Előfizetés

Négy rendőrt fegyverzett le a Fekete-erdő Rambója, akit már helikopterekről is keresnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.13. 15:11

Fotó: Philipp von Ditfurth / AFP
A büntetett előéletű német férfi hetek óta vándorol a vadonban, íj és legalább öt lőfegyver van nála.
 Több száz rendőr mozgósításával, helikopterek és nyomkövető kutyák bevetésével keresnek a Fekete-erdőben egy férfit, aki lefegyverzett négy rendőrt, és eltűnt a németországi hegyvidéken. A hatóságok hétfőn arra kérték a térség lakóit, hogy lehetőleg maradjanak otthon – írja az MTI. Az illető vasárnap reggel került összetűzésbe rendőrökkel, akik egy terepszínű ruhát viselő és számszeríjjal felfegyverzett ismeretlenről szóló bejelentésre keresték fel egy erdei ház környékét a Baden-Württemberg tartományi Oppenau közelében.
A férfi az ellenőrzés kezdetén együttműködő volt, majd hirtelen lőfegyvert fogott a rendőrökre: felszólította őket, hogy helyezzék a földre szolgálati fegyverüket, és lépjenek hátra. Végül a zsákmányolt pisztolyokkal eltűnt a francia határtól nem messze fekvő erdő sűrűjében.

A térséget vasárnap lezárták, és nagy erők mozgósításával elkezdték átfésülni a nehezen járható, patakokkal és meredélyekkel szabdalt területet. A keresés első 24 órája nem vezetett eredményre. Hétfőn repülési és drónreptetési tilalmat is elrendeltek Oppenau körül 5,5 kilométer sugarú körben, és újabb egységeket irányítottak a helyszínre. A műveletben a katasztrófavédelmi hatóság és a mentőszolgálat is közreműködik.
 A rendőrség szokatlan módon nyilvánosságra hozta a gyanúsított nevét és arcképét. Közleményük szerint a 31 éves Yves Etienne Rauscht keresik. Felszólították a környék lakóit, hogy ne tevékenykedjenek a szabadban, kerüljék el az erdőt, és semmiképpen ne vegyenek fel stoppost, ha útra kell indulniuk. Yves Etienne Rausch német állampolgár, bejelentett lakóhelye nincs, rendőrségi ügye volt már, a többi között a fegyvertartásról szóló szabályok megszegése miatt. A rendőrség szerint hetek óta vándorol a környékbeli hegyekben, jól kiismeri magát és igen veszélyes. 

Meghaladta az 54 ezret az ismert koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 13:36

Fotó: GENYA SAVILOV / AFP
Eddig 26 ezer 503-an gyógyultak meg, közülük 385-en az elmúlt napban.
A múlt hetihez képest tovább mérséklődött Ukrajnában a koronavírus-fertőzés terjedése, azonban az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladja az 54 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. Előző nap 612 új fertőzéses esetet regisztráltak, velük együtt
a járvány kezdete óta azonosított betegek száma elérte az 54 ezer 133-at.

Az elmúlt héten még több napig 800 fölötti volt az új fertőzöttek száma, a hét végén esett vissza 600-700 közé. Az elhunytak száma előző nap 15 újabb halálos áldozattal 1398-ra nőtt, míg eddig 26 ezer 503-an gyógyultak meg, közülük 385-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 ezer 232-re emelkedett. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 68 fertőződött meg az elmúlt napban, és 110 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani. A legtöbb új fertőzöttet vasárnap a nyugati országrészből jelentették, onnan is a legtöbbet az ország legfertőzöttebb régiójából, Lviv megyéből, 104-et, továbbá Rivne megyéből, 99-et, Kárpátaljáról pedig 79-et. Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte a 7107-et, eddig 186-an haltak bele a betegségbe, és 1113-an győzték le a kórt. Kárpátalja megyében eddig 3988 beteget regisztráltak, az elhunytak száma 139, a gyógyultaké pedig 1265. Az ország második legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben előző nap 56 új beteget jegyeztek fel, köztük négy egészségügyi dolgozót – közölte Vitalij Klicsko főpolgármester sajtótájékoztatóján. A fővárosban eddig 6238 fertőzöttet jegyeztek fel, az elhunytak száma 124, miközben 2109-en gyógyultak meg, közülük 51-en az elmúlt napban. Klicsko szerint a hét végi adatok azért lehetnek alacsonyabbak, mert kevesebb beteg fordul orvoshoz mint hétköznap, valamint tesztet is kevesebbet végeznek. A fővárosban a tesztek felét magánklinikák végzik, azok pedig hétvégeken zárva tartanak – tette hozzá. A járvány kezdete óta az egészségügyi tárca által közölt adat szerint az országban 803 ezer 657 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Már nem kötelező maszkot viselni az utcákon Moszkvában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 12:13

Fotó: SEFA KARACAN / AFP/Anadolu Agency
Megnyitottak a vidámparkok, kulturális központok, szórakozóhelyek és diszkók is, azzal a feltétellel, hogy 50 százalékos kapacitással működhetnek.
A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszüntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad. Minden ágazatban
eltörölték a távmunkakényszert és megnyitottak a vidámparkok, kulturális központok, szórakozóhelyek és diszkók is, azzal a feltétellel, hogy 50 százalékos kapacitással működhetnek. Megengedett az oktatási intézmények, a gyerektáborok és az összes lakossági szolgáltatás működtetése.

Augusztus 1-jétől a háromezer főnél kisebb befogadóképességű színházak, mozik és koncerttermek is fogadhatják majd a közönséget, de csak a férőhelyek felét tölthetik meg. A színházak jelezték, hogy az engedély ellenére csak szeptemberben kezdik meg az évadot, mert nem kifizetődők számukra a félházas előadások. A sportrendezvényeken 10-ről 50 százalékra lesz növelhető a lelátók kihasználtsága. Az elmúlt nap alatt Moszkvában
a diagnosztizált fertőzöttek száma 672-vel 230 029-re, a halottaké 25-tel 4168-ra, a gyógyultaké pedig 394-tel 164 954-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma 6537-tel 733 699-re emelkedett. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25,6 százaléka tünetmentes. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve, az Egyesült Államok (3 304 942), Brazília (1 864 681) és India (878 254) után. Az aktív esetek száma 3473-mal 218 239-re nőtt. A halálozások száma 104-gyel 11 439-re, a gyógyultaké pedig 2960-nal 504 021-re emelkedett. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy Oroszországban a 100 ezer lakosra átszámított halálozási ráta „többszörösen alatta marad több más, köztük fejlett egészségüggyel rendelkező európai államénak”. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az újonnan kimutatott esetek száma stabilizálódott, a gyógyultak száma növekszik.
„Ennek következtében az orosz régiók túlnyomó többsége megkezdte az állampolgárok önizolációs rendszerének és a többi járványügyi korlátozás enyhítését”

– mondta.

Egy szombati keltezésű összesítésre hivatkozva azt mondta, hogy az országban Covid-19-betegek kezelésére kialakított 170 377 ágy 66 százalékát alkalmazzák eredeti rendeltetése szerint. Az országban a járvány kezdete óta több mint 23,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 261 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 275 334 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.