Visszakapott lélekkel a politikai centrumban látja önmagát a Jobbik, és erről már papír is van

Publikálás dátuma
2020.06.30. 18:29

Fotó: Jani Martin / Népszava
A párt új elvi nyilatkozata szerint céljuk, hogy a magyar demokráciát és a jogállamot más politikai erőkkel együtt állítsák vissza.
Magyarország egyetlen valódi néppártja, amely büszkén vállalja, hogy nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép, szociálisan érzékeny néppárt – tömörítette egybe a Jobbik kedden közzétett elvi nyilatkozata. A párt által maga elé tűzött célokat összegző elvi nyilatkozatot fogadtak el és írtak alá kedden Budapesten a Jobbik elnökségének és frakciójának tagjai, valamint regionális igazgatói. A dokumentum a felsoroláson túl, még tovább bővítette a párt önmeghatározását:  „A Jobbik olyan európai párt, amely hisz abban, hogy Magyarország több mint ezer éve Európát és a kereszténységet választotta, és a jövője is Európában lesz".    – A párt eszmei előképének tekinti az Európai Unió keresztény alapító atyáit – olvasható a nyilatkozatban, amelyet Brenner Koloman, a dokumentumot megalkotó és ismertető stratégiai tanács vezetője „a néppártosodási folyamat megkoronázásaként” említett.
„Jakab Péter pártelnök "visszaadta a Jobbik lelkét"

– mondta Brenner Kolomann.

A politikus ezzel a később a Jobbikból is távozott korábbi elnöknek, Vona Gábornak egy 2016-os Facebook-esszéjére utalhatott, amelyben akkor a néppártosodási folyamat elindításával összefüggésben arról írt:
„Mert a helyzet az, hogy a Jobbik lelkét, amelyet 2006 után az én vezetésemmel adtunk ennek a közösségnek, most az én vezetésemmel vettük el. Igen. Ez történt.”

Jakab Péter pártelnök és frakcióvezető szerint „nem csupán lezárult, de a tavaly őszi önkormányzati választáson már sikeresen is vizsgázott a Jobbik néppártosodása.  Kiemelte:
„A párt „megérkezett a politikai centrumba, a szabadság és a gyarapodás lehetőségét kínálja minden tisztességes magyar embernek, kiváltképpen azoknak, akik ezt az elmúlt három évtizedben nem kapták meg.”

A Jobbik megjelölte a fő célját is. Eszerint a párt „saját értékeit szilárdan követő, önálló politikai mozgalom, ugyanakkor hajlandó együttműködni más politikai erőkkel olyan ügyekben, amelyek egybeesnek a párt támogatóinak céljaival, hogy a magyar demokráciát és jogállamot együtt állítsuk helyre”.    A nyilatkozat a célok között említi az erős,  jóléti Magyarország megteremtését, egyenlő esély biztosítását a nemzet minden tagjának, a szabad vállalkozáson és teljesítményen alakuló társadalom építését, a biztonság garantálását a korrupció felszámolása és a bűnözés társadalmi okainak megszüntetése révén.
Szerző

Össztűz zúdult a kormány új menedékjogi eljárására

Publikálás dátuma
2020.06.30. 18:27

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
Az ENSZ menekültügyi szervezete és az Európai Bizottság is elítélően nyilatkozott a tranzitzónák bezárása után hozott menedékjogi előírásokról.
– A menekültkérelmek külföldi nagykövetségeken történő benyújtása hasznos kiegészítő intézkedés lehet, de nem helyettesítheti a tagállamoknak azon kötelezettségét, hogy a nemzetközi védelemért folyamodó személyek számára a területükön biztosítsák a kérelem beadását – fejtette ki lapunk kérdésére Adalbert Jahnz bizottsági szóvivő kedden.
Mint lapunk korábban beszámolt róla, a menedékkérőknek ezentúl a magyar külképviseleteken kell jelezniük, hogy Magyarországon szeretnének menedékjogot kérvényezni. Egy rendelet értelmében erre csak a belgrádi és a kijevi nagykövetséget lehet felhasználni. A kormány és a fideszes többségű parlament azután döntött így, hogy az EU Bírósága jogellenesnek ítélte a tranzitzónák működését, ahol addig a menekültkérelmeket kellett benyújtani. A bíróság már azt is a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés korlátozásának ítélte, hogy a kérvényeket csak a tranzitzónákban lehetett beadni. Ez jól jelzi, hogyan döntene a nagykövetségek kizárólagos kijelöléséről. Az Európai Bizottság egyelőre elemzi a tranzitzónák felszámolásáról szóló jogszabály és a veszélyhelyzet megszüntetéséről hozott törvény menedékkérőkre vonatkozó előírásait. De azt már most világossá tette, hogy aggasztónak tartja a rendelkezéseket, mivel azok „meggátolhatják a menekültügyi eljáráshoz való hatékony hozzáférést” – érvelt a szóvivő. Az uniós jog értelmében menekültstátuszért a célország területén, a határain és ha vannak, akkor a tranzitzónákban lehet folyamodni. A nagykövetségek pótlólagos, de nem kizárólagos helyszínek lehetnek a kérvény benyújtására. Ha az Európai Bizottság megállapítja, hogy a magyar jogszabály uniós jogot sért, akkor kötelezettségszegési eljárást indíthat. Ha úgy dönt, hogy a jogellenes állapot sürgős megszüntetésére van szükség, akkor felkérheti az Európai Bíróságot, hogy hozzon a törvényt vagy a rendeletet ideiglenesen felfüggesztő végzést addig is, amíg meg nem születik az ítélete. Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete is aggasztónak nevezte a tranzitzónákat felváltó új, menekültügyi jogszabályokat. Közleményük szerint az új jogszabályok szinte lehetetlenné teszik a magyar menekültügyi eljárást a háborúk, üldöztetés elől menekülők számára. AZ UNHCR szerint ezek az előírások megsérthetik az 1951-es Menekültügyi Egyezményt, illetve számos más olyan nemzetközi és regionális jogi egyezményt, amelyet Magyarország is aláírt. Gilian Triggs, az UNHCR menekültek védelméért felelős helyettes főbiztosa közleményében arra szólította fel a magyar kormányt: mielőbb kezdeményezze a jogszabály visszavonását, „és vizsgálja felül a menekültügyi rendszerét, hozza azt összhangba a nemzetközi menekült- és emberi jogi jogszabályokkal, valamint az európai uniós joggal.”

Ismét kánikula és extrém UV-sugárzás várható szerdán

Publikálás dátuma
2020.06.30. 18:05

Fotó: Shutterstock
Hőség, zivatarveszély és felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést.
Szerdán ismét kánikula várható, extrém lesz az UV-sugárzás, és több megyében zivatarra, felhőszakadás is lehet számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a középhőmérséklet, főként az ország déli felén, elérheti a 25-26 Celsius-fokot. A hőség veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az országos előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 13-19 fok lesz. Napközben 29-34 fokig melegszik a levegő. Felhívták a figyelmet arra is, hogy szerdán a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,3-as (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Napközben, 11 és 15 óra között, lehetőség szerint el kell kerülni a napozást. A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy késő délutántól előbb az Alpokalja térségében, majd később a Dunántúlon helyenként máshol is kialakulhatnak zivatarok, amelyek között egy-egy hevesebb is lehet. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, viharos széllökések, valamint nagyobb méretű jégeső is kísérheti. Zivatarveszély miatt Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. 
Szerző