Előfizetés

Több száz tüntetőt vett őrizetbe a hongkongi rendőrség a frissen elfogadott nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.01. 16:40

Fotó: DALE DE LA REY / AFP
A Hongkong autonómiáját veszélyeztető törvényt csak kedden fogadta el a kínai parlament, de már ez alapján vittek be tiltakozókat.
Több mint háromszáz tiltakozót gyűjtöttek be a hongkongi rendőrök, alig egy nappal azután hogy Kínában elfogadták az úgynevezett „nemzetbiztonsági törvényt - írja honlapján a BBC.

Pórázt tenne Peking a túl önálló Hongkongra

A Peking által bevezetett szabályozás bünteti a felforgató, széthúzást erősítő tevékenységet, és ezzel komolyan korlátozhatja Hongkong autonómiáját: példa lehet rá az is, hogy
egy tüntetőt szerdán azért vittek el, később pedig gyanúsítottak meg a rendőrök, mert Hongkong függetlenségét éltető zászlóval vonult az utcára.

Mint arról egy korábbi demonstráció kapcsán is írtunk, a szóban forgó jogszabály ezenfelül lehetővé tenné a központi kormánynak, hogy saját rendfenntartó szerveket hozzon létre városállamban, amelyeken keresztül akár közvetlenül is felléphetnek a helyi ellenzékkel szemben. 
A szerdai tüntetés után – mely során egy rendőrt is megkéseltek – a végül kilenc embert gyanúsítottak meg az épp csak elfogadott nemzetbiztonsági törvény megsértésével. A rohamrendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a tüntetők ezrei ellen. Kína tudatosan időzítette a törvény elfogadtatását, hiszen a korábbi brit koronagyarmat Hongkong pont 23 évvel ezelőtt, 1997. június 30-án került Kína fennhatósága alá, mint különleges közigazgatási övezet. A brit-kínai államközi megegyezés során Peking garantálta, hogy az „egy ország-két rendszer”elve alapján egy ötven évig nem korlátozza Hongkong viszonylagos önállóságát. A kínai hatóságok ugyanakkor egyre több befolyást igyekeztek szerezni az autonóm övezetben: példa erre a hongkongi kiadatási törvény bevezetésére tett kísérlet is, ami csak a fél évig tartó, százezreket megmozgató tüntetéssorozat hatására bukott el.

Hosszú távra tervez Orban

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.07.01. 16:33

Fotó: gov.ro
A román kormány szerdán mutatta be tíz évre szóló gazdasági programját.
A több mint százmilliárd eurós, a gazdaság járvány utáni újraindítására vonatkozó tervét Klaus Iohannis államfő jelenlétében ismertette a kormányfő. Orban gigantikus projektje a saját költségvetési források mellett számol azzal a Romániának szánt 33 milliárd eurós helyreállítási alappal is, amelyet az egyelőre még el nem fogadott uniós helyreállítási keretből kaphat az ország. Húsz prioritási területet határoz meg a tervezet, amelyekhez konkrét összegeket rendel. Az Európai Unió legfejletlenebb közlekedési infrastruktúrájával rendelkező Románia esetében nem meglepő, hogy legnagyobb összeget a közlekedésfejlesztésre szánják – 60,5 milliárd eurót. A már folyamatban lévő autópálya projektekre, ami 407,3 km sztráda és gyorsforgalmi utat jelent, 4,3 milliárd eurót, 3000 kilométer sztráda és gyorsforgalmi út kiépítésére 2020 – 2030 között pedig 31 milliárdot különít el a terv. Mindez csak annak fényében „érdekes”, hogy a 2004 óta épülő észak-erdélyi 406 km-es autópályából mindeddig összesen 137 km épült meg, amiből csupán 75 km van Erdélyben, 62 km pedig a Bukarest-Ploiesti szakaszon. Ha Ludovic Orbannak sikerül 10 év alatt minden eddigi tervezett, de papíron maradt pályát megépítenie, akkor történelmet írna. Többek között ezért is igen kampányízű Orbanék gazdaságfejlesztési terve. Romániában ugyanis választási év van, szeptember végén rendezik a járvány miatt június elejéről elhalasztott helyhatósági választást, novemberben pedig a parlamentit. Ludovic Orban és Klaus Johannis államfő pártja, a konzervatív jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelenleg kisebbségben kormányoz, miután tavaly novemberben bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a szociáldemokrata Dancila-kabinetet. A kormánybuktatáshoz szereztek parlamenti támogatást, a kormányzáshoz azonban senki sem társult be. A PNL a tavaly év végi elnökválasztásnak és Johannis támogatottságának köszönhetően szárnyalt, januárban még 47 százalékon állt, nem véletlen, hogy mind Orban, mind Johannis mindent megtett egy előrehozott választás kierőszakolásáért. Ez azonban nem sikerült, a kormányzási bakik és a koronavírus következtében 30 százalékra esett vissza támogatottságuk, ami félév óta először az elmúlt napok méréseiben mutatott enyhe emelkedést. A PNL-nek és Orbannak jelenleg nincs esélye koalíciós partner nélkül kormányt alakítani, a baloldali ellenzéki pártok esetleges összefogása esetén el is veszítheti elsőségét. A precedens nélküli gigantikus fejlesztési terv, a vállalkozások gyors anyagi megsegélyezése sokat javíthat Ludovic Orban és pártja esélyein.

Brazília korlátozza a külföldiek beutazását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.01. 15:51

Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP
A tranzitutasok a reptéren kell maradjanak, a turisták be sem léphetnek egy hónapig az országba.
Brazília korlátozza a külföldi állampolgárok beutazását a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében, a rendelkezés 30 napig érvényes - derült ki helyi idő szerint kedd este a brazil kormányzati közlönyből, melyet az MTI szerint. A rendelkezés alól mentesülnek a tartózkodási, illetve munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint azok, akiknek a házastársa vagy a gyereke brazil állampolgár. A rendelkezés nem vonatkozik továbbá a tranzitutasokra sem, ám megtiltja számukra a repülőtér tranzitzónájának elhagyását.
Kivételt jelentenek a szárazföldön érkező venezuelai állampolgárok, és a rendelkezés nem érinti az áruszállítást sem. Brazíliában van a világon a második legtöbb vírusfertőzött és halálos áldozat az Egyesült Államok után. 
A latin-amerikai ország egészségügyi minisztériumának adatai szerint eddig 1,4 millióan fertőződtek meg a vírussal, és 59 594 ember halt bele a betegségbe. Jair Bolsonaro brazil elnök ugyanakkor június közepén- amikor közel 42 ezer halottat tartottak nyilván – még mindig arról beszélt, hogy a járványügyi adatokat felnagyítják, a koronavírus csak egy kisebb influenza. Híveit pedig arra biztatta: találják meg a módját, hogy bejussanak” kórházakba, és vegyék videóra, hogy az intenzív osztályok ágyain fekszenek-e betegek vagy sem, hogy a rendőrség és a brazil állambiztonsági szervek nyomozást indíthassanak az adatok felnagyítása ügyében.