Előfizetés

Koponyájuk hátsó részénél összenőtt ikreket választottak szét Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 18:08

Fotó: Bambino Gesù / Twitter
Az utolsó műtét 18 óráig tartott. A kislányok jól vannak, továbbra is a kórházban vigyáznak rájuk.
Sikeresen választottak szét egy koponyájuk hátsó részénél összenőtt ikerpárt a Vatikán kórházában, Rómában. A fejüknél összenőtt, craniopagus lány ikerpár koponyájának csontjait és agyi vénás rendszerét is szét kellett választani. Különösen az utóbbi jelentett nagy feladatot az orvoscsoport számára. A Gyermek Jézus Kórház közleménye szerint Olaszországban először végeztek ilyen műtéti beavatkozást sziámi ikreknél. Mint hozzátették, lehet, hogy az operáció a világban is egyedülálló volt, mivel hasonló leírásával sem találkoztak az orvosi szakirodalomban. Az ikrek, Ervina és Prefina a Közép-afrikai Köztársaságban születtek 2018-ban. A Gyermek Jézus Kórház jótékonysági programja keretében segített nekik, hogy eljussanak Rómába. Tavaly májusban és júniusban, majd idén júniusban három operációt hajtottak végre rajtuk, hogy szétválasszák őket. Az utolsó műtét 18 óráig tartott, 30 fős orvoscsoport dolgozott a kislányok végső szétválasztásán. Az ikrek jelenleg jól vannak, továbbra is a kórházban vigyáznak rájuk, de várhatóan képesek lesznek rá, hogy normális életet éljenek – hangsúlyozta a kórház. A craniopagus ikrek nagyon ritkák, a Gyermek Jézus Kórház közleményében megjegyezte, hogy ők csak egy másik ilyen esetről, Londonban szétválasztott ikrekről tudnak, de ők a fejük búbján voltak összenőve, nem a koponyájuk hátsó falánál.

Koronavírusos lett a brazil elnök

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:57

Fotó: SERGIO LIMA / AFP
Pozitív lett a tesztje Jair Bolsonarónak, aki rendre lekicsinylően beszélt a Covid-19-ről.
Jair Bolsonaro ugyan enyhe influenzának minősítette a koronavírust, s még a járvány tombolása közepette is előszeretettel mutatkozott maszk nélkül az őt ünneplő tömeg közepette, most azonban a jobboldali populista brazil elnököt is megfertőzte a Covid-19 – jelentette be saját maga. Mint mondta, jól van. Előzőleg sajtóhivatala is azt közölte, hogy az elnök jó egészségügyi állapotnak örvend és rezidenciáján tartózkodik. Bolsonaro a napokban a betegség tüneteit mutatta, ezért hétfőn vettek mintát tőle. 38 fokos láza volt, fejfájás gyötörte, köhögött és gyengének érezte magát, ezért a hétre minden programját lemondta. Ugyanakkor állítása szerint a röntgenfelvétel azt mutatta, hogy nincs tüdőgyulladása. Az elnököt közlése szerint hidroxiklorokinnal kezelik, amelyről több szakértő már azt közölte, nem használ a koronavírus ellen, s már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem végez kísérleteket vele. Bolsonaro azonban a jelek szerint továbbra is csodaszernek tartja. A brazil elnök több alkalommal nem éppen együtt érző módon beszélt a koronavírus következtében elhunytakról. „Ez az élet rendje” – jelentette ki egy ízben. Brazília eddig megbukott válságkezelésből, több mint 1,6 millióan fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma meghaladja a 65 ezret.

Összeütközött két vonat Csehországban, halálos áldozatok is vannak

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:50

Fotó: Policie ČR / Twitter
A tragédia helyszínére több mentőkocsi, valamint egy mentőhelikopter is érkezett.
Összeütközött két regionális személyvonat a nyugat-csehországi Karlovy Vary mellett kedden délután, legalább két ember meghalt és sokan megsérültek. Martin Kasal, a regionális mentőszolgálat szóvivője szerint
legalább két ember meghalt, mintegy harmincan megsérültek, s néhány személy állapota súlyosnak minősíthető. A közszolgálati televízió értesülései szerint a halottak száma legalább három.

A Nové Hamry-Pernink települések közti vasútvonalat és a környékbeli közutakat lezárták. A tragédia helyszínére több mentőkocsi, valamint egy mentőhelikopter is érkezett. A mentési munkák folyamatban vannak. Az egyik személyvonat néhány nyugat-csehországi település között közlekedett, míg a másik Karlovy Varyt és a németországi Johanngeorgenstadt nevű kisvárost kötötte össze.
„A baleset okát egyelőre nem ismerjük, a vizsgálat megkezdődött”

– nyilatkozott Martin Drápal a Cseh Vasutak (CD) szóvivője újságíróknak.