Előfizetés

Július 14-én temetik Bálint Györgyöt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 14:49

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Budapesten, a Fiumei úti sírkertben vesznek búcsút Bálint gazdától.
Bálint Györgytől július 14-én, kedden 11 órakor, Budapesten, a Fiumei úti sírkertben vesznek búcsút – közölte a család a Facebookon. Hozzátették, hogy a járvány miatt fontos a távolságtartás, és azt kérték, a gyászolók kerüljék a személyes részvétnyilvánítást a temetésen. Bálint György, akit az ország „Bálint gazdaként” ismert, június 21-én este halt meg. Júliusban ünnepelte volna 101. születésnapját. Tavaly nyáron a 100. születésnapja előtt adott interjút lapunknak, amelyet itt olvashatnak

Oslói és New York-i magyar iskoláknak is százmilliókat küldött a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 14:49
Potápi Árpád János
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A határon túli és a diaszpórákban élő magyarokat is komoly összegekkel támogatják.
Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések – idézi az MTI Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárt, aki keddi sajtótájékoztatóján ismertette, ki és miért kapott a forrásokból. Bár a koronavírus-járvány miatt a tavaszi-nyári rendezvényeknek nem tudtak támogatást megítélni, Potápi bízik benne, hogy az év második felében az akadályok elhárulnak, és a határok is megnyílnak.
A támogatási keretre 2019 decemberében négy pályázatot írtak ki: mint a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, másfél milliárd forinttal segítik a külhoni magyar oktatást és kultúrát, amiből egymilliárdot központi felhíváson, félmilliárdot négy regionális pályázaton keresztül osztanak ki. A központi pályázatra 2244 kérelem érkezett, amiből 655 nyert el támogatást. A regionális felhívásokra 1504 pályázat érkezett, ebből 691 kap forrást. 

Munkácsi ingyenkonyhát, erdélyi látássérülteket is segítenek

A forrásokból segítik a többi közt a munkácsi Szent Erzsébet ingyenkonyha és melegedő fenntartását, működését, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület identitásmegőrző tevékenységét. Támogatást kap az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület eszközbeszerzésre, a magyar közösségi ház felújítása Gömörpéterfalván, hozzájárulnak a muravidéki Meseút című dokumentumfilm készítéséhez, a nagykaposi görögkatolikus templom felújításához, a szórvány- és zarándokközpont befejezéséhez, felavatásához Déván. Támogatják továbbá a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Alapítványának tehetségműhelyeit és a "Szülőföldön okosan" szakképzési programot Marosvásárhelyen – ismertette a részleteket Potápi Árpád János.

A cserkészek sem maradtak ki

Az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatására több mint 87 millió forintot különítettek el – itt 181 kérelmezőből 115-en kapnak támogatást. A forrásból részesül többek között az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület és a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. Támogatják tudomány-népszerűsítő történelmi estek szervezését Komáromban Trianon 100. évfordulója alkalmából, valamint a székelyföldi értékmentést: kihalóban lévő népi mesterségek bemutatását, oktatását Csíkkarcfalván, illetve ifjúsági önkéntesek képzését Gyulafehérváron.

Pénzt kapnak az oslói és a bécsi magyarok egyesületei is

A diaszpórában élő magyarság szervezetei és az ott magyar nyelvű oktatást végző tömörülések számára 364 millió forintot különített el a kormány – 449 kérelemből 261 kap támogatást.
Közöttük forrásokhoz jut például az Uruguayi Magyar Otthon, a vancouveri magyar újság, az Oslói Magyar Tanoda, a Chicagói Magyar Klub. Támogatásban részesül a New York-i magyar iskola, és jut a támogatásból a Bécsi Magyar Iskolaegyesület programjaira is – sorolta Potápi.   
Bár az államtitkár nem tette hozzá, a felsorolt szervezetek mindegyikét állandó jelleggel finanszírozzák – vagy a Bethlen Gábor Alapon, vagy a Kőrösi Csoma Sándor Programon keresztül – az egyesületek és iskolák pedig fel is tüntetik honlapjukon a kormányati támogatást.

A nemzetpolitikai államtitkár kitért arra is, hogy a 2015 óta meghirdetett testvértelepülési programok és együttműködések támogatására 250 millió forintos forrást biztosítanak; 373-an pályáztak, közülük 172-en kapnak támogatást. 

Börtönnel és kiutasítással büntették a röszkei határkerítést áttörő férfiakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 13:57

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A négy határsértő több tucatnyi társával lépett át a határon, a menekülésre már nem jutott idejük.
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, aki januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére. A bíróság határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat két évre kiutasították Magyarországról -írja az MTI. 
Január 28-án fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél 50-60 fős tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő három fegyveres biztonsági őr vallomása szerint a nagyon erős köd miatt a látótávolság nem haladta meg a harminc métert. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a skandáló - a többi közt a "Fuck you magyarski" kifejezést ordibáló - tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területére lépett, és futva az ország belseje felé indult. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, "mintha rohamra indulna egy tömeg" . 
Az őrök próbálták feltartóztatni a feléjük tartókat, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért az egyik őr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg öt-hat méterre megközelítette egyiküket, újabb két figyelmeztető lövés dördült el. 
A többszöri lövés hatására és a közben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a határsértők többsége visszafutott Szerbiába. Az esetet bemutató, némított rendőrségi felvétel ugyanakkor mindebből csak a vékonyka drótkerítésen áttörő tömeget mutatja, majd azt, ahogy a több tucatnyi határsértő egy idő után visszafut a szerb oldalra. 
A törvényszék döntésével annyiban enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság által a vádlottakra kiszabott büntetést, hogy négyről két évre mérsékelte kiutasításuk időtartamát.