index;Vaszily Miklós;

2020-07-02 10:16:01

Vaszily nem akar második Origót csinálni az Indexből, a puha befolyásolás lehet a cél

Átalakítás márpedig lesz, részben a járvány következtében előállt helyzetre hivatkozva.

Vaszily Miklós váltig állítja, neki aztán semmi köze az Indexben kialakult feszültséghez - emlékeztetőül: miután bevásárolta magát az Index felülteit értékesítő Indamediába, hirtelen egy külsős tanácsadó (Gerényi Gábor, egykori ősindexes) által jegyzett átalakítási tervet próbált az igazgatóság lenyomni a szerkesztőség torkán. (A testületi többséget az indamédiások adják.) A főszerkesztő protestált, ekkor kitették az igazgatóságból, a vezérigazgató pedig lemondott. (Erről itt olvashat bővebben.)

Vaszily Miklós Indaméida-tulajdonos mégis azt nyilatkozta a 444.hu-nak, hogy csak a stratégia megalkotásában van szerepe, a cég regionális terjeszkedéséről szóló döntésekben vesz részt. Arról sem volt tudomása, illetve állítása szerint a 444.hu-tól tudta meg, hogy az Indamedia leszerződött Gerényivel. Állítása szerint nincs jelen az Indamedia működésében, azt Ziegler Gábor vezeti, még kevésbé az Indexében, és szerződéseket sem ír alá. Tagadta, hogy politikai megbízásból vásárolt volna részesedést az Indamediában, és azt mondta: nem várható változás a cég tulajdonosi szerkezetében. Állítja, hogy nincs szándék az Index irányultságának megváltoztatására, és nem szeretne második origót csinálni a lapból. Igaz, azt sem aakarja, hogy az Index átsodródjon a túloldalra, és harciaskodjon.

Viszont a jelek szerint az Indexet mégis formálják, hiszen Vaszily azt mondta: a járvány miatt kialakult helyzetben a cég nem biztos, hogy el tud kerülni valamilyen szintű átalakítást vagy racionalizálást. "Ha a szerkesztőségnek nem tetszett Gerényi terve, remélhetőleg egy másik terv tetszeni fog" - mondta az Indamedia-tulajdonos, aki szerint tehát nem tettek le az Index valamilyen módon történő átalakításáról.

Mindenesetre a 444.hu szerint a hatalom alapvető politikai célja, hogy a következő választások előtt minél több országos elérésű csatorna, és honlap hírszerkesztését kell ellenőrzés alá vonni.

Ez praktikusan annyit tesz, hogy az elsődleges szándék (jelenleg) nem a további felvásárlás, megszállás vagy megszüntetés, hanem a „soft eszközök” bevetése: lojális emberek elhelyezése a független szerkesztőségekben, vagy azok környékén, anyagi befolyásolás, vagy akár csak egyes műhelyek belső egységének megbontása – bármi, ami segíthet kialakítani valamilyen függőséget, vagy a függőségnek akár csak érzetét.