Háromszor gyorsabban melegszik a Déli-sark, mint a világ többi része

Publikálás dátuma
2020.06.30. 15:52

Fotó: Delta Images/Cultura Creative / AFP
30 év alatt itt 1,8 Celsius-fokot nőtt az átlaghőmérséklet, míg globálisan 0,5-0,6 Celsius-fokos az emelkedés mértéke.
A világ többi részénél háromszor gyorsabban melegedett a Déli-sark a 2018-at megelőző 30 évben. 2018-ban jegyezték fel a legmelegebb évet a térségben – írták a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban az új-zélandi Victoria Egyetem kutatói.
Az Antarktisz 20 meteorológiai állomásának adatait elemezve kimutatták, hogy a Déli-sark hétszer gyorsabban melegszik, mint a kontinens általában. A Déli-sarkon a hőmérsékletek általában mínusz 50 és mínusz 20 Celsius-fok közöttiek. 30 év alatt, 2018-ig az átlaghőmérsékelt 1,8 Celsius-fokkal nőtt. Globálisan ezen idő alatt 0,5-0,6 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. 
"Úgy tűnt, hogy a Déli-sark izolálódott attól, ami a világ többi részén történt. Ám hirtelen gyors melegedésbe kezdett, ami az egyik legerőteljesebb a bolygón" – mondta Kyle Clem klímakutató.
Clem és kollégái meg akarták tudni, hogy miért kezdődött gyors melegedés a jeges kontinensen az 1970-80-as évek lehűlési periódusa után, és hogy ez egy természetes változékonyság vagy az emberi ipari tevékenység okozta globális felmelegedés szélesebb trendjének része. A kutatók arra jutottak, hogy mindkettő.
A Déli-sark melegedése részben összefügg a Csendes-óceán trópusi nyugati részének növekvő hőmérsékleteivel, amelyeket az Antarktiszi-félszigetnél lévő Weddel-tenger jeges vizeiben a ciklonok délre hajtanak. De ez a rendszer, amely egy több évtizedes természetes folyamat része csak a melegedési folyamat egy részére ad magyarázatot. A többi oka az ember okozta klímaváltozás - vélik a kutatók.
"A végeredmény egy masszív felmelegedés"

– mondta Clem.

Nehéz pontosan meghatározni, ebben melyik tényező mekkora szerepet játszik. A déli-sarki hőmérséklet-feljegyzések mintegy 60 évesek, és a térség klímáját alig ismerik a kutatók, akik tudatában vannak annak, hogy a csendes-óceáni időjárási rendszerek hatással lehetnek az Antarktisz nyugati részére és az Antarktisz-félszigetre, ahol az emelkedő levegő- és vízhőmérséklet a jég olvadását idézi elő.
"Nem is annyira izolált a bolygó egy olyan területe, amelyről úgy tartottuk, hogy izolált" – mondta Alexandra Isern, az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány antarktiszi kutatásainak vezetője. "A hőmérséklet-változások igen szembeötlőek, de azért még átkozottul hideg van" – tette hozzá Julienne Stroeve professzor, az amerikai Hó- és Jégkutatóközpont kutatója. "Eddig a hőmérséklet-változások még nem voltak olyan jelentősek, hogy tömeges jégveszteséget idézzenek elő az Antarktisz belsejében" – mondta.
Szerző

Helyrehozta a szikaszarvasok emésztését a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.06.29. 11:35

Fotó: Naoki Maeda/The Yomiuri Shimbun / AFP
Nem tömik a turisták a kérődző állatokat a nyugat-japán Nara Parkban.
Helyreállt az emésztésük a híres szikaszarvasoknak a nyugat-japán Nara Parkban, mivel a koronavírus-járvány miatt távolmaradó turisták immár hónapok óta nem etetik túl csemegével a kérődzőket. 
Az Aszahi Sinbun című japán lap szerint a közparkba érkező diák- és turistacsoportok előszeretettel etetik az állatokat a helyben vásárolható „szarvaskeksszel” (sika-szembei). A túl sok rizses csemegétől azonban a szarvasok annyira szomjasak lesznek, hogy akár túl sok vizet is isznak, aminek akár komoly hasmenés is lehet a következménye.
A járvány miatt nincsenek látogatók, a szarvasok nem kapnak nassolnivalót, így végre normális lett a bélműködésük. 
A Vakakusza-hegy lábánál elterülő Nara Parkban több mint ezer szikaszarvas bóklászik szabadon. Az állatokat élő nemzeti természeti kincsként tartják számon.
Szerző

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol magánbirtokot Új-Dél-Wales

Publikálás dátuma
2020.06.29. 11:00

Fotó: JOSHUA J SMITH / AFP
Több mint 25 veszélyeztetett faj otthona az 1534 négyzetkilométeres, Narriearra nevű terület.
Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére – írta a BBC hírportálja. Az ausztrál állam északnyugati részén vásárolta meg a kormány az 1534 négyzetkilométeres, Narriearra nevű területet, amely a legnagyobb, környezetvédelmi célú magánbirtok-vásárlás fennállása óta. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. A környezetvédő szervezetek üdvözölték a döntést.
Az új nemzeti park ártéri mezőket, vizenyős részeket, valamint olyan tájakat tartalmaz, „amelyek jelenleg nem találhatók egyik új-dél-walesi nemzeti parkban sem” – idézte a BBC hírügynökség Matt Kean környezetvédelmi minisztert. A Queenslanddel határos terület, amely nagyjából egy évszázadon át az O'Connor család birtokában állt, több mint 25 veszélyeztetett faj – köztük a lápi létrafarkú – otthona.
Szerző