Előfizetés

Fejfájással érkezik a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 17:05

Fotó: Science Photo Library / AFP
Előbb kánikula, aztán szél is terheli a szervezetet.
Az eddigieknél is megterhelőbb lesz a humánmeteorológiai helyzet – figyelmeztettek a Meteo Klinika honlapján. Csütörtökön északnyugat felől hidegfront érkezik, országszerte eleinte meleg-, majd hidegfronti hatás érvényesül. Sokan tapasztalhatnak migrénes tüneteket és a fáradékonyságot. A front következtében gyakori lehet a görcsös fejfájás, amelyet az időnként megélénkülő szél még intenzívebbé tehet. Has- és izomgörcsök is jelentkezhetnek. A változékony időben a szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdőknél még intenzívebb vérnyomás ingadozás léphet fel és megnő az infarktus kialakulásának veszélye.
Pénteken az északnyugati irányú szél megerősödik, amelynek következtében kínzó, szűnni nem akaró fejfájás jelentkezhet. A szélre érzékenyek ingerlékenységet és nyugtalanságot is tapasztalhatnak akár éjszaka is, ami aztán a napközbeni tevékenységre is rányomhatja a bélyegét.
Az asztmások, ha tehetik, zivatarok idején maradjanak zárt térben és pihenjenek le. Ezt, lehetőség szerint a nyugalomban töltött minél több időt tanácsolják a szakemberek az időseknek és a krónikus betegeknek is.
A tüneteket enyhítheti a megnövelt folyadékbevitel, különösen a tea fogyasztása. Érdemes kerülni a nehéz, magas zsírtartalmú ételeket, fogyasszunk inkább tojást, szárnyas húsokat és olajos magvakat. A légúti megbetegedéssel küzdők a fülledt időben légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztalhatnak. 
Az UV-sugárzás a napos időszakokban elérheti az erős fokozatot, a napszúrás elkerülése és szem védelme érdekében ajánlott a szalmalakalap, illetve a napszemüveg használata. 
Az allergiások átmenetileg fellélegezhetnek: a csapadék hatására ugyan a gombaspóra szaporodik, javul a pollenhelyzet. A következő napokban aztán a pázsitfű és a csalánfélék okozhatnak panaszokat.
A közlekedésben a nedves utakon megnőhet a féktáv, az erős oldalszél csökkenti az autó menetstabilitását és az ingerült sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt.
 
Az időjárás változékony marad, emiatt továbbra is számítani kell vérnyomás-ingadozásra és keringési problémákra.

Visszatartja a nőket a családalapítástól az „ideális anyakép” Japánban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.02. 16:34

Fotó: YOSHIKAZU TSUNO / AFP
Bátorítja, de meg is ijeszti a magazinokban megjelenő, a valóságban elérhetetlen minta a japán nőket.
A japán média által közvetített ideális anyakép súlyos terhet rak a dolgozó nők vállára – állapította meg a Cambridge-i Egyetem új tanulmánya. Az anyaságról kialakult kép visszatartja a nőket a családalapítástól, mivel a magazinokban megjelenő anyaideál a valóságban elérhetetlennek tűnik. Az egyetemi tanulmány egy kedden megjelent esszékötetben szerepel, amely a kortárs japán társadalmat vizsgálja.
A kutatásban résztvevő Tianyi Vespera Xie szerint az állapotos nőknek és kismamáknak szóló magazinok olyan anyaképet sugallanak, ami egyszerre bátorítja és ijeszti el a japán nőket. A cikkek olyan nőkről szólnak, akiket boldoggá tesz a gyermekek nevelése és egyúttal sikeres a karrierjük is, gyakran saját vállalkozásban dolgoznak vagy olyasmivel keresnek pénzt, ami korábban a hobbijuk volt. 
A kutató ugyanakkor rámutatott arra, hogy ez az identitáskép eltántoríthatja a nőket a házasságtól és gyermekvállalástól, ugyanis azt sugallja, szerezzenek új képesítéseket, építsenek új karriert, mivel a gyerekvállalás után nem tudnak visszatérni régi életükbe, de azért maradjanak vonzóan nőiesek is. A tanulmány egyúttal arra is kitér, hogy a túlsúlyos nőknek szánt kampányok szintén felületesek, mivel nem veszik figyelembe, hogy a japán társadalom még mindig lenézi a túlsúlyos nőket, lustának és éretlennek bélyegzi őket.
Egy másik tanulmány azt a jelenséget vizsgálja, hogy a fiatal nők miért öltöznek férfiasan. Megállapította, az animék világával és a jelmezviseléssel van kapcsolatban, és az ortodox normák elleni „lázadó” válasznak tekinthető, ami egyúttal elutasítja a lányos megjelenés úgynevezett „kawaii” (cuki) modelljét.
A Beyond Kawaii: Studying Japanese Femininities at Cambridge (A kawaiin túl: a japán nőiesség cambridge-i vizsgálata) című kötet szerkesztői elmondták, hogy miközben számos törvényi szabályozás segíti a nemek közötti egyenlőség megvalósítását, továbbra is az az elvárás a japán nőkkel szemben, hogy váljanak anyává és elsősorban a gyerekneveléssel, az otthoni feladataikkal foglalkozzanak.

Tourette-szindrómás gyerekek tanulási képességeit vizsgálták szegedi kutatók

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.02. 14:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mindennapokat megnehezítő betegségben szenvedők az eredmények szerint bár nehezebben tanulnak, a már elsajátított ismereteket pont olyan jól fel tudják idézni, mint egészséges társaik.
Tourette-szindrómás gyerekek tanulási képességeit vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Nagy Attila vezette kutatócsoportja részben saját fejlesztésű tesztekkel, az eredményeiket a Plos One című szaklapban publikálták – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
A főleg gyermekkorban kialakuló, akaratlan mozgásokkal és kontrollálhatatlan, a szakirodalomban tiknek nevezett hangadásokkal járó Tourette-szindróma körülbelül 1 százalékos valószínűséggel fordul elő, ami azt jelenti, hogy egy évfolyam négy párhuzamos osztályában van egy érintett gyerek. Önmagában viszonylag ritka, az esetek jelentős részében más egyéb pszichiátriai betegség, leggyakrabban figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) kíséri, de kapcsolódhat hozzá kényszerbetegség vagy autizmus spektrumzavar is. A tünetek jelentősen megnehezíthetik az érintett gyermekek és családjuk mindennapi életét.
Nagy Attila, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének egyetemi docense kutatócsoportja a mélyagyi struktúrák, azon belül is a törzsdúcrendszer – bazális ganglionok – vizsgálatával foglalkozik. Kutatási területünk széles spektrumon mozog a migréntől a Tourette-szindrómán és a kényszerbetegségen keresztül a borderline személyiségzavarig. Az agykéreg elektromos aktivitásának rögzítése és értékelése mellett fontos vizsgálati módszerük számítógépes tesztekkel a tanulási folyamatok elemzése.
A cikk alapjául szolgáló kutatásokat a budapesti Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulanciával együttműködve végezték el 46, 8 és 18 év közötti Tourette-szindrómás gyermek – és ugyanekkora létszámú kontrollcsoport – bevonásával. A vizsgálatok alapjául egy az Egyesült Államok-beli Rutgers Egyetemen fejlesztett vizuális teszt szolgált, amelyet a szegedi kutatók magyarítottak és továbbfejlesztettek, valamint kiegészítettek egy hangalapú és egy audiovizuális feladatsorral is.
A teszt első felében a gyerekeknek asszociációkat kell képezniük, és a visszajelzések alapján megtanulják, mely ingerpárok tartoznak össze. A második szakaszban már visszajelzés nélkül kell felidézniük a tanultakat, és olyan feladatokat is kapnak, amelyek korábban nem szerepeltek ugyan, de ki lehet következtetni a helyes választ. A módszer első része, amely az egyenértékűség tanulását teszteli, a törzsdúcokhoz kapcsolódik, míg a felidézés és a generalizációs rész elsődlegesen a hippocampus feladata.
Az eredmények szerint ugyan romlik a Tourette-szindrómás gyerekek asszociációs képessége, szignifikánsan gyengébben tanulnak, viszont ha valamit már elsajátítottak, azt felidézni és általánosítani pontosan olyan jól tudják, mint az egészséges társaik.
Nagy Attila szerint a törzsdúcok működési sajátosságainak pontosabb megismerése a Tourette-szindrómás gyerekeknél a gyógyszeres kezelés mellett új lehetőségeket nyithat a viselkedés-, pszciho- és multiszenzoros terápiában. A teszteket továbbfejlesztve, az agykérgi elektromos aktivitás mérését is bevonva a neurológiai és pszichiátriai betegségek differenciált, korai és pontosabb diagnosztikája is elérhető lehet.