Koronavírus: egy órával később kezdenek az iskolák, ha a fővároson múlik

Publikálás dátuma
2020.06.29. 16:52

Fotó: Béres Márton / Népszava
A diákokkal kitömött metrókat, villamosokat, buszokat tenné szellősebbé Budapest vezetése, így akadályozva a kórokozó terjedését.
A reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák  (zömük a közép- és felsőoktatásban tanul), így annak érdekében, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben, a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára, írja a 444.hu. A BKK úgy számol, a lépcsőzetes kezdés esetén a járműveken 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, a gyakorlatba való átültetésről még további egyeztetésekre hívják az intézményvezetőket, illetve a munkáltatókkal is hasonló megbeszélést szerveznek, hogy ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén lehetséges legyen a csúsztatott munkakezdés.
Szerző

Az ügyészség úgy érezte vizsgálnia kell, visszaéltek-e Tatár-Kis Péter aláírásával a Handó Tündének hálálkodó levélen

Publikálás dátuma
2020.06.29. 16:46
Tatár-Kis Péter
Fotó: birosag.hu
A kérdés az, hogy saját magát tagadta-e meg a Fővárosi Törvényszék elnöke vagy valaki odahamisította az aláírását az iratra?
Feljelentésként értékelte Polt Péter a Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter aláírási ügyében feltett kérdést, és azt a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbítja – tartalmazza legfőbb ügyész hétfői levele, amelyben Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselőnek válaszol. Az ügyészségi honlapon közzétett dokumentumban Polt Péter szűkszavúan csak annyit tesz hozzá mindehhez, hogy „a feljelentés elbírálásáról az eljáró nyomozó főügyészség ad tájékoztatást”. Az ellenzéki politikus még június 12-én fordult írásban Polt Péterhez, azt tudakolva:
„Tatár-Kis Péter aláírta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) éléről leköszönő Handó Tündének zavarba ejtően hálálkodó levelet vagy aláírása másmilyen módon került oda?”

Vadai Ágnes a kérdéséhez az Index 2020. június 8-án megjelent „A Groupama Arénában kihangosítva tagadta le a Handó Tündének hálálkodó levél aláírását a Fővárosi Törvényszék elnöke” cikkét idézte, amely szerint Dr. Tatár-Kis Péter nem írta alá a kommunista időket idéző köszönőlevelet: Ugyanakkor a Népszava is megírta a történetet, amikor Groupama Arénában aznap megtartott összbírói értekezlet többsége Tatár-Kis Pétert támogatta  a törvényszék elnöki posztjára pályázók közül. Mint arról beszámoltunk, tavaly nyáron Handó Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát, Tatár-Kist, a Balassagyarmati Törvényszék elnökét bízta meg egy év határozott időre az FT vezetésével. Tatár-Kis ezt azzal „hálálta meg”, hogy az Arénában mondott beszédében letagadta, hogy aláírta volna azt a tavaly év végi levelet, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott Handónak. Tatár-Kis azt állította, a levelet nem látta, nem írta alá, s amikor az készült, Stockholmban volt képzésen. Bírósági forrásunk szerint Tatár-Kis vagy nem mondott igazat a bírói fórum előtt, vagy etikai vétséget követett el, hogy több mint fél éve nem jelezte, nevét helyette valaki odahamisította az iratra.  A DK képviselője minderről azt írta: „Aprócska bökkenő azonban, hogy Tatár-Kis eddig semmilyen módon nem jelezte, hogy súlyos jogsértést, bűncselekményt észlelt a nagy nyilvánosságot kapott ügyben, magyarán több mint fél éve nem kívánt bejelentést tenni azért, mert állítása értelmében a nevét helyette valaki odahamisította az iratra.”
„Akkor én jelzem Dr. Tatár-Kis Péter helyett”

– fejezte be levelét Vadai Ágnes.

Szerző

Nyugodtan kortyolja a csapvizet, a 32 gyógyszerszármazék nem számít

Publikálás dátuma
2020.06.29. 16:17

Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP / AFP
Hormonszármazékokat elvétve sem találni abban a vízben, amit a budapestiek isznak.
Úgy tartják, hogy a magyar ivóvíz jó minőségű, ezzel szemben egy kutatás 32 gyógyszer maradványát találták meg a budapesti ivóvízben, írja az atv.hu. Kondor Attila, a vizsgálat vezetője az ATV Start műsorában elmondta, hogy azt vizsgálták, hogy a Dunában illetve a parti szűrésű vizekben milyen gyógyszerszármazékok találhatóak. Azonban szerinte mindenki ihatja nyugodtan a csapvizet, hiszen azok a vizek, ahonnan a most vizsgált minták származnak, nem jutnak el közvetlenül a fogyasztókhoz, még további szűréseken, tisztításokon esnek át. Ráadásul ezek a gyógyszermaradványok az emberre nem jelentenek veszélyt, de a vízfelszíni élőlényekre igen. Ennek ellenére az állandó vizsgálat azért szükséges, mert vannak olyan gyógyszercsoportok, amelyek nagyobb mennyiségben veszélyt jelenthetnek, pláne ha nem változik a társadalom gyógyszerfogyasztási szokása.
Szerző
Frissítve: 2020.06.29. 16:19