetem honlapján lehet jelentkezni – tudatta az intézmény.