Biztatóak az orosz vakcinateszt eredményei

Publikálás dátuma
2020.06.29. 14:07

Fotó: AFP/Sputnik
Nem észleltek mellékhatásokat az önkéntes katonákon.
Nem észleltek nem kívánt mellékhatásokat az orvosok azokon az önkéntes katonákon, akik részt vesznek az első orosz Covid-19-vakcina tesztelésén – közölte hétfőn a Krasznaja Zvezda, az orosz védelmi minisztérium hivatalos napilapja. Oleg Csihljajev, a Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő központi katonai kórház szakértője a lapnak elmondta, hogy mindeddig sem az június 18-án beoltott első, sem a június 23-án vakcinált második csoport egészségi állapotában nem észleltek a normától eltérő változást a rendszeres ellenőrzések, az önkéntesek közérzete jó. A felgyorsított hatású vakcina második komponensét a kísérlet részvevői három héttel az első oltás után kapják meg. 
A fertőzés megelőzését szolgáló vakcinát az orosz hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) közösen teszteli.
Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6719-cel 641 156-ra emelkedett a hétfőn közölt országos összesítés szerint. Ez a legalacsonyabb szám, amelyet április 29. óta kimutattak - akkor 5841 új esetet találtak. Ez 1,1 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 31,6 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2283-mal 228 560-ra nőtt. A halálozások száma 93-mal 9166-ra, a gyógyultaké pedig 4343-mal 403 430-ra emelkedett. Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma hétfőre 782-vel 220 853-ra, a halottaké 23-mal 3761-ra, a gyógyultaké pedig 1007-tel 148 102-re nőtt.
Az országban a járvány kezdete óta több mint 19,3 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 289 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 297 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
Szerző

Kigyulladt egy iparihulladék-lerakó Norilszk közelében

Publikálás dátuma
2020.06.29. 13:46
Képünk illusztráció
Fotó: Igor Onuchin / AFP/Sputnik
Ezúttal az a Nornickel cég nem érintett, amely egy hónapon belül két súlyos környezetszennyezésért is felelős.
Kigyulladt egy iparihulladék-telep a sarkkörön túli Norilszk közelében – közölte hétfőn az Interfax orosz hírügynökség. A Bajkál-2000 cég Norilszktól öt kilométerre lévő telepén mintegy ezen négyzetméteren kapott lángra szilárdhulladék, a tüzet sikerült lokalizálni. 
A Nornickel bánya- és fémipari vállalat közölte, hogy a hulladék nem tőle származik. A cég az elmúlt hetekben két alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben. Szombaton a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti. A bányavállalat elismerte, hogy durván megsértette a környezetvédelmi előírásokat, de azt állította, hogy a vizet előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait mindenesetre felfüggesztette.
Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el.
A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen.
A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj ömlött ki.
Szerző
Témák
Norilszk

Trump megosztott egy rasszista videót Twitteren, majd gyorsan törölte

Publikálás dátuma
2020.06.29. 12:32

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A Fehér Ház szerint az amerikai elnöknek nem tűnt fel, mi hangzik el a felvételen.
Donald Trump amerikai elnök megosztott a Twitter-oldalán vasárnap egy videót, amelyen egyik támogatója „a fehérek hatalmát” élteti kiabálva, majd törölte a megosztást. A Fehér Ház úgy magyarázta a történteket, hogy az elnöknek nem tűnt fel, mi hangzik el a felvételen. Az AP hírügynökség szerint a videót egy népszámlálási célból nyilvántartott floridai nyugdíjasközösség, a The Villages területén vették fel. Ez egy viszonylag nagy lakóövezet, ahova szinte csak idősebbek költözhetnek. A felvételen Trumpot támogatók és velük szemben, őt ellenzők tüntetése látható. Egy golfautón közlekedő férfi Trump-párti feliratokat és zászlókat mutogat, és azt kiabálja, hogy „fehér hatalom”. A Trump-ellenesek pedig szidják az elnök támogatóit, jelszavaik: náci, rasszista.
„Köszönet a The Villages nagyszerű lakosainak”

– írta Donald Trump a megosztott videóhoz.

Tim Scott, a washingtoni szenátus egyetlen fekete bőrű republikánus párti tagja így reagált a CNN hírtévé egyik műsorában:
„nem kérdés, hogy az elnöknek nem lett volna szabad megosztania a videót. Szerintem nincs rá mentsége, hogy megtette.”

Sherrilyn Ifill, az NAACP rasszizmusellenes szervezet jogvédő és oktatási alapjának elnöke a CBS tévének azt mondta: nem az a lényeges, hogy az elnök törölte profiljáról a videót, hanem az, hogy kedve támadt megosztani. Elítélte Trumpot Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje is.
„A nemzet lelkéért folytatott küzdelem kellős közepén vagyunk, az elnök pedig pártját fogja az egyik oldalnak. De ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy győzni fogunk!”

– közölte Biden.

Az elnök nem sokkal később törölte a posztját. A Fehér Ház szóvivője pedig így magyarázta a történteket:
„Trump elnök nagy rajongója a The Villages közösségnek, de nem hallotta, mi hangzik el a felvételen. Azt viszont látta, hogy mennyire lelkes sok rajongója."

Arra a kérdésre nem válaszolt a Fehér Ház, hogy az elnök elítéli-e a rasszista szavakat – írta az AP. Az elmúlt hetekben országos tüntetéshullám tört ki az Egyesült Államokban a rendőri túlkapások és a rasszizmus ellen. A megmozdulások kiváltó oka egy 46 éves fekete férfi, George Floyd halála volt. Floyd május 25-én Minneapolisban vesztette életét, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte, és egyikük majdnem 9 percig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször jelezte: nem kap levegőt, és az utolsó percekben nem mozdult, és pulzusa sem volt már.
Szerző