Előfizetés

A büdzsé stabil, és Eszenyi Enikő egy ideig nem lép színpadra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 13:55

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Vígszínház új igazgatója nem szerződtetett tömegeket, és tiszteltben tartja elődje kérését.
Biztos anyagi lábakon áll a Vígszínház – közölte az InfoRádióval az intézmény új igazgatója. Rudolf Péter, aki július 1-jén vette át a teátrum irányítását Eszenyi Enikőtől elmondta azt is, hogy mindössze két ember távozott, de még az igazgatóváltás előtt, mindenki más maradt. Így az új direktor emiatt sok új embert nem szerződtetett. Első lépésként a hat, már a színházban dolgozó egyetemista kapott szerződést, emellett vannak visszatérők is: Elekes Péter, Méhes László és Seres Zoltán, valamint Brasch Bence szerződik még a Vígszínházba. "Ez nagyon fontos évad lesz, mert most alakul ki a jövő, és az, hogyan épül majd fel ez a társulat" – mondta Rudolf Péter. Ami az előző igazgatót illeti, "Enikő most saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét, nem akar játszani. Viszont azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett. Együtt beszéljük meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat" – mondta Rudolf Péter.

Meddig van holnap? – Megrendítőnek tűnhet Mats Strandberg gondolatkísérlete, holott elemi kérdéseket tárgyal

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.07.08. 11:45

Mennyit ér az idő? Van jelentősége önmagunk felvállalásának? Számít, hogy nyer a focicsapatunk? Mekkora erejük van a tetteinknek? Van értelme szerelembe esni? Mit jelent az elmúlás? E kérdések egytől egyig megjelennek a könyv lapjain.
Néhány hónap múlva, egy átlagosnak tűnő napon mindannyiunk élete véget ér. Nem csupán a miénk, a családunk, az állataink, a házunk, az autónk, az okostelefonunk is megszűnik egy pillanat alatt. A Földön fellelhető élet, és annak jelei egyaránt kitörlődnek, csupán a tátongó űr maradnak utánunk. Már a felvetés is elképzelhetetlennek tűnik, Mats Strandberg Amíg élünk című regénye mégis arra vállalkozik, hogy változatokat kínáljon a végnapokra. A Svédországban játszódó történet két fiatal, Simon és Lucinda összefonódó történetét követi végig, amelyet a planétához közeledő üstökösön túl, egy gyilkosság felderítése is keretez. Amikor a járványhelyzet és a karanténlét is kihívások elé állított minket, a svéd szerző gondolatkísérlete különösen megrendítőnek tűnhet, holott elemi kérdéseket tárgyal. Mennyit ér az idő? Van jelentősége önmagunk felvállalásának? Számít, hogy nyer a focicsapatunk? Mekkora erejük van a tetteinknek? Van értelme szerelembe esni? Mit jelent az elmúlás? E kérdések egytől egyig megjelennek a könyv lapjain, anélkül, hogy a szerző akár kis időre is kiszólna a regényből, pergő fikciót olvasunk, és csak időnként kapjuk fel a fejünket: nem is olyan távoli az elképzelés, mint hinnénk. Az emberi élet önmagában is véges, nem kell hozzá, hogy természeti katasztrófa következzék be. Noha szeretjük hinni, hogy mindez nem fontos, amíg a pillanatnak élünk, közben mégis nagy jelentőséget tulajdonítunk az időjárás előrejelzéseknek: innen tudjuk, hogy eljön a holnap, és a holnapután. Mats Standberg szereplői egyenként néznek szembe a ténnyel, bármit is tesznek, egy ponton túl nem marad több idő. Üzeneteket írnak a Földön kívül feltételezett lényeknek, próbálnak nyomot hagyni, de végig azt remélik, a tudósok mégiscsak tévednek. A műben nincsenek zombik, és különleges fajok, minden valóságszagú: a környezet megóvása és az identitás felvállalásának égető kérdései épp annyira hangsúlyos szerepet kapnak, mint az emberi kapcsolatok összetettsége, vagy a halál elfogadásának gondolata. Az írás sajátos könnyedségét olykor erőteljes arculcsapások kísérik, ám a nyomozással megfűszerezett fikciós játék fenntartja a lehetőséget, hogy az olvasó bármikor kilépjen belőle. Vagy legalábbis azt hihesse, van kijárat, és ő még holnap is megtudhatja, milyen idő lesz másnap.

Infó:

Mats Strandberg: Amíg élünk Animus Kiadó, 2020.

Rost Andreával nyit a Margitsziget

Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.08. 11:00

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az idei szezonban opera, operett, musical, filmzenei és könnyűzenei koncertek is helyet kaptak a programban.
Rost Andrea és Piotr Beczala opera-operett koncertjével nyitja meg évadát július 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Az idei szezonban opera, operett, musical, filmzenei és könnyűzenei koncertek is helyet kaptak a programban. Vidnyánszky Attila új rendezésében mutatják be augusztus 19-én Erkel Ferenc: Bánk bán-ját, címszerepben Molnár Leventével. Rossini vígoperája, A sevillai borbély sztárvendége Annalisa Stroppa és a Giorgio Caudoro lesz. Augusztus utolsó szombatján Fenyő Miklós és társai pergős Maszkabál címmel tartanak koncertet. A szeptemberi – remélhetőleg – indián nyárra is terveznek előadásokat, többek között Lévay Szilveszter-Michael Kunze: Elisabeth című musicaljét mutatják be. Lesz „Fellini 100” Nino Rota filmzenéiből összeállított koncert az Óbudai Danubia Zenekarral, játszik Emir Kusturica és a No Smoking zenekar, fellép Geszti Péter és a barátai koncert, és a Budapest Bár is.