Karácsony Gergely;fakivágás;Hajógyári-sziget;gátépítés;

2020-06-30 12:10:29

Üzent a kormánynak Karácsony: nem lesz tömeges fairtás a Hajógyári-szigeten

A főpolgármester a Népszava cikke nyomán tette egyértelművé, megvédi a sziget zöldjét.

„A Városliget, a Római-part és ferencvárosi kiserdő után újabb fővárosi zöldterületet kell megvédenünk az átgondolatlan pusztítástól. Meg fogjuk védeni a Hajógyári-sziget zöldjét Kiss László polgármesterrel közösen. Olyan beruházáshoz, amely a kormányhivatal tervei szerint is 1000 fa kivágásával, a zöldfelület megcsonkolásával járhat, sem a főváros, sem a kerület polgármestere nem járul hozzá.” - írta Facebook-oldalán kedden délelőtt Karácsony Gergely. 

A főpolgármester azután nyilatkozott így, hogy a Népszava megírta: Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten. Olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól - ám ehhez rengeteg fát kellene kiirtaniuk.

A lapunk birtokába kerülő hatástanulmány szerint a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. 

Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet.

A nyilvánosságra hozott terv kapcsán Karácsony arra is emlékeztetett: Hajógyári-szigeten a közpark fővárosi tulajdon, van tulajdona a III. kerületi önkormányzatnak, az államnak és magánszemélyeknek is. „Bármilyen beruházás csakis az érintettek bevonásával történhet, és mi a zöldfelület megóvását tartjuk szem előtt. A Hajógyári szigeten semmiféle beruházás nem járhat a zöldfelület indokolatlan pusztításával. És pont.”