Előfizetés

Kásler szeretné, de hát nem megy, úgyhogy a szociális dolgozók már tuti nem kapnak pluszpénzt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 18:19
Kásler Miklós
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Megnyugtató „miniszteri percek” a Facebookon: folyamatosan napirenden van a bérek emelése, csak nem mindenkinek jut a jóból.
Két évszázad: különös próbatételek, természeti katasztrófák, háborúk és forradalmak döntöttek az egészségügy elismerése mellett – hétfőn ezzel a történelmi távlattal indokolta Facebook-oldalán Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, hogy milyen mércével mérték az anyagiakat a koronavírus-járványban. Az úgynevezett első járványügyi hullám idején a kormányzati első vonalból lényegében kivont politikus „Miniszteri percek” címmel saját magával készíttet interjúsorozatot a közösségi oldalon. Ennek hetedik részében az egyszeri bruttó 500 ezer forintos jutalmazásból kimaradt szociális dolgozókkal kapcsolatban azt mondta: „Ugyanilyen nagyra becsülöm a szociális ágazat teljesítményét is, ők más körülmények között, de ugyanazt a szemléletet képviselték, a rászorulókon való segítést, az emberi együttérzést, és ez plusz feladatokat rótt rájuk is”. Kásler Miklós megmagyarázta, hogy szerinte  miért nem kapnak pénzt a szociális dolgozók:
„A kiegészítő jövedelmek esetében, bizonyos differenciálásra szükség volt, hiszen bármennyire szeretné a kormány, és személy szerint én is, hogy mindenkinek a jövedelmét emeljük meg, ezt csak a gazdasági lehetőségek határáig tudjuk megtenni.”

– Ugyanakkor viszont – ugyanúgy, ahogy az egészségügyben – a szociális ágazatban is folyamatosan napirenden van a bérek emelése, amelynek számos lépése már megtörtént az eddigiekben – fűzte hozzá a miniszter. Ahogy a Népszava megírta most csütörtökön, július 2-án a magyar egészségügy napja alkalmából a szociális dolgozók arra kérik az egészségügyi munkavállalókat, hogy – hozzájuk hasonlóan – ebédidőben ne ebédeljenek, ezzel az „éhségsztrájkkal” hívják fel közösen a figyelmet arra, hogy a szociális szférának is jár az egyszeri bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítés. Ezzel az akcióval a szakszervezetek és az ellenzéki pártok is egyetértenek.

Koronavírus: egy órával később kezdenek az iskolák, ha a fővároson múlik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 16:52

Fotó: Béres Márton / Népszava
A diákokkal kitömött metrókat, villamosokat, buszokat tenné szellősebbé Budapest vezetése, így akadályozva a kórokozó terjedését.
A reggel 7 és 8 közötti csúcsforgalom idején a közösségi közlekedésben utazók egyharmada diák  (zömük a közép- és felsőoktatásban tanul), így annak érdekében, hogy ősztől se alakulhasson ki zsúfoltság a közösségi közlekedésben, a BKK és a budapesti városvezetés azt javasolja az oktatási intézményeknek, hogy csúsztassák el a reggeli kezdést 9 órára, írja a 444.hu. A BKK úgy számol, a lépcsőzetes kezdés esetén a járműveken 20 százalékkal lehetne csökkenteni az utasszámot
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, a gyakorlatba való átültetésről még további egyeztetésekre hívják az intézményvezetőket, illetve a munkáltatókkal is hasonló megbeszélést szerveznek, hogy ahol a termelést ez nem befolyásolja, szintén lehetséges legyen a csúsztatott munkakezdés.

Az ügyészség úgy érezte vizsgálnia kell, visszaéltek-e Tatár-Kis Péter aláírásával a Handó Tündének hálálkodó levélen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.29. 16:46
Tatár-Kis Péter
Fotó: birosag.hu
A kérdés az, hogy saját magát tagadta-e meg a Fővárosi Törvényszék elnöke vagy valaki odahamisította az aláírását az iratra?
Feljelentésként értékelte Polt Péter a Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter aláírási ügyében feltett kérdést, és azt a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbítja – tartalmazza legfőbb ügyész hétfői levele, amelyben Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselőnek válaszol. Az ügyészségi honlapon közzétett dokumentumban Polt Péter szűkszavúan csak annyit tesz hozzá mindehhez, hogy „a feljelentés elbírálásáról az eljáró nyomozó főügyészség ad tájékoztatást”. Az ellenzéki politikus még június 12-én fordult írásban Polt Péterhez, azt tudakolva:
„Tatár-Kis Péter aláírta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) éléről leköszönő Handó Tündének zavarba ejtően hálálkodó levelet vagy aláírása másmilyen módon került oda?”

Vadai Ágnes a kérdéséhez az Index 2020. június 8-án megjelent „A Groupama Arénában kihangosítva tagadta le a Handó Tündének hálálkodó levél aláírását a Fővárosi Törvényszék elnöke” cikkét idézte, amely szerint Dr. Tatár-Kis Péter nem írta alá a kommunista időket idéző köszönőlevelet: Ugyanakkor a Népszava is megírta a történetet, amikor Groupama Arénában aznap megtartott összbírói értekezlet többsége Tatár-Kis Pétert támogatta  a törvényszék elnöki posztjára pályázók közül. Mint arról beszámoltunk, tavaly nyáron Handó Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár sógorát, Tatár-Kist, a Balassagyarmati Törvényszék elnökét bízta meg egy év határozott időre az FT vezetésével. Tatár-Kis ezt azzal „hálálta meg”, hogy az Arénában mondott beszédében letagadta, hogy aláírta volna azt a tavaly év végi levelet, amelyben 24 bírósági vezető hálálkodott Handónak. Tatár-Kis azt állította, a levelet nem látta, nem írta alá, s amikor az készült, Stockholmban volt képzésen. Bírósági forrásunk szerint Tatár-Kis vagy nem mondott igazat a bírói fórum előtt, vagy etikai vétséget követett el, hogy több mint fél éve nem jelezte, nevét helyette valaki odahamisította az iratra.  A DK képviselője minderről azt írta: „Aprócska bökkenő azonban, hogy Tatár-Kis eddig semmilyen módon nem jelezte, hogy súlyos jogsértést, bűncselekményt észlelt a nagy nyilvánosságot kapott ügyben, magyarán több mint fél éve nem kívánt bejelentést tenni azért, mert állítása értelmében a nevét helyette valaki odahamisította az iratra.”
„Akkor én jelzem Dr. Tatár-Kis Péter helyett”

– fejezte be levelét Vadai Ágnes.