Előfizetés

„Tata most megálljt parancsolt” – A tópartra tervezett szálloda ellen tüntettek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.11. 20:28

Fotó: Béres Márton / Népszava
„Nem engedjük, hogy még több természetkárosítás történjen” – üzente az egyik felszólaló.
Szombat délután tüntettek Tatán az Öreg-tó mellé tervezett Avalon-szállodaépítés ellen.  Elsőként a Stop Avalon! Tata nevű civil csoport egyik szervezője, Szeidemann Ákos szólalt fel, aki elmondta: egy kisváros lakói és szerelmesei együttesen vívnak csatát. „Amíg csak hasonló esetekről hallottunk, elfordítottuk a fejünket. Óriási hiba volt. De Tata most megálljt parancsolt” – jelentette ki. Hangsúlyozta: néhány éve még a fenntartható fejlődés szabta meg a természet- és környezetvédelem irányelveit, de napjainkban úgy érezni, ami most zajlik, nemhogy fenntarthatatlan, de nem is fejlődés.
Oláh András, a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület vezetője elmondta: a természeti környezethez való ragaszkodás minden embernek alapvető igénye. Hozzátette: Tata politikusait a lakók azért választották meg, mert bíznak benne, hogy ők képviselni fogják a köz érdekeit, szolgálni fogják a város lakosságát. Ezért arra kéri a város politikusait, hogy mondják el, mit gondolnak erről az esetről, ismertessék saját álláspontjukat.   Lakosné Horváth Alojzia, a Ramsari egyezmény állandó bizottságának egykori elnöke egyebek mellett közölte: miközben a napvilágra kerülő információk sokasodnak, egyre zavarosabbak is. Az egyik ilyen, hogy eleinte 120 szobás építményről beszéltek, most viszont elhangzott olyan is, hogy nincs szobaszám, sőt, nincs megtérülési kényszer sem. Mint mondta, a homályos információk és a bizalmatlanság nem szolgálják az együttműködést, amire ő továbbra is mindenkit biztatna. „Remélem, hogy minél előbb sikerül hatékony párbeszédet létrehozni a résztvevők között” – tette hozzá. 
Badzsó Angéla, az Összefogás a Balatonért Egyesület társelnöke arról beszélt: már nem elég a Balaton, már nem elég, hogy sűrűn lakott területek közvetlen szomszédságában épüljenek gyárak és üzemek, most már Tatára is rá akarják tenni a kezüket. – Megkérdezett titeket az építő, vagy a hivatal, hogy ti akarjátok-e ezt? Volt lakossági fórum, vagy szélesebb körű egyeztetés? – tette fel a kérdést. Kiemelte: ugyanez a helyzet a Balatonnál is, kiszorítják a helyi lakosokat, nincs környezetvédelmi hatástanulmány. Ezt sajnos legtöbbször következmények nélkül megtehetik – folytatta –, hiszen módszeresen leépítették a Környezetvédelmi Minisztériumot. „Nem engedjük tehát, hogy még több természetkárosítás történjen”, „nem akartok ide luxusszállodát, és ez így van jól” – szögezte le.  A szervezők a tüntetésen bejelentették: népszavazást kezdeményeznek a beruházásról. 

„Hívom és várom őket a tájékoztatókra”

Michl József polgármester csütörtökön, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzéséből kiderült: az Öreg-tó partjának fejlesztéséről a Magyary-terv tükrében, továbbá a tervezett tóparti szálloda beruházásról kilenc lakossági fórumot hirdetett. Egy másik posztban közzétette a 444.hu megkeresésére adott válaszait, melyben a tüntetőknek is üzent: azt írta, „a kérésüknek megfelelően megtartjuk a lakossági fórumokat. Hívom és várom őket a tájékoztatókra.” Mindemellett hangsúlyozta: a tervezett szállodaberuházás helyszíne magántulajdonban van, történetesen az Öreg-tó partján. „Az önkormányzatnak az az álláspontja, hogy amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelel a beruházás, akkor miért ne épülhetne a tóparton? Jelenleg is beépíthető a terület, akár már holnap beadhatja az építési engedély iránti kérelmét a tulajdonos. A városnak azért jó, mert illeszkedik az érintett városrész fejlesztésére vonatkozó elképzeléseinkbe. Megújulhat általa egy hosszú évtizedek óta rendezetlen terület, amelyet így be tudunk kapcsolni a tó körüli turisztikai vonzerők körébe. A tópart ezen része is méltóvá válhat a most felújított Esterházy kastélyhoz.”
Mint megírtuk, látványos ellenállás bontakozott ki Tatán az Öreg-tó mellé tervezett Avalon-szállodaépítéssel szemben. Az ellenzők kezében olyan erős aduk vannak, amelyek tiszta jogállami helyzetben akár alkalmasak is lehetnének a beruházás megakadályozására: természetvédelmi területről, védett madárélőhelyről (ú.n. ramsaari területről) és az uniós Natura 2000 hálózat részéről van szó, amely Európában is páratlan módon városi környezetben szolgál minden évben a vonuló vadludak tízezreinek gyülekezőhelyéről. Nem jogi kategória, de szót emelt a Hell energiaital gyártójához köthető 120 szobás építmény felhúzása ellen az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága is: „A több száz év alatt folyamatosan őrzött tájképi értékek védelme eddig minden tatai településfejlesztési program megkérdőjelezhetetlen alapja volt (…) Az egyensúlyban lévő természeti és műemléki környezettől erősen elüt a tervként bemutatott épület (…), Tata városának kialakult léptékétől és beépítési rendjétől is teljesen idegen.” Hasonlóan egyértelmű állásfoglalást kapott lapunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől is: „Mind az építkezés révén, mind az üzemeltetésből adódóan olyan mértékű fény- és zajhatások, forgalmi hatások és a természeti környezet igen összetett sérülése várható, amelyek következtében a Tatai Öreg-tó nemzetközi madárvédelmi jelentősége és Tata világszinten elismert példamutatása is megkérdőjelezhetővé válna. A tatai eset nem a kivétel, hanem újabban sokkal inkább maga a szabály. Egyfelől egyre több nagyszabású ingatlanberuházás valósul meg vízparti területen, másfelől – az előbbi trendtől nem függetlenül – egyre kevesebb tóparthoz férhet hozzá szabadon a hazai közönség.

Elő a szelvényeket! Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.11. 20:13

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 19 (tizenkilenc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 37 (harminchét) 88 (nyolcvannyolc) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 23 darab, nyereményük egyenként 2.206.750 forint; 3 találatos szelvény 3266 darab, nyereményük egyenként 16.785 forint; 2 találatos szelvény 90.612 darab, nyereményük egyenként 1570 forint. Joker: 578880

Műsort gyártat az Emmi Mészáros Beatrix tévéjére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.11. 20:09

Fotó: Népszava
Eddig 20 millió forintért szerződött le az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy olyan sorozat „elkészítésére”, amit a Life TV vetít.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2020. májusában 9,6 millió forintért szerződött A mi kis családunk című dokureality filmsorozat elkészítésére – írja a hvg.hu a tárca által nyilvánosságra hozott szerződéslista alapján. Az Emmi egyszer már kötött hasonló szerződést ugyanezzel a céggel (Preport PR Kommunikációs Kft.) 2019 decemberében a „Mi családunk értékközpontú családi dokureality filmsorozat elkészítésére”, akkor 10,4 millió forintért. A sorozat, illetve az Emmi szerződései azért érdekesek, mert a műsort az a Life TV vetíti, ami Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix televíziója. A mi kis családunkat a Life TV tökéletesen saját gyártású műsorként kezeli. Olyannyira, hogy maga Mészáros Beatrix aposztrofálta ilyenként, amikor 2019 októberében a csatorna megújulásáról beszélt. A portál azt írja, a csatorna január 28-án harangozta be a Facebookon, hogy a sorozat a második évaddal folytatódik, egyszersmind jelentkezőket kért. Az Emmi a maga szerződésének hatályát május 13-a és június 10-e közé datálta a Preport Kft-vel. Fontos hangsúlyozni, hogy nem támogatási, hanem vállalkozási szerződésről van szó, tehát a minisztérium nem támogatást nyújt egy mondjuk közérdekűnek ítélt projekthez, hanem vállalkozási szerződés keretében fizet. Épp így történt a korábbi Emmi-szerződés esetében is. Azt a tárca 2019. december 4-e és 5-e közé datálta. Az első évad első része pedig november 26-án, vagyis a szerződés hatályba lépése előtt már a YouTube-on is elérhető volt. Ráadásul nem a Life TV YouTube-csatornáján, hanem a Családbarát Magyarországén. Létezik egy Családbarát Ország Kft. nevű állami cég, de a csatorna nem az övék, hanem az Emmi Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságáé – közölték a hvg.hu-val. Érdekes módon a Life TV a saját aloldalán a Családbarát Magyarország csatornájáról illeszti be a videókat. Ezeken a Life TV logója szerepel, a stáblistán pedig a Life TV tulajdonosa, a Media Vivantis Zrt. látható. Az Emmi közreműködésére mindössze a stáblista után felvillanó Családbarát Magyarország logó utal. A hvg.hu megkereste kérdéseivel az Emmit, a Media Vivantist és a Preportot. Előbbi két helyről nem válaszoltak, Andrási Kata, a Preport tulajdonos-ügyvezetője a jogokkal, jogdíjakkal kapcsolatos kérdésekkel a Life TV-hez irányította a portált, mivel a sorozatot ők sugározzák. Az Andrási Kata rendelkezésére álló adatok szerint az első évad nyolc epizódja nyolc ismétlést követően januárig 226 ezer megtekintést ért el. „A 2019-es első évadot követően a második évad gyártására is sor került, eredetileg már a tavaszi szezonban műsorra tűzte volna a Life TV a második évadot, de a világjárvány sajnos a mi forgatásainkat is érintette, így az őszi idényben kerülnek sugárzásra a második évad epizódjai” – közölte Andrási Kata.