Előfizetés

Vérszegénység is okozhatja, ha „kiugrik” a szív

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.16. 14:14

Fotó: Yan Yan/XINHUA / AFP
A pulzus hirtelen megugrását, de lassú, fokozatos emelkedését sem ajánlott félvállról venni.
A szívverést a miocitáknak nevezett speciális izomsejtek munkája idézi elő. Amikor a sejtjeinknek több oxigénre van szüksége, az agy üzenetet küld a szívnek, hogy keményebb munkára „ösztönözze” a miocitákat, ennek következtében növekszik a percenkénti szívverések száma, vagyis emelkedik a pulzus – mondta Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
Bizonyos helyzetekben erősebben kezd dobogni a szív, „kiugrik” a pulzus. Ilyen jelenséget okozhat például egy érzelmi stresszhelyzet: rossz hír, hirtelen ijedtség vagy éppen lelkesedést kiváltó esemény hatására beindul a stresszreakció, aminek részeként emelkedik a pulzus. Fizikai aktivitáskor, ha intenzívebben mozgunk, a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Minél intenzívebb a mozgás, annál inkább emelkedik a pulzus. 
Az időjárás is felpörgethet; a párás, meleg idő keményebb munkára készteti a szervezetet, hogy le tudja hűteni magát. Hirtelen testhelyzetváltozás, egy gyors felállás is megemelheti a pulzust. Bizonyos gyógyszerek és egyes drogok, mint az ecstasy és a kokain is rövid idő alatt felgyorsítják a pulzust. Hormonális változások, például terhesség vagy menopauza alatt is észlelhetők átmenetileg megemelkedett pulzusérték.
Lassú, tartós pulzusszám emelkedést okozhat a mozgásszegénység, ülő életmód, a nem megfelelő étrend, egyoldalú táplálkozás, helytelen diéta, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, vérnyomás problémák és hosszú távú droghasználat, bizonyos vényköteles gyógyszerek szedése is.  
Emelkedett pulzus esetén javasolt a kivizsgálás, hiszen számos egészségi ok, betegség is állhat a háttérben. „Okozhat emelkedést például a vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyűt vagy más, szívet érintő problémák, abnormális pajzsmirigy vagy komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei.” Az úgynevezett béta-blokkolók nem biztos, hogy megoldás nyújtanak, ráadásul asztmás rohamot is kiválthatnak, ezért nem ajánlott magunknak választani pulzust szabályozó szert – hangsúlyozta a szakorvos.

Online tanítják a stroke tüneteinek felismerését a Semmelweis Egyetem orvosai

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 10:08
Képünk illusztráció
Fotó: Jessica Bordeau / AFP/BSIP
Az ingyenes rendezvényre az intézmény honlapján lehet jelentkezni.
Online tanítanak a stroke tüneteinek felismeréséről orvosok július 22-én, szerdán, a Semmelweis Egészségnapon – közölte a Semmelweis Egyetem szombaton az MTI-vel. Az első gyanús jelre mentőt kell hívni a stroke betegekhez, hogy legyen esély a maradandó károsodás elkerülésére – írták, hangsúlyozva: mindezt nehezíti, hogy az esetek 80 százalékában nem jár fájdalommal az agyi vérellátásban bekövetkező zavar. A közlemény szerint a civilizációs ártalmak által befolyásolt népbetegségek közül a legtöbb maradandó károsodást a stroke okozza. Az egyetem arra is felhívta a figyelmet, hogy népbetegségek listáján a szívinfarktust követően az agyi infarktus, a stroke okozza a legtöbb halálesetet és ez vezeti a tartós rokkantságot okozó megbetegedések listáját is. Az ingyenes online rendezvényre az egyetem honlapján lehet jelentkezni – tudatta az intézmény.

Az eddig ismert legnagyobb németországi meteoritra bukkantak egy kertben

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 09:05

Fotó: Gabriele Heinlein / DLR
A ház tulajdonosa már 1989-ben megtalálta a követ a kertjében.
Az eddig ismert legnagyobb németországi meteoritra bukkantak egy kertben a baden-württembergi Blaubeurenben,
a 30,26 kilogrammos kő már évtizedek óta feküdt ott.

Tömege alapján ez a legnagyobb Németországban talált kőmeteorit Dieter Heinlein, a Német Légügyi és Űrkutató Központ (DLR) szakértője szerint. Az intézmény szerdán számolt be a meteoritról, amelyet tudományos szenzációnak nevezett. Már 1989-ben megtalálta a követ kertjében annak tulajdonosa.
Feltűnt neki a nagy súly és hogy sok vasat tartalmaz, a különleges szikla mégis érintetlenül maradt a telken 31 éven át.

A DLR szerint még a profik sem feltétlenül ismerték volna fel elsőre, hogy meteoritról van szó. Csak idén januárban jelentkezett a központban a férfi. Három különböző laboratóriumban végeztek anyagvizsgálatokat, amelyek eredményeként kiderült, hogy a kő valójában meteorit. A kutatók most azt szeretnék kideríteni, hogy mikor hullhatott a Földre. Ez akár már évszázadokkal ezelőtt megtörténhetett. Júliusban a Meteoritical Society nemzetközi szakértői szervezet is megerősítette, hogy valóban meteoritra bukkantak a németországi kertben. A kozmikus égitestet Blaubeuren városáról nevezték el. Az eddigi németországi rekordtartó a 17,25 kilogrammos Benthullen-meteorit volt.