Előfizetés

Több órás a várakozás a magyar-horvát szakaszon

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.11. 11:06

Fotó: Varga György / MTI
A Horvátországba belépőket kötelezően regisztrálják az ottani hatóságok, ezért a személyforgalomban a Magyarország felől érkezőknek a határátlépés előtt kétórányi várakozásra kell felkészülniük.
Több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő előtt – tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. Takács Tivadar közölte: a Horvátországba belépőket kötelezően regisztrálják az ottani hatóságok, ezért a személyforgalomban a Magyarország felől érkezőknek a határátlépés előtt kétórányi várakozásra kell felkészülniük. A rendőrség azt javasolja, hogy az utazók az előzetes regisztrációt lehetőség szerint még indulás előtt végezzék el az internetes felületen, így megkönnyítik a hatóságok munkáját. Érdemes Szlovénia felé kerülni, arrafelé jelenleg nem kell torlódásra számítani – tette hozzá a szóvivő.

Felkarolta az ITM a „zebraminimumról” szóló kezdeményezést, változhat a KRESZ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.11. 10:15

Fotó: Shutterstock
Létrejött az ennek részleteivel foglalkozó bizottság.
Az Innovációs és Technológiai minisztérium felkarolta Székely Sándor független országgyűlési képviselő kezdeményezését az úgynevezett „zebraminimumról” – írja az atv.hu. A kezdeményezéssel azokat a gyalogos gázolásokat előzné meg a képviselő, amelyek zebrán történnek. Székely Sándor például országos gyalogátkelőhely-újrafestési programot indítana és akár változtatna a KRESZ-en is. Székely Sándor programja a 40 km/órás sebességkorlátozásra is javaslatot tesz iskolák, óvodák környezetében.
A „zebraminimumot”
az országgyűlés gazdasági bizottsága is támogatja, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban pedig már létrejött egy bizottság, amelyik a részletekkel foglalkozik.

Berzai Zsolt alezredes szerint viszont elkerülhetők lennének a balesetek, „ha a gépjárművezetők megtartják a közlekedés szabályait, tehát kellő óvatossággal, körültekintéssel, lassabb tempóval közelítik meg a gyalogátkelőhelyet, a gyalogos pedig körülnéz, mielőtt az úttestre lép, még akkor is, hogyha neki van elsőbbsége”. A Budapesti Autósok Közösségnek társalapítója úgy látja, hogy forgalom-lassítási terv kétélű intézkedés lehet.
„Ez valóban hozhatna abból a szempontból eredményt, hogy ilyen esetben a gyalogos nem sérül annyira meg, ugyanakkor rengeteg hátránnyal is jár, környezetszennyezéstől kezdve az agresszióig, feszültséget okozna ez a sofőrökben”

– mondta Csősz Krisztián.

Meghalt két beteg, újabb hat embernél mutatták ki a koronavírust

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.11. 08:43
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
129 koronavírusos beteget ápolnak kórházban Magyarországon, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 660 fő – közölték szombat reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti. 129 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 2409-en vannak hatósági házi karanténban, és 293 220 mintavétel történt eddig.  „A magyarországi járványügyi adatok továbbra is kedvezőek. A sikeres védekezésnek köszönhetően eddig el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. A járvány azonban nem ért véget, a környező országokban a megbetegedések számának növekedése tapasztalható, ezért fennáll a behurcolás veszélye. A kormány, az Operatív Törzs, és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha kell, meghozza a szükséges intézkedéseket” – írták. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1989) és Pest megyében (640) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (308) és Zala (262) megye. A legkevesebb fertőzött Tolna (13), Békés (15), Vas (17) és Jász-Nagykun-Szolnok (17) megyében van Magyarországon.

12,5 milliónál a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

Világszerte 12 466 337 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 559 622, a gyógyultaké pedig 6 854 820 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati adatai szerint. A Worldometers összesítése alapján már 12 631 237 a fertőzöttek száma, és 562 900 ember vesztette életét a járvány következtében. Egy nappal korábban még 12 238 034 fertőzött szerepelt a Johns Hopkins Egyetem összesítésében, 554 360 volt a halálos áldozatok és 6 716 683 a gyógyultak száma. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.