Előfizetés

Magyarországnak rendesen betett az ingyenes parkolás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 17:02

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A válság lecsengésével hazánk egyértelműen szmogrekorder lett.
A koronavírus-járvány alatt világszerte csökkent a légszennyezettség, hiszen a karantén miatt jelentősen csökkent a gépjárműforgalom, de a tömeg-, a légi- és a vasúti közlekedés is minimalista üzemmódba kapcsolt. Csakhogy Magyarország nem vonta le a tanulságokat, sőt, írja az mfor.hu. A Levegő Munkacsoport szerint a magyarországi mérőállomások adatai alapján azt látjuk, hogy a NO2 (nitrogén-dioxid) szint az előző év azonos időszakához képest némileg csökkent a korlátozások alatt, de a legtöbb korai halált okozó légszennyező, a PM2,5 részecskék ("szálló por") koncentrációjában például a tavalyi adatokhoz képest némi növekedés volt tapasztalható. A Financial Times az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatait elemezve arra jutott, hogy Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid szint a korlátozások előtti időszakét. Pedig a járvány magával hozta az alternatív közlekedési módok terjedését: például gyorsan felfestettek sok-sok biciklisávot. Csakhogy hazánkban indokolatlanul hosszú ideig, július 1-jéig ingyenesen lehetett parkolni a nagyvárosokban, ami egyértelműen megnövelte az autósforgalmat, minden bizonnyal ez állhat az EEA megdöbbentő fővárosi adatai mögött. Még akkor is mi állunk az országok élén, ha a legfrissebb felmérések szerint Európa nagyvárosaiban az autóforgalom újraindulásával ugrásszerűen megnőttek a légszennyezettségi adatok. És az látszik körvonalazódni, hogy az emberek tartanak a tömegközlekedéstől, ami az autóforgalom növekedéshez vezet: a londoni metró mostani utasforgalma mindössze 12 százaléka a járvány előttinek.

Szlávik János: csalókák a hivatalos adatok, százból csak tíz fertőzött kerülhet a statisztikába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 12:54
Turisták a horvátországi Rovinjban
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Mindenki maga dönti el, hogy mennyire fél a betegségtől, de kellő óvatossággal külföldön is nyaralhatunk -mondja az infektológus.
Veszélyeket rejthet a külföldi nyaralás, a koronavírus ugyanis még mindig itt van köztünk, sőt, egyes országokban újra emelkedik az esetszám. Megfelelő védekezéssel azonban még mindig sokat lehet tenni a fertőzés ellen mondta Szlávik János infektológus főorvos az ATV műsorában. Szlávik emlékeztetett, amikor a koronavírus megjelent, kétféle forgatókönyvvel számoltak a szakemberek. Az első, hogy a vírus egy idő után eltűnik, a másik, hogy a járvány lecsengése után is velünk marad. Az infektológus szerint jelenleg inkább az utóbbi valószínű - mivel Magyarország nem elszigetelt ország, nem lehet kizárni azt sem, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust.
A főorvos azt mondta, a külföldi utazások esetében az embereknek maguknak kell eldönteniük, mennyire félnek, ez alapján pedig, hogy elutaznak-e külföldre nyaralni.  Szerinte ugyanakkor az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat (mint például a maszkviselés vagy a gyakori kézmosás), ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma.
Felhívta a figyelmet arra, hogy
a napi 5-10 regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet. Szlávik szerint a téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől.

A főorvos szerint már most sokféle vakcinával kísérleteznek, ő úgy számol, hogy valamikor az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag, de nem tudni, hogy ez mikor juthat el Magyarországra is.

A szociális dolgozók béréről kérdeznék Káslert, szerinte nincs miről beszélgetni

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.06. 12:36
Kásler Miklós
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Ez egy politikai akciónak ígérkezik – üzente a miniszter az őt vitára hívó Ungár Péternek.
Nem csak hogy nem ígért konkrét fizetésemelést a szociális ágazatban Kásler Miklós, de az erről folytatott nyilvános beszélgetést is feleslegesnek tartja – ez derült ki abból a mini interjúból, amit saját Facebook-oldalán osztott meg az emberi erőforrások minisztere.
Kásler Miklós a 8. alkalommal ült le a Pesti Srácok újságírójával, Samók Dáviddal, hogy saját magát kérdeztesse a Miniszteri percek keretében. Samók arra emlékeztette a minisztert, hogy Ungár Péter LMP-s képviselő vitára hívta őt az idáig elmaradt béremeléssel kapcsolatban. Az emberek elsősorban arra kíváncsiak, elfogadja-e a miniszter úr ezt a felkérést” – mondta az újságíró. 
A kérdés jócskán félrevezető volt: Ungár Péter ugyanis nem a béremelésről, hanem bérkiegészítésről tárgyalna Kásler Miklóssal

 – arról az 500 ezer forintról, amit az egészségügyi dolgozóknak megadtak, a járványveszélynek hasonlóan kitett szociális dolgozóknak pedig nem.
Kásler ugyanakkor a béremelésre vonatkozó kérdésre sem akart igennel vagy nemmel válaszolni: ehelyett azt fejtegette, hogy „ennek a beszélgetésnek nincs tárgya” és csak politikai akciónak ígérkezik.
Ezután jókora önellentmondásba futott bele: mint mondta, Ungár azt akarja az ő szájába adni, hogy nem adják meg a kellő tiszteletet, anyagi megbecsülést a szociális ágazat dolgozóinak.
A következő mondatban viszont rögtön elismerte: „senki nem gondolja, hogy a fizetések elérnék az optimálisat.”

Az Emmi vezetője ezt azzal ellensúlyozta, hogy az utóbbi öt évben valamilyen úton-módon mindig adtak plusz juttatásokat az ágazat dolgozóinak, és fizetésük 114 százalékkal emelkedett 2010-hez képest.
Kásler Miklós később sem ígérte meg egyértelműen, hogy az ágazat dolgozói béremelést kapnának – ez szerinte mindig a gazdaság teljesítőképességétől függ.
A koronavírus-járvány újból erősödésével kapcsolatban Kásler megjegyezte, „halálos vírusjárvány terjed a világban”, és ez a tendencia a szomszédos országokkal kapcsolatban is. Mint mondta, az eddigi elemzések alapján két-három hétre előre nagyon pontosan meg tudták becsülni a járvány alakulását – ha továbbra is precíz döntéseket hoznak, és a lakosság is fegyelmezetten betartja az előírásokat, figyel a higiéniára és a távolságtartásra, akkor nem lesz veszélyes a második járványhullám sem. Azt, hogy ez mikor következhet be – szeptemberben vagy jövő januárban – Kásler nem tudta megmondani. Nyilatkozata némi zavart jelent a NER-ben, hiszen az újságíró és Kásler is tényként beszélt az újabb hullámról – Orbán Viktor viszont pénteki rádióinterjújában azt fejtegette, hogy a következő roham elkerülhető lehet.