Előfizetés

Nyomozás a Mozaik utcai autós vizsgaállomásnál, rendőrök szállták meg az óbudai telephelyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 19:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A KNYF a kormányhivatal közlekedésfelügyeleti főosztályának több dolgozójával szemben nyomoz „a vizsgaállomást érintő visszaélések gyanújával”.
Összehangolt ügyészségi akciót tartottak kedden az autók vizsgáztatását végző Mozaik utcai hatósági vizsgaállomáson – válaszolta kedden az Index megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), miután a Totalcar.hu megírta, hogy július 7-én reggel rendőrautók érkeztek a budapesti vizsgaállomásra, és lezárták azt. A KNYF későbbre ígért pontosabb tájékoztatást. A Totalcar.hu szerint az óbudai Mozaik utcai Magyarország egyik legnagyobb forgalmú vizsgaállomása, a fővárosi kormányhivatal felügyelete alá tartozik, akárcsak a kispesti Vas Gereben utcában található másik fővárosi állomás. Ezzel a két hellyel együtt összesen huszonkilenc hatósági vizsgaállomás működik Magyarországon. Az állomások más országból származó használt autók honosításával, vizsgáztatásával is foglalkoznak.   Ugyanakkor a Budapest Főváros Kormányhivatala napközben kiadott hivatalos közleményéből kiderült: ők kezdeményezték a Mozaik utcai ügyészségi vizsgálatot. Azt is közölték, hogy a KNYF a kormányhivatal közlekedésfelügyeleti főosztályának több dolgozójával szemben nyomoz „a vizsgaállomást érintő visszaélések gyanújával”. Mint írták, a hivatal „az ügyben megtette a megfelelő jogi és működéséhez szükséges szervezési intézkedéseket”.      

Utánvétes levélben adta fel a biofüvet vevőinek a férfi, de lebukott, amikor kiszakadt az egyik csomag

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vádlott összesen mintegy 24,5 millió forint értékű kábítószert értékesített.
Vádat emelt a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség kereskedéssel, bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt egy 37 éves férfi ellen, aki 2017. november és december hónapjaiban összesen 1651 utánvétes postai küldeményben mintegy 24,5 millió forint értékű biofüvet értékesített a vevőinek. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a férfi módszere az volt, hogy ismeretlenül maradt bűntársaival egy webshopot működtettet, ahol különböző, de a rendszeres fogyasztók körökben ismert fantázianeveken hirdette az árut. A férfi a csomagokat két budapesti postafiókban adta fel az ország minden pontjára a megrendelőinek, a borítékokon valótlan feladói adatokat szerepeltetett és mivel nagy forgalmat lebonyolító ügyfélként a postai dolgozókkal rendszeresen találkozott, ezért nekik is álnéven mutatkozott be. A vevők által a postának utánvéttel kifizetett vételárat a férfi és ismeretlenül maradt bűntársai egy nő nevére nyitott bankszámlára utaltatták a postával, majd a pénzt bankkártya használatával vették fel. A bűncselekmény-sorozat elkövetésének két eset vetett véget.
  • az egyik az volt, hogy a postai feldolgozás során megsérült egy levélküldemény és annak tartalma gyanús lett az éppen akkor szolgálatot teljesítő postai dolgozónak, aki értesítette a rendőrséget.
  • egy másik – miskolci – esetben pedig a postai küldeményeket jövedéki szempontból ellenőrző NAV illetékesei fogtak gyanút, majd a kábítószer-kereső szolgálati kutyájuk jelzést is adott a küldemény valószínűsíthető tartalmáról.
A nyomozó hatóság a postai adatbázisból azonos álnéven történt csomagfeladásokat azonosította és végül a nyomozók bizonyítani tudták a másfél ezret is meghaladó esetszámot. A 2018. márciusáig letartóztatásban, jelenleg szabadlábon védekező vádlott tettét a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Hajdú-Bihar és Borsod megyében is rendőrökre támadtak, három férfi őrizetét rendelték el

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:06
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A főügyész hétfőn is hasonló esetekről számolt be.
Újabb, rendőrökre támadó férfiak őrizetét rendelték el a Debreceni Regionális Ügyészség készenlétes ügyészei, ezúttal három férfi ellen kellett intézkedniük – közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője kedden az MTI-vel. A főügyész hétfőn más eljárásokban ugyancsak rendőrökre támadók őrizetbe vételeiről számolt be. Az újabb, hétfő este elrendelt őrizeteket két ügyben rendelték el. Az egyik előzménye, hogy családi konfliktust követően egy Hajdú-Bihar megyei nő ideiglenes megelőző távoltartást kért a vele együtt lakó férjével szemben. Amikor kihirdették az erről szóló határozatot, a férfi nem működött együtt a rendőrökkel, ezért kényszerítő eszközt alkalmaztak vele szemben. Ekkor a házaspár egyik fia a jogszerűen intézkedő rendőrökre támadt, egyiküket meglökte, majd dulakodni kezdett velük és mindkettőjüket megütötte. A rendőrök testi kényszert alkalmaztak vele szemben és próbálták megbilincselni, ám ekkor megjelent a pár másik fia is, aki megpróbálta ellökni az egyik rendőrt a testvérétől, és dulakodni kezdett vele. A többszörösen büntetett előéletű fiatal testvérpárt hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Nem éltek panasszal az őrizetbe vétel ellen és vallomásukban a bűncselekmény elkövetését is elismerték. A másik ügyben egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőri intézkedés során akarta elkerülni egy apa és fia az alkoholszondás ellenőrzést. Miközben az idősebb férfi próbálta az autóval elhagyni a helyszínt, a fiatalabb hátulról megragadta az egyik rendőr nyakát és azt megszorította. A fiatalembert hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként, a bűncselekmény elkövetését részben elismerte. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség mindkét esetben elrendelte az elkövetők őrizetét, és a napokban bíróság elé állításukat tervezi az elkövetés helye szerint illetékes bíróságokon. A főügyész hétfőn is hasonló esetekről számolt be: akkor egy hajdú-bihari és egy szabolcsi férfit vettek őrizetbe, amiért a velük szemben más-más okból intézkedő rendőröket fenyegettek és támadtak meg a hétvégén.