A vírus művészete: zenei analógiával modellezné a járványt Fekete-Kovács Kornél

Publikálás dátuma
2020.07.03. 11:00

A trombitaművész-komponista kilenc hangot indított útra, és a világ számos pontján élő zeneszerzőket kért fel, hogy szabadon komponáljanak a hangsorra.
Zenei analógiával szeretné modellezni a koronavírus-járványt Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője. A trombitaművész-komponista kilenc hangot indított útra, és a világ számos pontján élő zeneszerzőket kért fel, hogy szabadon komponáljanak a hangsorra. A résztvevők és egy magyar startup cég szerint a projekt megmutathatja, hogyan terjedhet egy járvány, miként mutálódhat a vírus, milyen a lappangása, az eltűnése, majd az újra felbukkanása. A kilenc hangból álló „vírustörzs”, vagyis az alapmelódia mentes a ritmustól, tonalitástól, harmóniától és nincs kontextusa sem. Ennek köszönhetően az alkotók szabad kezet kapnak egymástól teljesen különböző zenei irányzatokban, adaptálhatják saját hangzásaikat. Fekete-Kovács Kornél első körben tíz komponistát kért fel, ők pedig miután továbbírják a dallamot., újabb két-két zeneszerzőnek adják át a stafétát, ezzel megteremtve a „vírus” terjedésének első tíz ágát. Az Art of Virus aktuális helyzete a Modern Art Orchestra Facebook oldalán követhető és péntekenként 20 órától élő adásban foglalják össze, hogy milyen gyorsasággal terjed a pozitív zenei üzenet a világban. Kapcsolódott a projekthez a Poór Dénes által létrehozott Phonic Chat közösségi zenei program is, amely vállalta, hogy a közösségi alkotási folyamatot a zenészek számára kezelhetővé és a közönség számára is elérhetővé teszi egy online platform fejlesztésével.

Infó:

Art Of Virus Péntekenként 20.00 Modern Art Orchestra Facebook-oldal

Témák
vírus zene

Kávéfőző és locsolókanna – Dizájn mindenütt

Publikálás dátuma
2020.07.03. 10:40

Fotó: RÉSZLET A HYPE AND HYPER MAGAZIN VIDEÓJÁBÓL
Talán másként nézünk a régi lemezjátszóra vagy az ezer élménnyel teli hátizsákra is a felvételek után.
A dizájn mindennapjaink állandó része: az ébresztőóra, amire felkelünk, a gondosan kiválasztott vagy megörökölt étkészletünk, a műanyag szemeteskuka, a termosz, amiben a kávét hordozzuk, és a digitális kütyüjeink mind-mind a formatervezés folyamatait hordozzák magukon. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Formatervezési Tanács által felkért három stúdió minivideójában, amely az idei Design Világnap „Design a mindennapi életben” témájába illeszkedik, és egyúttal kapcsolódik az októberi Budapest Design Week tematikájához is. Az esemény Facebook-oldalán elérhető videók látványosan hívják fel a figyelmet a tervezés jelentőségére. A kétszeres Red Dot Design Award-dal elismert Flying Objects alkotóműhely egy nap történéseit sűríti bele másfél percbe, kiemelve tárgyakat, amelyek évtizedekig szolgálnak minket, akár a kávéfőzőnk vagy a kedvenc sportcipőnk. A Hype and Hyper magazin betűrendbe rendezett fogalmak mentén mutat be hétköznapi, mégis jelentéssel teli darabokat: talán másként nézünk a régi lemezjátszóra vagy az ezer élménnyel teli hátizsákra is a felvételek után. A Magyar Formatervezési Díjjal többszörösen elismert Maform Design Studio videójában egy öntözőkanna négy különböző változatát személyesíti meg kellő humorral és játékossággal fűszerezve. Ki gondolná, hogy egy locsoló is lehet több puszta funkciójánál?
Hasonlóan izgalmas projektekre és elképzelésekre számíthatunk október 1-11. között is, az online szerveződő Budapest Design Week eseménysorozatán, amelynek idei tematikája a „Tartsd körforgásban!” mottó köré épül. A fesztivál a ciklikus szemléletre koncentrál majd, és ezzel együtt olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét. Az érdeklődők a dizájn és a körforgásos gazdaság területéről ismerhetnek meg megoldásokat, amelyek működőképes válaszokat adnak a fenntarthatóság követelményeire, és közreműködhetnek a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésén.
Szerző
Témák
dizájn

Két kertmozi indul Budapesten

Publikálás dátuma
2020.07.02. 21:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Teleki téri kertmozi péntektől, a Hunyadi téri szombattól várja a mozizni vágyókat ingyenes vetítésekkel.
Két kertmozi indul Budapesten: a Teleki téri kertmozi péntektől, a Hunyadi téri szombattól várja a mozizni vágyókat ingyenes vetítésekkel; a színes műsorkínálatban drámák, vígjátékok, művész- és gyerekfilmek is szerepelnek. A Budapest Film Zrt. idén nyáron kültéri vetítéssorozatot indít Budapest számos pontján a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése céljából – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Kezdeményezésükhöz számos fővárosi kerület, társszervezet csatlakozott. A VI. és a VIII. kerületi önkormányzatok, valamint az Eötvös 10 Közösségi és kulturális színtér együttműködésének köszönhetően péntekenként a VIII. kerületi Teleki téren, szombatonként pedig a VI. kerületi Hunyadi téren tartanak ingyenes vetítéseket. A Teleki téri kertmoziban a családoknak a Kis kedvencek titkos élete, valamint Zoolander című Ben Stiller-filmet és Jim Carrey Truman show-ját vetítik. A műsorban szerepel Steven Spielberg korai rendezése, A cápa, valamint Ridley Scott Gladiátor című filmje Russel Crowe főszereplésével. A romantikus filmek kedvelői pedig a Szerelmes Shakespeare-t (Gwyneth Paltrow és Joseph Fiennes) és a Top Gunt (Tom Cruise és Kelly McGillis) nézhetik meg. Az amerikai foci szerelmesei a Péntek esti fények című filmet láthatják, A nagy dobás pedig a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba kalauzolja a nézőket. A Hunyadi téri kertmozi műsorában két kortárs magyar film: a Rossz versek és a Ruben Brandt, a gyűjtő is szerepel. Eltérő módon egy-egy utazás történetét mutatja be az Oscar-díjas Zöld könyv - Útmutató az élethez, az Időről időre és az Út a vadonba című filmek. A Férfiak fecskében című angol vígjáték és a Benjamin Button különös élete mellett Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjét és Jim Jarmusch Paterson című alkotását láthatja a közönség. Mint írják, a szervezők célja az is, hogy a Budapest Kertmozi idővel egyfajta ernyőszervezetté nője ki magát; ebben már számos partner jelezte együttműködési szándékát, így a helyszínek és események száma a közeljövőben hétről hétre növekszik majd.
Szerző
Témák
Budapest kertmozi